Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fizica in viata de zi cu zi

No description
by

Bucataru Mihaela

on 16 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fizica in viata de zi cu zi

Fizica in viata de zi cu zi
design by Dóri Sirály for Prezi
Fizica e peste tot,fizica e in fiecare moment al vietii noastre.Fizica e chiar acum, cand stam in camera.
Forta de greutate apasa pe podea, iar podeaua raspunde cu o forta reactiune, fapt ce ne face sa nu trecem prin ea,
indreptandu-ne spre pamant datorita gravitatiei.
Fenomene fizice sunt in circuitele computerului sau intr-un
simplu bec, curentul electric trecand prin el si facandu-l sa lumineze. Fizica e la vapoare si barcutele de hartie,care plutesc datorita legii lui Arhimede. Fizica e atunci cand soferul de autobuz pune frana si tu risti sa cazi,tinzand sa fii in miscare in continuare, datorita inertiei.
Cu ajutorul Razelor X, medicul poate vedea si evalua fracturile unui pacient.Radiatiile X sunt radiatiile electromagnetice penetrante cu o putere de penetrare indirect proportionala cu lungimea de unda.
De unde stie medicul ca am o fractura?
Fizica e curcubeul, datorita dispersiei luminii, pentru diverse culori fiind diverse lungimi de unda.
Fizica este aparatul foto, imaginea fiind captata si proiectata cu ajutorul obiectivului pe senzor/film si chiar ochiul uman,unde cristalinul e o lentila prin care imaginea e proiectata pe retina,care e senzorul ochiului.
Fizica e atunci cand aluneci pe gheata, dar cu toate astea te opresti la un moment dat din alunecare, datorita fortei de frecare.
Fenomen fizic e si schimbarea starii de agregare. La un moment poti sa constati ca apa din ibric se transforma in aburi. Astea sunt doar putine exemple de fenomene fizice pe care le poti vedea zi de zi.Zi de zi poti vedea o infinitate de implicatii directe ale fizicii. E prezenta pretutindeni, la fel ca si chimia, biologia, istoria sau orice alte stiinte umane sau reale.

De ce este cerul albastru?
Răspunsul la această întrebare stă în fenomenul denumit difuzie a luminii.Culoarea cerului este data de aer,care pare albastru atunci cand este luminat de soare.Daca am fi fost pe luna unde nu exista aer, cerul ar fi negru.
O explicatie un pic mai tehnică...

Lumina Soarelui este dispersată de moleculele de oxigen
şi azot din atmosferă, care sunt mult mai mici decât lungimea
de undă a luminii. Cu cât lungimea de undă este mai mică
(cu cât este mai mare frecventa), cu atât electronii devin mai agitati. Pentru că lumina roşie are o lungime de undă mai mare decât cea albastră, electronii sunt mai excitati de lumina albastră.
Pe de altă parte, dispersia luminii este cu atât mai importantă, cu cat este mai mică lungimea de undă a luminiiincidente.
În fapt, lumina albastră este de aproximativ 5 ori mai mult dispersată decât cea roşie.
De ce nu cade Turnul din Pisa?

Până nu demult existau temeri serioase că celebrul turn înclinat din oraşul italian Pisa avea să cadă în cele din urmă,din cauza faptului că fundatia sa, deşi adâncă de 3 metri, nu fusese turnată pe rocă solidă. Din cauza proastei calităti a solului, fundatia a început să se scufunde imediat după începerea constructiei, în anul 1173, provocând înclinarea spre sud a turnului. Recent, după finalizarea unor lucrări de restaurare care au durat 18 ani s-a spus că înclinarea progresivă şi afundarea turnului au fost stopate, astfel că este posibil ca celebra constructie să rămână un obiectiv
turistic important pentru multă vreme de acum înainte. Rămâne totuşi întrebarea: de ce s-a mentinut în picioare această constructie pe care mai toate ilustratele o înfătişează ca fiind pe punctul să cadă?
Dacă un obiect nu are stabilitate, se poate răsturna extrem de uşor. Dar care este regula care îi
conferă stabilitate unui obiect aflat în pozitie verticală sau unei constructii? Ideea este că un obiect
se va răsturna atunci când centrul său de masă va ajunge într-un punct care, ducând perpendiculare pe sol, se va afla în afara suprafetei de sprijin .Pentru a creşte stabilitatea unei constructii este întotdeauna nevoie de o suprafată de sprijin cât mai mare, lucru care face aproape imposibilă deplasarea centrului de masă al edificiului în afara suprafetei de sprijin.Deşi vârful său s-a deplasat în timp cu 3,9 metri fată de locul unde ar fi fost dacă turnul era perfect vertical, proiectia la sol a centrului de masă al constructiei s-a mentinut întotdeauna în interiorul suprafetei de sprijin.Presiunea la care este supusă constructia creşte când aceasta se înclină, deoarece peretii şi fundatia au fost proiectate astfel încât greutatea lor să se distribuie pe verticală şi nu în lateral, cum se întâmplă acum. Există chiar pericolul ca peretii exteriori să cedeze la un moment dat, iar turnul să se curbeze undeva spre mijlocul său, asta în cazul în care
lucrările de restaurare nu vor continua şi ele.

Cum apare curcubeul?
Curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refractie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă; are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvente individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refractie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică. O parte din lumina din interiorul picăturii de apă este reflectată la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, iar o alta se descompune încă o dată la momentul ieşirii din picătura de apă, amplificând separatia culorilor, aşa cum se vede din imaginea de mai jos. Separarea în frecventele individuale combinată cu existenta unui număr mare de picături de apă expuse luminii solare creează un curcubeu de formă circulară.
În ce conditii putem observa un curcubeu ?

Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie să fie îndeplinite două condiţii. În primul rând este nevoie ca observatorul uman să fie poziţionat între Soare şi picăturile de apă. Stropii mărunţi de apă pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator al unui furtun de grădină. A doua condiţie este ca unghiul pe care Soarele, stropii de apă şi ochii observatorului îl formează să fie în intervalul 40o-42o.De aceea este nevoie ca fenomenul să se producă în dimineţile sau după-amiezele însorite imediat după ploaie. Altfel noi, oamenii de la nivelul solului, nu am avea poziţia corespunzătoare observării curcubeului. Unghiul de 42o se datorează felului în care cele două refracţii succesive se produc la contactul luminii albe cu picăturile de apă (aşa cum este arătat mai jos).
Proiect realizat de: Bucataru Mihaela
cl a XI-a E
anul 2014
Un avion zboara ca urmare a aplicarii legii lui Bernoulli care se bazeaza pe conservarea energiei.
De ce ne este cald?
Ne este cald atunci cand stam in lumina soarelui,
pentru ca soarele trimite energie spre noi sub forma unor radiatii electomagnetice,care se transforma in caldura.
Cum functioneaza cardul de credit?

*Cardul de credit contine magneti plasati intr-un mod specific.Bancomatul contine o bobina cu fire care la introducerea cardului produce o schimbare in campul magnetic.Acest proces se numeste inductie electromagnetica. Schimbarea in camp magnetic induce o tensiune care creeaza un curent care este folosit pentru a semnala informatiile contului.

De ce un balon se lipeste
de perete?

Cand cineva freaca balonul de capul cuiva,balonul preia electroni din par si devine incarcat negativ(prin frecare).Dupa aceea balonul este plasat langa perete.Deoarece peretele este un izolator electronii balonului nu vor fi luati de perete,dar sarcinile electrice se vor rearanja astfel incat sarcinile pozitive se vor apropia de balonul incarcat negativ,si sarcinile negative ale peretelui se vor muta cat mai departe posibil de acesta.
Acest proces se numeste polarizare.Poate va intrbati de ce se lipeste daca exista,de asemenea,o forta de respingere intre sarcinile peretelui si ale balonului.Aici intervine legea lui Coulomb care spune ca distanta este invers proportionala cu forta,asa ca sarcinile opuse sunt apropiate impreuna,forta de atractie este mai puternica decat forta de repulsie,prin urmare balonul se lipeste de perete.
Full transcript