Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mexic

Prezentare generala Mexic
by

maximus max

on 2 May 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mexic

Mexic Mexic este o republica constitutionala federala din America de Nord. Este marginita la nord de SUA,... ...la sud si... ...la vest de Oceanul Pacific... ...la sud-est de Guatemala, Belize si de Marea Caraibelor,... ...iar la est de Golful Mexic. Cu o suprafata de aproape 2 milioane km patrati, Mexic este a cincea cea mai intinsa tara din cele doua Americi. Cu o populatie estimata de 112 milioane de oameni (Romania are putin peste 19 milioane), este a unsprezecea tara din lume dupa numarul populatiei si cea mai populata tara vorbitoare de limba spaniola. Mexic este o federatie care cuprinde 31 de state si un district federal, capitala. Scurt istoric Epoca precolumbianăa Pe teritoriul actual al Mexicului s-a descoperit caă în urmaă cu 30 000 de ani locuiau grupuri de oameni care se ocupau cu vânaăt sși cules. Cultivarea porumbului a avut loc în cel de-al cincilea mileniu înainte de era noastraă sși a fost o etapaă importantăa care apoi a condus la aparitția satelor sedentare în Mezoamerica.
Locuitorii din regiunea cunoscutăa sub numele de Aridoamérica șsi-au continuat cultura lor nomadăa, dar au mențtinut contactul cu mesoamericanii. Unele situri arheologice ne arataă caă ocupatția a continuat din cele mai vechi timpuri, cum ar fi Cueva de la Perra (12000 Î. Hr.) Peștera Candelaria (8000 Î. Hr.), El Conchalito sși câteva picturi din munțtii Sierra de San Francisco (Baja California Sur). Aztecii este un termen cuprinztor utilizat pentru a defini mai multe populatii precolumbiene mezoamericane din partea centrala a Mexicului de azi. De cele mai multe ori termenul de azteci este coroborat cu populatia dominanta din Imperiul Aztec a carui extindere temporala a început în 1248, odata cu fondarea sa, fiind practic terminat în 1521, datorita cuceririi Mezoamericii de catre conchistadorii spanioli. Câteodata termenul de azteci se refera exclusiv la populaia Mexica, fondatorii orasului fanion al Imperiului aztec, Tenochtitlan. Alteori, termenul de azteci este privit într-un sens mult mai larg, incluzând, alaturi de populatia Mexica, populatiile Tezcoco si Tlacopan, aliatii acestora în construirea acelui imperiu de mari dimensiuni, cunoscut ca Imperiul aztec, a carui expansiune maxima a acoperit secolele al 14-lea, al 15-lea si o parte din secolul al 16-lea. Aztecii Cucerirea Mexicului Dupăa expeditțiile lui Francisco Hernandez de Córdoba (1517) sși Juan de Grijalva (1518), Hernan Cortes sși oamenii lui au ajuns în Cozumel sși au atins coasta Tabasco, unde în Centla a fost baătaălia cu Maya. În aceastăa regiune s-a fondat Santa Maria de la Victoria sși a fost primită ca cadou Malinche, care a jucat un rol important pentru straăini în cucerirea Mexicului.
Spaniolii au mers pânaă la coasta Veracruz, unde au intrat în Mezoamerica. Acolo au stabilit parteneriate cu unele popoare indigene sși s-au mutat în Mexic-Tenochtitlan. Pe drum, aliatții au invins aztecii, ca sși în Cholula. Montezuma al II-lea (Moctezuma Xocoyotzin) i-a primit pașsnic pe spanioli, dar uciderea Toxcatl i-a pus pe azteci pe picior de raăzboi. Noua Spanie In 1519, Herman Cortes a ajuns in portul din Veracruz, si, mai tarziu, s-a mutat in capitala Imperiului Aztec. In cautarea lui pentru aur si alte bogatii, Cortes a decis sa invadeze si sa cucereasca Imperiul Aztec.
Teritoriul a devenit parte a Imperiului Spaniol sub numele de Noua Spanie. Mexico City a fost reconstruita sistematic de Cortes, urmand Valea Tenochtitlann in 1521. O mare parte din identiatea, traditiile si arhitectura Mexicului a fost creata in timpul perioadei coloniale. Independenta La 16 septembrie 1810, independenta din partea Spaniei a fost declarata de preotul Miguel Hidalgo y Costilla, in micul oras Guanajuato. Revolutia mexicana O frauda electorala care a dus la a cincea realegere a lui Diaz Profirio a starnit Revolutia Mexicana din 1910, initial condusa de Francesco I. Madero. Diaz a demisionat in 1911 si madero a fost ales presedinte. A fost insa ucis doi ani mai tarziu. Acest eveniment a reaprins Razboiul Civil. Razboiul a fost oprit in 1917, an in care a fost modificata si Constitutia din 1857. Democratizarea In decembrie 1994, economia mexicana s-a prabusit, cu cateva pachete de salvare rapide aprobate de presedintele american Bill Clinton si cu reforme macroeconomice majore, economia a fost reabilitata rapid si a atins o crestere de aproape 7% la sfarsitul lui 1999. Pentru prima oara, in 2000, dupa 71 de ani, Partidul Revolutionar a pierdut alegerile si astfel Mexic a devenit democrat. Geografie Climatul Tropicul Racului imparte tara in doua parti: una temperata si una tropicala.
Partea din nordul paralelei 24 prezinta temperaturi mai mici in timpul lunilor de iarna. Partea din sudul acestei paralele are temperaturi constante tot timpul anului, variind in functie de altitudine. Cu peste 200.000 de specii diferite, Mexic este casa, a 10-12% din biodiversitatea lumii. Mexic ocupa primul loc în biodiversitatea reptilelor, cu 707 specii cunoscute, locul al doilea la mamifere cu 438 de specii, al patrulea ca amfibieni cu 290 de specii si al patrulea în flora, cu 26.000 de specii diferite. Mexic este, de asemenea, considerat a doua tara din lume în ecosisteme si a patra în specii protejate, aproximativ 2500 de specii sunt protejate de legislaiile mexicane. Biodiversitate Turism Mexic este a 23-a tara din lume din punctul de vedere al numarului anual de turisti si pe locul 1 in America Latina. Majoritatea turistilor vin din SUA si din Canada, un numar mare de turisti vine din Europa iar o mica parte dintre ei vin din celelalte tari din America Latina, Mexico City (capitala) fiind cea mai cautata atractie turistica. Transporturile Reteaua soselelor s-a extins in 2005, iar Mexic a fost una din primele tari din America Latina care a promovat transportul feroviar. Date pe scurt I. Asezare geografica Suprafata: 1.972.547 km patrati Vecini: SUA, G. Mexic, Belize, Guatemala, O. Pacific II .Cadru natural Relief: Sierra Madre Oriental, Sierra Madre Occidental, Pod. Mexican, Popocatepetl, Sierra Volcanica Transversal Clima: temperata, tropicala Ape: Rio Bravo, Golful Mexic V.F.S.: V: padure tropicala umeda, savana, stepa
F: jaguarul, vulturul auriu (emblema Mexicului)
S: tropicale, de stepa III. Cadru uman Nr. : 95.8 milioane loc. Densitate: 48.5 loc./km patrat Religie: catolica Orase: Ciudad de Mexico, Guadalajara, Veracruz, Monterrey IV. Activitati umane Resurse: petrol, argint, metale rare Industrie: prelucrarea petrolului, siderurgie Agricultura: latifundiara, de subzistenta Comert: exporta: cafea, cacao, bumbac Transporturi: rutiere, feroviare, maritime, aeriene Turism: Ciudad de Mexico, piramidele aztece Acesta a fost
Full transcript