Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Слухово -равновесен орган. Произход, развитие и функция

No description
by

Lora Yosifova

on 12 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Слухово -равновесен орган. Произход, развитие и функция

Слухово -равновесен орган. Произход, развитие и функция
Ухото е важен орган.
С него човек възприема звуковите вълни.
Във вътрешното ухо има и орган, който осигурява равновесието на тялото.
Устройство на ухото
Ухото има три отдела:
-външно ухо
- средно ухо
-вътрешно ухо

Външното ухо
- Външното ухо се състои от ушна мида и външен слухов канал. Ушната мида е образувана от хрущял, покрит с кожа. У човека ушните миди са почти неподвижни, докато у много животни те имат добре развити мускули и са подвижни. Външният слухов канал е дълъг около 2,5 сm. Външната част на канала е от хрущял и съединителна тъкан, а вътрешната е костна. Повърхността на канала е покрита от кожа с тънки космици, в която се намират специални жлези. Те отделят лепливо жълтеникаво вещество – основна съставна част на ушната кал. Космиците и ушната кал имат защитно значение. Те предпазват вътрешните части на ухото от попадане на прах и други чужди тела. Външният слухов канал провежда звуковите вълни към средното ухо. На границата между външното и средното ухо се намира тъпанчевата ципа. Тя е еластична и под влияние на звуковите вълни трепти. Щом престанат трептенията на звуковите вълни, тя преустановява движенията си. Трептенията на тъпанчевата ципа се предават на слуховите костици в средното ухо.
Средно ухо
- Средното ухо е разположено в слепоочната кост. Състои се от кухина, слухови костици и Евстахиева тръба. Слуховите костици са три: чукче, наковалня и стреме. Непосредствено до тъпанчевата ципа се намира чукчето. Стремето затваря овалното прозорче, което се намира между средното и вътрешното ухо. Между чукчето и стремето е наковалнята. Слуховите костици провеждат звуковите вълни от тъпанчевата ципа до мембраната на овалното прозорче, като увеличават силата и натиска им около 10 пъти. Средното ухо чрез Евстахиевата тръба се съединява с гълтача. Това има важно значение. Въздухът, който минава през Евстахиевата тръба, уравновесява налягането от двете страни на тъпанчевата ципа. При силно налягане отвън тъпанчевата ципа се вдава навътре. Въздухът, който по Евстахиевата тръба преминава в средното ухо, уравнява налягането и предпазва тъпанчевата ципа от разкъсване. При бързо изкачване или слизане на самолет човек изпитва болки в ушите, тъй като налягането от двете страни на тъпанчевата ципа е различно. Чрез гълтателни движения, които се препоръчват, се облекчава преминаването на въздух по Евстахиевата тръба и налягането от двете страни на тъпанчевана ципа се изравнява.
Вътрешно ухо
Вътрешното ухо е най – сложно устроената част на ухото. То се състои от три части – преддверие, охлюв и три полукръжни канала. В слепоочната част тези три части образуват костен лабиринт, в който се намират ципести образувания със същата форма. Охлювът представлява дълъг спирално извит канал, изпълнен с течност. По дължината на този канал преминава тънка ципа – основна ципа. Тя е изградена от голям брой тънки влакънца, с различна дължина и опънати като струните на музикален инструмент. Върху основната ципа се намира звуковъзприемащият орган, който се нарича Кортиев орган. Той има сложно устройство. В него се намират слуховите рецептори. Възникване на слухови усещания. Звуковите вълни по външния слухов канал достигат до тъпанчевата ципа, която започва да трепти. Трептенията на тъпанчевата ципа се предават на звукопроводните костици в средното ухо, кота плочицата на стремето ги предава на течността във вътрешното ухо. Движенията на течността в охлюва се предават на влакънцата на основната ципа и се възприемат от Кортиевия орган. Нервното възбуждение, възникнало в рецепторите, се предава по слуховия нерв, към слуховата зона на кората на големите полукълба. Получава се слухово усещане.
Благодарим за вниманието!
Изготвил:
Нина Александрова и Магделена Кирекова
Full transcript