Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Прилози

No description
by

Sofia Yancou

on 27 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Прилози

Прилози за начин
КАКО, ВАКА, ТАКА, ИНАКУ, НЕКАКО, ВИКУМ, РЕДУМ, ВЕСЕЛО, СМЕШНО, ТЕШКО, ЛЕСНО, СИЛНО, ДОБРО, ЛОШО, ПОЛЕКА...

На пример: „Тој одел полека, со наведната глава, небаре размислувал за нешто важно, а во рацете носел разни растенија.“
Прилози за количество и степен
КОЛКУ, ТОЛКУ, ОЛКУ, НЕКОЛКУ, МНОГУ, МАЛКУ, УШТЕ, ДОСТА, ДУРИ, ВЕЌЕ, ОДВАЈ, ДВОЈНО, ТРОЈНО, СТОСРУКО...

На пример: „Орфеј продолжил да свири толку умешно што на сите им се чинело дека бродот танцува врз брановите“
Прилози за време
КОГА, СЕГА, НЕКОГАШ, ВЧЕРА, НЕКНИ, УТРЕ, ДРУГИДЕН, ПОСЛЕ, ОДАМНА, ДОЦНА, НОЌЕ, ДЕЊЕ, ЗИМЕ, ЛЕТЕ, ВЕЧЕРВА...

На пример: „Кога Мелеагар уште бил рулче од седум дни, во белиот дворец на кралот се случило нешто необично.“
Прилози за место
КАДЕ, ОВДЕ, ТУКА, ДОМА, НАПРЕД, НАЗАД, БЛИЗУ, ДАЛЕКУ, ОЗДОЛА, ОЗГОРА, ВИСОКО, НИСКО, ДОЦНА, ТОГАШ, НАПРЕД, ЗИМОСКА, ЛАНИ...

На пример: „Блиску до неговите градини и лозја имало една чешма со најстудена и најубава вода во земјата.“
Прилози
Прилозите се полнозначни зборови коишто најчесто стојат до глаголот и го определуваат глаголското дејство според некој признак (време, место, начин, количество и степен)
Според морфолошката класификација на зборовите, прилозите припаѓаат во групата на неменливи зборови.
ПРИЛОЗИ
Некои од прилозите за начин и количество се степенуваат (добро, подобро, најдобро)
Некои од прилозите, кога одат со именка, добиваат и членски наставки.
На пример: „Многуте гледачи, на крајот на натпреварот, останаа само мал број.“
Full transcript