Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Presentatie slapen en dromen

No description
by

Anneloes Reitsma

on 25 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Presentatie slapen en dromen

Slapen en dromen De menselijke geest Slaap tips! Iedereen slaapt, en veel ook. Bijna een derde deel van je leven breng je slapend door. Slapen is kennelijk belangrijk voor levende wezens, want eigenlijk doen ze het allemaal: mensen, vogels, reptielen, en zelfs insecten. Zelfs van sommige planten kun je zeggen dat ze slapen. Het is maar wat je slapen noemt. Maar wat is slaap eigenlijk? En waarom doen we het? Een mens slaapt gemiddeld 8 uur per dag. Vaak is dit op het zelfde moment en dat is 's nachts.
Je kunt een lijstje maken van dingen die je bij een slapend mens kunt waarnemen.

Een slapend mens:

- ligt met de ogen dicht
- ademt rustig en regelmatig
- heeft een lagere bloeddruk en een tragere hartslag dan overdag
- heeft z'n spieren volkomen ontspannen
- reageert niet of weinig op de omgeving
- kan gewekt worden, anders dan bij bewusteloosheid of coma
- doet dat meestal op het zelfde moment van de dag (s nachts)
- heeft een veranderde hersenactiviteit; dit is te meten
- maakt meer van bepaalde hormonen aan in het lichaam

Maar toch gaat dit lijstje niet altijd op. Bijvoorbeeld van een slaap wandelend mens kan je niet zeggen dat hij stil ligt en altijd zijn ogen dicht heeft. Het is dus niet zo eenvoudig om een definitie van slapen te geven als je verwacht. Wat is slaap nou eigenlijk? Slaapproblemen
Goed om lekker te slapen
Sport en lichaamsbeweging is goed voor de nachtrust. Lekker moe in bed vallen slaapt prima.
Op regelmatige tijden naar bed gaan en opstaan. Eigenlijk zou je in het weekend dus op dezelfde tijden moeten slapen als door de week. Dat lukt natuurlijk niemand, maar het is altijd goed om te weten.
Ontspan je voor het naar bed gaan; een warm bad voor het slapen doet wonderen.
Zorg voor een gelijkmatige comfortabele temperatuur in de slaapkamer, niet te warm, niet te koud. Tussen de 15 en 18 graden is ideaal.
Zorg voor voldoende slaap; het klinkt als een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen in deze drukke tijden te weinig uren slapen.
Zorg ervoor dat de slaapkamer voldoende verduisterd is; licht verstoort de slaap. Dus: goede gordijnen, maar ook geen afleidende verlichte wekkers e.d.
Een beker warme melk of een andere, niet-opwekkende warme drank. Klinkt oubollig, maar het werkt echt.
Veel gehoord, maar onbewezen: met je hoofd naar het noorden slapen, in de richting van het magnetisch veld van de Aarde is goed voor de nachtrust. Baat het niet, dan schaadt het niet. Slapen? Inleiding Wat is slaap?
Slaap is nodig
Van baby tot bejaarde
Misbare slaap
Slaap problemen
Dromen
Hoe lang dromen we elke nacht
Nachtmerries
Andere slaapaandoeningen
Slaap tips
Vragen
Bronnen
Slaap is nodig. Wat slaap ook precies mag zijn, we kunnen er niet onderuit. We hebben het allemaal nodig.

Mensen die meer dan twee nachten achter elkaar wakker blijven kunnen niet meer helder nadenken. Ze gaan hallucineren en beginnen hun greep op de werkelijkheid kwijt te raken.
Bij mensen komt de zeer zeldzame, erfelijke ziekte Fatal Familial Insomnia voor, waarbij patiënten het vermogen verliezen om te slapen. Ze kunnen dus helemaal niet slapen. Zelfs sterke slaapmiddelen hebben geen enkel effect op ze. De ziekte is niet behandelbaar en uiteindelijk dodelijk.

Slaapritme

Tijdens de slaap veranderen diverse processen in ons lichaam. Er treden veranderingen op in de hersenactiviteit, de lichaamstemperatuur daalt en bij kinderen wordt groeihormoon aangemaakt. Slapen is dus belangrijk om te groeien!

Ons slaapritme volgt in grote trekken de het afwisselende patroon van dag en nacht. Wanneer iemand in een afgesloten ruimte verblijft zonder daglicht of klokken - gaat het waak- en slaapritme langzaam uit de pas lopen met het verloop van de dagen. Toch blijven we ongeveer evenveel uren per etmaal slapen. We hebben een ingebouwde biologische klok. Deze circadiane klok (circa = ongeveer en dia = dag) zorgt ervoor dat we toch voldoende slapen. Het vreemde is dat die klok bij mensen niet helemaal gelijk loopt met een etmaal van vierentwintig uur. De biologische klok doet er een ongeveer een uur langer over. Normaal gesproken merken we daar weinig van, omdat de klok gelijkgezet wordt door het ritme van dag en nacht. Van baby tot bejaarde De tijd die we slapend doorbrengen verandert naarmate we ouder worden. Een baby van een paar weken oud slaapt tweederde deel van de dag. Als het kind één jaar oud is, is dat teruggebracht naar de helft van de dag. Het aantal slaapuren blijft de gedurende ons leven afnemen. In de grafiek is te zien dat het vooral de REM-slaap is die korter wordt.
Ook het tijdstip van slapen verandert. In de loop van ons leven worden we steeds vroeger wakker en gaan we eerder naar bed. In sommige landen is het niet ongebruikelijk dat scholen bijzonder vroeg beginnen. Een eerste les om zeven uur s ochtends is dan geen uitzondering. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen daar niet beter van gaan leren; tijdens de eerste paar uur vallen veel leerlingen in slaap en zijn ze nauwelijks in staat om informatie op te nemen. Misbare slaap Als je weinig slaapt heb je meer aan je dag, vinden veel mensen. En uit cijfers blijkt dat we gemiddeld steeds minder slapen. Iedereen heeft het steeds drukker en slapen lijkt dan tijdsverspilling. Voor een deel kunnen we die slaap wel missen. Wie van nature acht uur slaapt, kan zonder problemen een tijdlang met zes uur slaap toe. Maar na verloop van tijd halen we dat tekort weer in door extra te slapen, anders raken we oververmoeid. Toch blijkt dat we niet alle verloren slaap inhalen. Ongeveer eenderde deel van de verloren slaap wordt bijgeslapen. De rest is dus niet echt noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat die extra wakkere tijd die we op die manier krijgen niet besteed wordt om bergen werk te verzetten. De vrijgekomen tijd komt vooral ten goede aan extra ontspanning. We hebben dus een keuze: een paar uur extra slapen of een paar uur extra ontspannen. Dromen
Nachtmerries en slaapwandelen
Andere slaapaandoeningen Dromen Er zijn mensen die beweren dat ze niet dromen. In werkelijkheid herinneren ze zich hun dromen niet, maar ze hebben ze wel. Iedereen droomt.
Uit onderzoek bij kinderen blijkt dat het soort dromen in de loop van de jaren langzaam verandert. Kinderen van een jaar of vier oud kunnen niet in detail uitleggen wat ze in hun slaap beleven, maar vaak gaat het over bekende zaken uit hun omgeving of over dieren. Een paar jaar later worden de dromen avontuurlijker; er gebeurt meer en er komen vaak bekenden en familieleden in de dromen voor. Opvallend is dat het kind in de droom vaak erg passief is. Hij is een toeschouwer in z'n eigen droom. Jongens dromen vaker van nare dingen dan meisjes.

Dromen worden vreemder

Naarmate we ouder worden gaan we steeds vreemdere dingen dromen. Kinderen van de bovenbouw basisschool dromen nog vaak over hun directe omgeving: school, huis of over buiten spelen. Enge dromen komen minder vaak voor en de kinderen worden zelf actief in hun droom. Ze krijgen meer controle. In de puberteit worden de dromen weer minder aangenaam en meer bizar. Ook komen familieleden minder vaak in de droom voor. Vrouwen herinneren zich dromen iets vaker dan mannen, maar dat zegt niets over wie meer droomt.

Betekenis van dromen

Van hoge gebouwen vallen en vlak voor de landing wakker schrikken betekent weer wat anders. Dit soort verklaringen worden vaak gegeven als we proberen te begrijpen wat dromen nou eigenlijk precies betekenen. Dat dromen verband houden met zaken die ons bezighouden is op zichzelf niet onredelijk, maar dit soort droom uitleg heeft weinig basis in de wetenschap. De hersenen zijn gevuld met onze ervaringen en herinneringen, dus het ligt voor de hand dat de dromen daar ook uit zijn opgebouwd. Dat een droom ook een duidelijke, specifieke betekenis heeft blijkt nergens uit. Nachtmerries Dromen kunnen gek, leuk of bizar zijn, maar soms zijn ze heel erg akelig. Ook blijken we in onze slaap vaak tot dingen in staat te zijn die we nooit hadden kunnen dromen. We kunnen het ons in ieder geval zelden of nooit herinneren.
Vooral jonge kinderen hebben last van nachtmerries. Vooral tussen het vierde en twaalfde levensjaar komen ze heel regelmatig voor. In de puberteit neemt het aantal nachtmerries meestal sterk af, maar de meerderheid van de mensen heeft zo nu en dan een akelige droom. Andere slaap aandoending Een aparte categorie slaap aandoeningen heeft te maken met verstoringen van het circadiane dag- en nachtritme. Het bekendste voorbeeld is de jet-lag. Wie met een vliegtuig naar de andere kant van de wereld vliegt komt in een tijdzone terecht die anders is dan op het vertrekpunt. Het lichaam is ingesteld op een ander slaap- en waak ritme, en heeft moeite om zich daaraan aan te passen. Mensen die in ploegendiensten werken ervaren een vergelijkbaar probleem. Ze zijn gedwongen om hun natuurlijke slaap- en waak ritme aan te passen.
Bijna iedereen snurkt wel eens, of we het nou willen geloven of niet. De oorzaak van snurken heeft te maken met de luchtwegen die achter in de keel vernauwen. De lucht passeert met enige moeite langs de vernauwing, wat het snurkende geluid veroorzaakt. Het is vooral voor de omgeving een probleem. Soms wordt het snurken wel een probleem voor de slaper zelf. Het kan gebeuren dat de vernauwing klein wordt dat er helemaal geen lucht meer in de longen kan komen. Het zuurstofgebrek in de hersenen zorgt ervoor dat de slaper met een schok en vaak een harde snurk wakkerschrikt en weer verder kan ademen. Bij Apneu lijders kan dit verschijnsel soms tientallen keren per nacht voorkomen en het gaat ten koste van de nachtrust.. Apneu komt bij hele jonge kinderen relatief vaak voor. Pasgeboren baby's moeten nog wennen aan zelfstandig ademhalen en vergeten dat soms eventjes te doen. De oorzaak is hier anders dan bij het snurken. De hersenen geven tijdelijk het signaal voor ademhalen niet door. Apneu bij kleine kinderen is heel gevaarlijk en moet altijd behandeld worden.
Mensen die aan narcolepsie lijden kunnen niet voorkomen dat ze op de vreemdste momenten in slaap vallen. Ze moeten vaak meerdere keren per dag een dutje doen. Daarnaast kunnen ze soms spontaatn in elkaar zakken. Het is geen gewone slaap. De patiënt zakt in elkaar, omdat de spieren verslappen en lijkt daardoor te slapen, maar hij is als regel volledig bij bewustzijn. Na korte tijd gaat gaat de aanval voorbij en is er niets bijzonders meer te merken. De aanval wordt vaak veroorzaakt door heftige emoties: lachen, boosheid, angst. De ziekte komt relatief veel voor. Slaap tips Er zijn ook dingen die je juist moet vermijden voor een goede nachtrust.

Slecht om lekker te slapen
Drink niet te laat nog cafeïne-houdende dranken. Stuiterend van de koffie naar bed is een slecht idee
Alcohol voor het slapen gaan lijkt een lekker slaapmiddel, maar is het eigenlijk niet. Alcohol verstoord het normale slaappatroon.
Blijf niet wakker in bed liggen: als je de slaap niet kunt vatten, ga dan even iets doen om je gedachten te verzetten. Doe iets ontspannends, dus niet eventjes studeren of zoiets. En als je gaat televisiekijken, kijk dan niet iets waar je nog uren over moet na-piekeren; op het leed van de wereld slaap je ook slecht in.
Eten voor het slapengaan is niet goed. Een paar uur voor je naar bed gaat moet je niet meer gaan snacken.
Vreemd genoeg zijn slaap tabletten slecht voor een gezonde slaap. Ze verstoren het normale patroon van slaap fasen, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Hetzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor de meeste drugs.
Planten in de slaapkamer lijkt een goed idee, ze maken tenslotte zuurstof. Alleen doen ze dat alleen overdag als het licht is. s Nachts concurreren ze met jou om de beschikbare zuurstof. Zorg er in ieder geval voor dat slaapkamers met planten voldoende geventileerd zijn. Nog even wat vragen voor jullie?! Hoeveel uur slaapt een mens gemiddeld per dag?
Op welke leeftijd heb je de meeste nachtmerries?
Heb je op alle leeftijden evenveel slaap nodig?
Welke slaap aandoeningen zijn er? noem er minstens 1 Bronnen http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003460.html http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20070221_bioritme01 Filmpje http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20070221_bioritme01 Droom dagboek • Baby's tijdens de laatste twee maand van de zwangerschap 60% van de slaaptijd

• Pasgeboren baby's 60% van de slaaptijd

• Kleuters dromen 35% van de slaaptijd

• Volwassenen dromen zo'n 25% van de slaaptijd
Als je net wakker bent, kan je je droom meestal nog wel herinneren. Maar als je hem later op de dag wilt vertellen ben je de droom vaak al vergeten of delen ervan.

Jullie krijgen nou de opdracht om de komende 2 weken een droom dagboek bij te houden. Je beschrijft hierbij ook wat je er zelf van vond.
Probeer je droom gelijk op te schrijven als je wakker word. Aan het eind van de 2 weken gaan we ze samen beschrijven en kunnen we ook betekenissen erover opzoeken. Hoe lang dromen we elke nacht?
Full transcript