Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

El Blues

No description
by

Ingrid Mena

on 30 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of El Blues

EL BLUES Els seus antecedents La primera aparició de Blues es datada entre l'any 1870 i l'any 1900. Músics representatius Robert Johnson Les diverses etapes del blues Característiques musicals El Blues és una música d'arrel afroamericana. És el precedent directe del rock. Apart de ser un estil musical és també un estat d'ànim, una forma d'entendre la vida, de una manera trista i melancòlica. Els Gospel songs Els work songs Els Minstrels Eren cants col·lectius de treball que tenien la finalitat d'alleugerir el treball i ajudar en la coordinació dels moviments que es realitzaven.

Acostumaba a haver un cantant guia molt bon improvissador i un grup que responia seguint una esquema antifonal (pregunta-resposta).
Aquests cants tenien tendència a la síncope i l'accentuació dels temps débils. Que també es poden anomenar espirituals negres són cants religiosos, tot i ser-ho és una música molt animada i participativa. Es barregen elements de la litúrgia cristiana Europea amb els costums i ritus africans. Era una música de lloança i una exaltació del alliberament del poble negre.

És basicament vocal i polifònica, també molts cops es destacarà un cantant solista.
Igual que als work-songs es seguira l'esquema antifonal (pregunta-resposta) i l'accentuació dels temps dèbils. És un gènere de música escènica dels Estats Units que va tenir el seu màxim desenvolupament entre l'any 1830 i 1880.

La seva caracteristica principal és que era una música interpretada per homes blancs que es pintaven la cara amb betum per aparentar que eren negres i imitaven la seva classe de cançons i la seva vida quotidiana. Els Songsters Eren músics itinerants que recorrien zones rurals, pobles i ciutats del sud. Actuaven en tabernes i bordells a canvi de menjar i whisky. Cantaven adaptacions d’antigues balades anglosaxones. Boogie woogie És un estil potent amb molt swing. Consisteix a tocar figures de vuit notes per compàs amb la mà esquerra, mentre que la mà dreta executa frases simples i rifts que contrasten amb el ritme regular dels baixos. Barrelhouse piano És l’estil pianístic que va sorgir en els barrelhouse, que eren unes tavernes. És una manera molt potent de tocar, amb baixos ambulants i contratemps als aguts de la mà dreta. S’havia de tocar fort per fer-se sentir damunt del xivarri de la clientela, moltes vegades poc respectiva a l’art musical. Es va desenvolupar a les zones del Delta del Mississippí, de Texas i la costa est. L’abril de 1924 es va enregistrar el primer disc, tot i que ja feia temps que estaven establertes totes les fórmules que contenien aquesta música. Al principi no existia el bluesman, aquest paper havia estat interpretat per el songsters, però amb l’arribada del disc aquesta imatge va quedar deformada. Un cantant que es pot destacar es Ed Andrews, el primer que va gravar un disc d’aquest gènere musical. COUNTRY BLUES O DOWN HOME BLUES BLUES CLÀSSIC Va de l'any 1920 fins l'any 1935. Va ser el primer tipus de blues que es va enregistrar en un disc l’any 1920. Era un tipus de blues més sofisticat que el rural, amb moltes influencies del jazz. Aquest blues era interpretat per senyoretes enjoiades que cantaven i ballaven amb plomes al cap. Com a cantant d’aquest estil podríem destacar a la Bessie Smith. Als finals de l’any trenta el blues clàssic va passar de moda. Ingrid Mena BLUES POSTGUERRA Va de l’any 1945 fins l’any 1960. Gracies al naixement del disc la demanda de musics va anar disminuint, i es van substituir per unes màquines anomenades juke-box. Aquest tipus de blues es caracteritza per l’electrificació dels instruments i la incorporació de la bateria al blues. Aquest va ser una de les èpoques més creatives de la història del blues. BLUES REVIVAL És el blues del principi dels anys setanta. Amb l’arribada de les lluites pels drets civils els negres ja no es sentien identificats amb les lletres, el blues va deixar de tenir un contingut de protesta. Però per l’altra banda un grup d’intel•lectuals estudiosos de la música folklòrica americana es van interessar pel blues. Les guitarres van tornar a ser acústiques, i es va tornar a escoltar diversos estils del blues rural. Una figura important que podem destacar és J.B Lenoir, que componia temes políticament compromesos. BLUES ROCK
I BLUES SOUL Durant els anys seixanta el rock & roll i el blues es barrejaran, això se’ls hi va acudir a uns quants joves blancs. Aquesta barreja es provocada per l’ interès de recuperar des del final de la dècada anterior la música folklòrica. Un intèrpret a destacar seria Steve Ray Vaughan. També durant els anys seixanta el blues va deixar de ser la música popular dels joves afroamericans. Era una música massa ètnica, i corrien altres temps més reivindicatius i antisegregacionistes liderats per l’església. Això va comportar a crear la música Soul que és una fusió de gospel i rhtythm & blues amb un contingut sociopolític important. Un cantant important és Robert Cray. Robert Leroy Johnson va néixer el 8 de maig de 1911 als Estats Units, més concretament a l’estat de Mississipí, i va morir a Greenwood el 16 d’agost de 1938 a l’edat de 27 anys. Va ser un cantant, compositor i guitarrista nord-americà de Country blues i Delta blues conegut amb el nom de “El Rei del Delta blues". Se’l anomenava així degut a la gran habilitat que tenia amb la guitarra i el talent en la composició. Va enregistrar 29 cançons entre els anys 1936 i 1937. A influït una gran gamma de músics com per exemple Bob Dylan i The Rolling Stones, i molts més d’altres. Va ocupar el 5è lloc en la llista de "Els 100 més grans guitarristes de tots els temps" de la revista Rolling Stone. La seva enigmàtica vida ha donat lloc a la creació de moltes llegendes, com per exemple:
Deien que un dia es trobava en una cruïlla i allí se li va aparèixer el dimoni, i va fer un pacte amb ell. El pacte consistia en entregar-li la seva ànima a canvi de ser el millor músic de blues d’aquella època. Això ho deien, degut a que va marxar del seu poble sense cap mena de coneixement de música i va tornar gairebé convertit en un virtuós. B.B.King Riley B. King, conegut amb el nom de B.B. King (Blues Boy King), va néixer el 16 de setembre de 1925, a Itta Bena, Mississipí. És un famós guitarrista de blues i compositor. Els seus gèneres musicals són el soul blues,el jazz, el blues rock, el elèctric blues i el rhythm and blues. És conegut per anomenar les seves guitarres “Lucilles”, inclús va escriure una cançó explicant com la seva guitarra li va canviar la vida. L’any 2003 va ser considerat el tercer millor guitarrista de tots els temps per part de la revista Rolling Stone. Estructura: El blues clàssic és una estrofa de 12 compassos, formada per tres versos de 4 compassos (aab). Els dos primers són iguals i el tercer consisteix en una mena de conclusió o resposta.
Harmonia: Utilitza els tres acords bàsics de la tonalitat: la tònica (I grau), subdominant (IV grau) i la dominant (V grau).
Melodia: Es desenvolupa l'escala del blues, que és una barreja entre l'escala pentatònica africana i l'escala occidental. El cantant només emplena els tres primers compassos de cada vers, mentre que la resta de la frases (compassos 4, 8, 12, anomenats breaks) es converteixen en un petit espai per a la improvisació.
Instruments En el blues rural del sud el instrument principal és la guitarra acúsitca harmònica. I en el blues urbà, els instruments s'electrifiquen, molts cops estaran acompanyats d'una banda de vent però l'intrument principal continua sent la guitarra elèctrica. Esquema del blues Escala del blues Lletra i anàlisi Sweet Home Chicago- Robert Johnson Lletra original
Lletra traduïda ANÀLISI És una cançó de blues estandard escrita per Robert Jhonsson, es va gravar al novembre de 1936 . La cançó s'ha convertit en un dels himnes més populars de la ciutat de Chicago. El que expressa la lletra és que un noi li demana a la seva estimada que torni amb ell a la seva dolça llar. Conté una introducció.
10 estrofes seguint l'esquema dels 12 compassos (aab) cantades per l'autor de la cançó. De fons s'escolta una guitarra acúsitca harmònica.
Finalment es fa una coda igual que la introducció.
Full transcript