Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Radioaktivitás

No description
by

Szilárd Nagy

on 18 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Radioaktivitás

Előnyök
Felfedezője
Hatásai
Tudnivalók
Radioaktiv anyagok:
Felfedezője:
Antoine Henri Bequerel Franciaországban született (Párizsban), 1852 december 15-én és elhunyt ugyancsak Fraciaországban 1908 augusztus 25-én. Fizikus, kémikus, fizikai Nobel-díjjat kapott a radioaktivitás felfedezéséért. Különféle foszforeszkáló anyagokat burkol fekete papírba egy fényképlemezzel együtt, és a fényképlemez feketedését vizsgálta. Nem észlelt feketedést amíg uránsókkal nem próbálkozott. Miután a nem foszforeszkáló uránsókkal probálkozott, kiderült, hogy a jelenségnek semmi köze sincs a foszforeszenciához. Kimutatta, hogy a sugárzás intenzitása arányos az urán koncentrációjával, így arra következtetett, hogy ez a sugárzás az uránatom tulajdonsága.
Amerícium
Antimon
Cézium
Jód
Klór
Kobalt
Radioaktivitás
Előnyök:
A radioaktív sugárzásnak (bomlásnak) 3 fontosabb fajtája van, egyre nagyobb áthatolóképességgel: az alfa-bomlás során az atommagból egy hélium atommag válik ki. Erőssen ionizáló, viszont hatótávolsága levegőben 1 cm alatti. A béta-bomlás során az atommagban neutronból lesz proton, elektron kibocsátások közben így a béta-sugárzás valójában elektron-sugárzás. Közepesen ionizáló hatású, hatótávolsága levegőben pár 10 cm.
Legfontosabb radioaktív atommagok:
A Curie házaspár és Ernest Rutherford kísérletei a radioaktív sugárzásnak két összetevőjét mutatta ki: a nagyon rövid hatótávolságú (levegőben kevesebb, mint 1 cm) alfa-sugárzás, és a béta-sugárzás (pár 10 cm levegőben). 1900-ban fedezte fel Paul Ulrich Villard a gamma-sugárzást, amit 10 cm ólom sem bír elnyelni. Később bebizonyították, hogy a gamma-sugárzás valójában nagyenergiájú elektomágneses sugárzás.
A radioaktivitásról
A gamma-bomlás során energia távozik nagy energiájú fotonként. Az előbbiek kísérőjelensége szokott lenni. Hatótávolsága légüres térben praktikusan végtelen, a nagy tönegszámú elemek (általában ólom) gyengítik hatékonyan.
Kűrium
Kripton
Plutónium
Radon
Rádium
Ruténium
Stroncium
Szelén
Szén
Tórium
Trícium
Urán
A sugárzási energia egyik hatása a DNS lánchasadása. Két változata van: a közvetlen és a közvetett. A közvetlen: a radioaktív részecske a DNS valamelyik atomjával ütközik, megváltoztatva az ezt tartalmazó nukleobázis kémiai szerkezetét, ami miatt a DNS hosszú lánca megszakad, illetve a gén szerkezete torzul. A közvetett: az eltalált atom ionizációja szabad gyököket hoz létre a sejtmagban, és ezek kémiai reakcióval változtatják meg a nukleobázist, roncsolva a DNS-t. (Az összes radioaktív sugárzás okozta DNS károsodás háromnegyede ilyen típusú.) Ha a sejt nem pusztul el, akkor a keletkezett hibát helyrehozhatja javító enzimekkel. Ha ez sikertelen, akkor az okozott mutáció vagy életképtelen és így elpusztuló, vagy megváltozott örökítő anyagú utódsejteket eredményez.
Rákgyógyítás:mivel a gamma sugárzás mélyre hatól a szervezetben , ezért használható a rákos selytek elpusztítására(ezt nevezzük sugárkezelésnek)
Kórmeghatározás:a C14 izotópok számából meg lehet határozni a kort , mivel ismert az izotóp bomlásának(felezésének) ideje
Úgynevezett "nyomkövetők" , mivel pl. a radioaktív jód segitségével ellenőrizhető a pajzsmirigy müködése , vagy erek átjárhatósága is vizsgálható radoaktivitás segitségével
A radioaktívitás segítségével elpusztíthatóak a mikróbák,baktériumok, ezért a műtéti eszközök teljes sterilitására is felhasználható
Ambrus Balázs
Nagy Szilárd

XI.G
Full transcript