Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tretesirat intravenoze,filozofile

No description
by

Anu Ana

on 4 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tretesirat intravenoze,filozofile

Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim më të vogël se ai brendaqelizor, tretësira quhet hipotonike,dhe do të kemi shpërhapjen e ujit nga jashtë brenda. Qeliza fryhet dhe çahet. Dukuria quhet citolizë.​
Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim më të madh se ai brendaqelizor, tretësira quhet hipertonike dhe uji shpërhapet nga brenda→jashtë qelizës.​

Tretesirat intavezore
Roli I tretesirave intravenoze
Ushtron me pak presion osmotik se sa plazma e gjakut
shkakton hollim te perqendrimit te lendes se plazmes duke ndryshuar rrjedhen e lengjeve nga venat e gjakut dhe hapesirat intersticiale ku osmolariteti eshte me i larte
...
Qeliza mblidhet dhe zvogëlon vëllimin pasi humbet sasira të mëdha uji. Dukuria quhet plazmolizë.​
Kur mjedisi jashtëqelizor ka përqëndrim të njëjtë me atë brendaqelizor tretësira quhet izotonike. Në këtë rast sasia dhe shpejtësia e hyrjes dhe daljes së molekulave të ujit nga jashtë↔ brenda është e barabartë​
Tretesirat intravenoze
Hipotonike
Kujdes
Hidraton qelizat nderkoh qe injektohet ne sistemin e qarkullimit
Ul natriumin ne organizem
Nuk i jepet perberje hipotonike , pacienteve hipotensiv ( tension gjaku i ulet ) .
Roli I tretesirave Intravenoze
Ushtron te njejten presion osmotik qe gjendet tek plazma
Nuk ndikon ne ndarjet brenda qelizave dhe ndarjet intersticiale
Perdoret per te kuruar tensionin e ulet te shkaktuar nga hipovolemia ( humbja e shpejte e gjakut ku zemra ska mjaftueshem gjak per te pompuar )
Izotonike
...

Perdorimet :
Zgjeron ndarjet Brenda
eneve te gjakut

Kujdes:
Mund te shkaktoj mbingarkes
te qarkullimit te gjakut
Dobeson perqendrimin e hemoglobines
ne gjak
Roli I tretesirave Intravenoze
Hipertonike:
Ushtron presion ozmotik me te larte se ajo qe gjentet tek plazma
Rrit perqendrimin e lendes se plazmes duke larguar ujin jashte qelizave
...
Perdorimet:
Kujdes:
Zevendeson elektrolitet
Zgjeron ndarjet brenda eneve te gjakut
TPN-Total Parenteral Nutrition (duke i dhene te gjitha lendet e nevojshme ushqyese trupit me anen e shmangiesse sistemit te tretjes
Mund te shkaktoj mbingarkese te qarkullimit te gjakut
Mund te shkaktoj irritim te venave
Punoi: Tatjana Abrashi
Xhorxhina Mile
Lenda : Shkence - Kimi
Full transcript