Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gjendja reale e Hidrokarbureve

No description
by

Megi Domi

on 4 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gjendja reale e Hidrokarbureve

• Ulja e nevojes se vendit per importim hidrokaruburesh
• Kriza ne rritje e tregut boteror per hidrokarbure dhe rritja e vazhdueshme e cmimeve te saj
• Rritjen e ekonomise se vendit , duke perbere kontributin kryesor ne bilancin energjetik te tij
• Pakesimi I rezervave natyrore energjitike vecanerisht I atyre hidrokarbure ne rang global.
• Nevoja gjithnje ne rritje e ekonomise per lende djegese
• Rritje e kapaciteteve eksportuese te vendit ndaj “arit te zi “ duke sjelle jo vetem fitime ekonomike por duke e pare ate edhe si nje vend strategjik rajonal dhe me gjere
• Tradita e zhvillimi te aktiviteteve te ketij lloji ne rajon per rreth 80 vite.
Hidrokarburet bëjnë pjesë në grupin e kimisë organike , dhe janë komponime të përbëra prej dy komponentave kryesorë karbonit dhe hidrogjenit. Hidrokarburet janë burime të rëndësishme në ushqimin e njeriut si përbërje e frutave , karotës në përbërjen e vajit të bimëve të larta, po ashtu gjenden edhe në përbërjen e naftës, gazi nëntokësor. Hidrokarburet janë të ndara në hidrokarbure aciklike dhe hidrokrbure ciklike.
Përdorimi
Hidrokarburet janë një nga burimet më të rëndësishme energjitike të tokës. Mbizotërues të përdorimit të hidrokarbureve është si një burim i djegshëm i karburantit. Në formën e tyre të ngurtë, hidrokarburet marrin formën e asfaltit. Metani dhe etani janë në gjëndje të gaztë në temperaturat normale dhe nuk mund të jetë i lëngshëm nga presioni i vetëm. Propani është megjithatë lëng i lehtë, dhe ekziston më së shumti si një lëng. Butan është lëng i lehtë. Pentani është i lëngshëm në temperaturën normale, që zakonisht përdoret në kimi dhe industri si një lëndë gati pa erë të fuqishme. Heksani është gjithashtu është një jo-polar, jo-aromatik, tretës, si dhe një pjesë e rëndësishme e zakonshme benzinë. Heksani dhe oktanit - alkanët, alkenët dhe cikloalkanët izomerik janë komponentët kryesorë të benzinës, naftës, dhe përzierje tretës industriale
Me gaz natyror do te kuptojme te gjithe Hidrokarburet qe gjenden ne gjendje te gazte ne natyre.
Me Albpetrol do te kuptojme Bashkesia Ekonomike e Naftes dhe Gazit.

Tema: Gjendja reale e Hidrokarbureve ne Shqiperi
C'jane Hidrokarburet?
Vendburimet e Naftes
1.Vendburimet Gelqerore
Vendburimi Amenice
Vendburimi Ballsh-Hekal
Vendburimi Cakaran-Mollaj
Vendburimi Visoke
2.Objekte shfrytezimi gelqerorore
Gelqeroret e Zharrzes
Gelqeroret e Kallm-Verrise
Gelqeroret e Drashovices
3.Vendburimet ranore
1.Vendburimi i Kucoves qe perfshin
Shtratimet e Arrzes
Shtratimet e Kucoves
Shtratimet e gjirit Ciflik-Poshnje
Shtratimet e Raze-Murriz-Pekisht
2.Vendburimi Patos-Marines
Objekti bubullima
Objekti nr.2 marinza
Objekti Driza
Objekti Gorani
Thellesia maksimale e shpimit te puseve te naftes dhe gazit natyror
Per vendburimet e naftes dhe te gazit ne gelqeroret thellesia maksimale do te llogaritet ne nje nivel 200m nen kontaktin fillestar nafte-uje.
Per vendburimet ranore te naftes Kucove, Patos-Marinez-Bubullime-Kolonje, thellesia maksimale do te merret 100m poshte siperfaqes se shplare qe i ve ata ne kontakt me katin e poshtem.
Vendburimet e gazit
a Divjake, Tortonian, deri 3700m.
b Divjake-Ballaj-Kryevidh, Pliocen, deri ne siperfaqen e shplare te Pliocenit, brenda konturit te venburimit.
c. Frakull deri ne thellesine 2000m.
d. Povelce deri ne thellesine 3000m, Pliocen-Torton perfshire.
Arsyet kryesore te zhvillimi te projektit te shfrytezimit te vendburimit te naftes ne keto rajone janё:
REZERVA GJIDANDE NAFTE NE SHPIRAG
•Te dy kompanite 'Shell' dhe 'Petromanas' kane kryer tashme nje shpim ne kete zone, ne pusin e quajtur Shpiragu 2. Rezultatet e shpimit ishin te suksesshme duke zbuluar nje sasi nafte nga 1500 ne 1800 fuci ne dite. Eshte e qarte se ne zone ka rezerva nafte. Ceshtja eshte se sa te medha jane ato, thuhet ne analize. Per t'i dhene pergjigje kesaj pyetje 'Shell' eshte duke shpuar nje tjeter pus, 18 kiliometer larg te parit qe njihet me emrin Molisht. Rezultatet pritet te dalin ne tremujorin e trete dhe nese edhe ky pus do te konfirmoje pranine e naftes, atehere behet fjale per nje rezerve nga 500 deri ne 800 milione fuci.
Punoi:Megi Domi x15
Full transcript