Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Docentenworkshop SBRM

Hogeschoolbibliotheek De Haagse Hogeschool, woensdag 3 april 2012
by

Leen Liefsoens

on 17 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Docentenworkshop SBRM

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid biedt via de databank
Academia online toegang tot duizenden uren streaming content voor
het hoger onderwijs in Nederland.

Met Academia kunnen studenten en docenten online toegang krijgen tot
onder andere:
Nederlandse televisie-uitzendingen van de publieke omroep van 1955 tot heden,
Polygoon bioscoopjournaals,
amateuropnames (smalfilm),
bedrijfsfilms,
RVD (Rijksvoorlichtsdienst) materiaal,
collecties van cineasten,
radio- en muziekcollecties.

Meer informatie via
http://sites.dehaagsehogeschool.nl/bibliotheek/digitale-bibliotheek/beeld-en-geluid De AquaBrowser is een zoekmachine waarmee in één keer de volgende bronnen worden doorzocht:

Alle fysieke bibliotheekcollecties: boeken, tijdschriften, cd’s en dvd's, scripties in papiervorm. Hierbij zie je de plaatscode en de beschikbaarheid.
De digitale collecties van de hogeschoolbibliotheek (behalve de databanken): e-books, e-journals, scripties van studenten en publicaties van docenten, lectoren en kenniskringleden van De Haagse Hogeschool. Deze zijn direct full text te bekijken.

Link: http://aquabrowser.hhs.nl/ AquaBrowser Databanken AtotZ lijst The Road Ahead Reaching the Goal in 10 Steps Lets Become Strong Together Op zoek naar literatuur 1.Orienteren/ Globale zoekvraag 2.Zoektermen verzamelen 3.Specificeren en afbakenen 4.Zoekactie uitvoeren 5.Bronnen selecteren 6.Zoektermen combineren 7.Zoekproces vastleggen Mindmappen 8.Zoekresultaten beoordelen 9.Zoekresultaten verwerven 10.Zoekresultaten vastleggen http://sites.dehaagsehogeschool.nl/bibliotheek/informatievaardigheden/literatuurverwijzing-refworks Zoekvraagcyclus Checklist
beoordelen bronnen Betrouwbaar Juist Volledig Actueel Controleerbaar Is de auteur een hedendaagse deskundige?
Is de auteur te benaderen?
Is de sitebeheerder, organisatie of uitgever bekend?
Zijn er naast e-mail nog andere mogelijkheden om de makers van de site te bereiken?
Heeft deze auteur nog ander werk over dit onderwerp geschreven?
Welke opleiding heeft de auteur gehad?
Wat geeft uitgeverij nog uit?
Wat is het doelpubliek van de uitgever? Wat is het doel van de informatiebron (reclame, propaganda etc.)?
Bevat de bron feiten of meningen?
Worden meningen onderbouwd?
Komt de informatie overeen met andere bronnen?
Is de bron toepasbaar? Is er een overzicht van gebruikte bronnen?
Ontbreken relevante bronnen of informatie?
Worden alle invalshoeken benaderd? Is de datum vermeld? Is de site recent bijgewerkt? Let op: sommige sites laten de datum van de pagina automatisch aanpassen. De informatie hoeft dan niet up-to-date te zijn.
Is de informatie nog geldig?
Wanneer is het materiaal uitgegeven? Is de inhoud daarmee verouderd?
Is deze informatie nog juist? Komt het overeen met andere bronnen? Is de informatie gevonden via bibliotheken, overheden of universiteiten? Deze instellingen stellen over het algemeen geëvalueerde informatie beschikbaar.
Is de informatie uit de bronnen voorzien van verwijzingen of literatuuropgaven? Je kunt de bronnen die de auteur gebruikt heeft zelf lezen om te zien of je het met zijn interpretatie eens bent. Als informatie niet controleerbaar is, is ze minder betrouwbaar.
Wordt er door andere websites verwezen naar deze site?
In Google kun je hier naar zoeken door onder ‘Geavanceerd zoeken’ bij ‘Zoek pagina’s met koppelingen naar de pagina’ de url in te vullen.
Wordt er door betrouwbare organisaties naar deze site verwezen?
Kijk niet alleen naar hoe vaak iets op internet staat maar ook naar wie dit meldt. Voorkom plagiaat door op de juiste manier te citeren:
Het citeren vindt plaatst in polemiek, aankondiging, beoordeling of wetenschappelijke verhandeling of voor een uiting met een vergelijkbaar doel.
Het citaat moet functioneel zijn. Het moet de inhoud van het werk waarbinnen geciteerd wordt ondersteunen, en mag niet ter versiering dienen.
Een citaat moet in omvang ondergeschikt zijn aan het werk waarin het wordt opgenomen.
Bij het citeren moet de bron waaronder de naam van de auteur op duidelijke wijze worden vermeld. Plagiaat Het overnemen van andermans werk
en dat laten doorgaan voor eigen werk Wat kan de bibliotheek voor de docent betekenen? Wat kan de docent voor de bibliotheek betekenen? Toegang tot een hoogwaardige collectie (fysiek & digitaal) = leermiddelen ter ondersteuning van de colleges
Interbibliothecair Leenverkeer
Inhoudsopgave tijdschriften per mail (via Picarta)
Hulp bij literatuuronderzoek
Trainingen voor studenten BIBITS
HIT
Workshop op maat (databanken)
Refworks Aanschaftips
Aanleveren van onderwerpen voor collectievorming
PR bij studenten & Leen Liefsoens
l.w.b.liefsoens@hhs.nl
@leenlief
7876
OV 1.86 (Bibliotheek) The Final Destinations Business Source Elite ResearchBase eBooks Branche-informatie Een e-book is een elektronisch boek dat je online kunt lezen, of offline op bijvoorbeeld een e-reader, tablet of laptop/computer. Je kunt er doorheen bladeren, aantekeningen in maken en bladzijden uitprinten.

Toegankelijk via de Aquabrowser en het databankenoverzicht. Trial Meer informatie via
http://sites.dehaagsehogeschool.nl/bibliotheek/digitale-bibliotheek/e-books In de HBO-Kennisbank zijn ruim 12.000 digitale scripties en afstudeerverslagen van 20 hogescholen (waaronder De Haagse Hogeschool) opgenomen. Ook deze scripties zijn thuis te bekijken en te downloaden. Meer informatie via
http://sites.dehaagsehogeschool.nl/bibliotheek/digitale-bibliotheek/scripties-en-publicaties Google Het grootste deel van de digitale bibliotheek is toegankelijk via de databanken, dit zijn digitale informatiebronnen van verschillende uitgevers en organisaties waarop de bibliotheek een abonnement heeft. Alle databanken zijn toegankelijk via het overzicht op de website van de bibliotheek. De A-Z lijst bevat een alfabetische lijst van álle databanken. In de rubriek Algemeen staan databanken die voor meerdere onderwerpsgebieden van belang zijn. Daarnaast bevat het overzicht rubrieken met databanken op een specifiek onderwerpsgebied. Marketing & Commerce is het belangrijkste onderwerpsgebied voor SBRM. Link: http://sites.dehaagsehogeschool.nl/bibliotheek/digitale-bibliotheek/databanken De AtotZ lijst van de e-journals bevat een gealfabetiseerde titellijst van alle digitale tijdschriften binnen de digitale bibliotheek. De lijst is alfabetisch en op onderwerp ingedeeld en je kunt zoeken op het niveau van het tijdschrift, niet op artikelniveau.

Link: http://atoz.ebsco.com/home.asp?Id=hahog Geavanceerd zoeken http://www.google.nl/advanced_search Met Google Scholar zoek je specifiek op wetenschappelijke artikelen
(= verschil met Google)

LET OP: Wanneer je doorklikt op een artikel kan het zijn dat je toch moet betalen voor dat artikel, zoek dan op de titel van het tijdschrift in de AtotZ lijst!

De ultieme oplossing is nabij: Scholar http://scholar.google.nl/ http://www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html Ook offline en thuis Alleen web en HHs Datamonitor 360 is een database met daarin de profielen van meer dan 30.000 bedrijven, 3.000 bedrijfstakken en 215 landen. Via datamonitor 360 kun je full-text rapporten bekijken en in PDF-formaat raadplegen. Je kunt hier informatie vinden over marktsegmentatie, concurrentie, SWOT analyses en voorspellingen.

Link: http://360.datamonitor.com.ezproxy.hhs.nl:2048/ Company.info bevat bedrijfsinformatie van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers of meer dan 1,5 miljoen euro omzet. Marktrapporten, financiele gegevens, adresinformatie en meer. Het gaat om alle sectoren, publiek en privaat, profit en nonprofit. Daarnaast bevat het bedrijfsinformatie over internationale, veelal in Nederland actieve ondernemingen.

Link: http://company.info.ezproxy.hhs.nl:2048/ Marketing ResearchBase is de onderzoekdatabase voor iedereen die feiten en cijfers nodig heeft over bepaalde doelgroepen, markten of over vakgebieden als marketing, reclame, media en communicatie. Bevat meer dan 3000 samenvattingen en onderzoeksrapporten van betrouwbare bronnen als CBS, SCP, Nibud, en nog veel meer.

Link: http://www.marketingresearchbase.nl.ezproxy.hhs.nl:2048/ Je eigen marketing zoekmachine waarmee je de beste tips krijgt voor het optimaliseren van jouw wervingscampagne, prijsbeleid, internetsite, productassortiment enzovoort. In de Max. zijn honderden boeken en sites met vakliteratuur verwerkt, maar dan zo herschreven dat je steeds een praktische vraag met een praktisch antwoord treft.

Link: http://www.marketingmax.nl.ezproxy.hhs.nl:2048/ Deze databank bevat fulltext artikelen van ruim 1.100 internationale tijdschriften op het gebied van financien, economie en management. Behalve de fulltext artikelen biedt de Business Source Elite ook samenvattingen van artikelen uit meer dan 1.800 tijdschriften.

Link: http://ezproxy.hhs.nl:2048/login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,uid&profile=ehost&defaultdb=bsh Multidisciplinaire collectie van online bronnen op het gebied van life sciences, gezondheidszorg, sociale wetenschappen en humaniora. Geintegreerde toegang tot tijdschriftartikelen, online boeken, handboeken, laborartoriumhandleidingen en databanken. Via ikonen is aangegeven welke content toegangelijk is: ongeveer 1.230 full text tijdschriften vananf 1997. Deze zijn ook opgenomen in de A to Z lijst van ejournals.

Link: http://ezproxy.hhs.nl:2048/login?url=http://onlinelibrary.wiley.com/
Full transcript