Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

virusi HIV dhe SIDA

No description
by

sabina sabbina

on 23 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of virusi HIV dhe SIDA

Ç'është HIV/AIDS? Ç'është HIV? Ç'është SIDA? Nga ka ardhur virusi HIV ? Si merret SIDA Si merret virusi HIV? Statistikat HIV do të thotë "Human Immunodeficiency Virus"(Virusi i Imunodefiçencës Humane) . Ky virus mund të infektojë vetëm njerëzit duke dobësuar sistemin imunitar duke shkatërruar limfocitet T4/CD4 të cilat ruajnë organizmin nga sëmundjet. AIDS-(Acquired Immune Deficency Syndrome), Sindroma e fituar e mungesës së imunitetit – është gjendja që pason kur trupi është i infektuar me virusin HIV kalon nga faza e mbartësit të virusit në fazën e sëmundjes. Shumë ekspertë mendojnë se HIV/AIDS ishte prezent në Sh.B.A., Evropë dhe në Afrikë për disa dekada ose më shumë deri në rastin e parë i shfaqur në vitin 1959. HIV ishte identifikuar për herë të parë më 1984 nga shkencëtarët francez dhe amerikan, por virusit që ndjellte vdekjen nuk iu dha emri deri më 1986. Mendohet që për herë të parë e ka shfaqur një majmun me ngjyrë të gjelbër prej të cilit pastaj është infektuar edhe njeriu. HIV gjendet në lëngjet e caktuara të trupit të njeriut. Nëse ndonjë prej këtyre lëngjeve të hyjnë në trupin tuaj, ju mund të infektoheni me HIV. Këto përfshijnë, lëngjet e gjakut spermë, qumështi i gjirit, lëngjeve vaginale. AIDS është faza më e vonshme e infeksionit HIV, kur sistemi imunitar i një personi është dëmtuar rëndë dhe ka vështirësi në luftimin e sëmundjeve dhe disa kancereve. Shenjat dhe simptomat e mundshme të virusit HIV janë: rreth 10 % humbje në peshë, ethe për më shumë se një muaj, lodhje dhe djersitje natën. Por këto shenja nuk janë standarte dhe janë pothuajse të pa dukshme ose ta themi më thjesht nuk i vëmë shumë rëndësi pasi janë gjëra që ndokush mund ti hasë ato në jetën e përditshme. Statistikat tregojnë që 33.4 milion njerëz janë të
infektuar me HIV. SIDA është faza përfundimtare e infektimit të HIV. Njerëzit në këtë etapë të HIV kanë mungesë te madhe të sistemit imunitar, që i vendos ata ne rrezik të madh infektimi me sëmundje të tjera. HIV mund të shkatërrojë kaq shumë limfocite T4/CD4 saqë trupi yt smund të luftojë më sëmundje. Kur kjo të ndodhë shfaqet sëmundja e Sidës. Lëngjet e tjera të trupit dhe produktet e-mbeturinave si pështymë, djerse, lot, urina, ose të vjella nuk përmbajnë HIV mjaftueshme qe t'ju infektojnë . gjithashtu shpimet apo dëmtimet me objekte të ndotura me gjak mund të trasmetojnë virusin. Para përdorimit të ilaceve të caktuara, njerëzit me HIV mund të përparojnë drejt SIDA në vetëm disa vjet. Aktualisht, njerëzit mund të jetojnë më gjatë - madje edhe dekada - me HIV para se ata të zhvillojnë SIDA. Kjo është për shkak të ilaceve dhe fuqisë vepruese të tyra pas vitit 1990. Simptomat
Full transcript