Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Interactiunea radiatiilor electromagnetice cu sistemele biologice

No description
by

Constantin Stefan

on 14 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Interactiunea radiatiilor electromagnetice cu sistemele biologice

Radiatiile electromagnetice reprezinta emisia si propagarea in spatiu a unor particule, radiatie corpusculara si unde, radiatie ondulatorie, acestea fiind insotite de un transport de energie.
Energia unei particule in miscare este egala cu E = h.
Orice particula in miscare este insotita de o unda.
Lungimea de unda a unei particule in miscare este = c/, unde c este viteza de propagare a particulei egal“ cu viteza
luminii 2,9987.108 m/s si
frecventa de propagare
a particulei. Efectele radiatiilor solare(ultraviolete asupra corpului uman
Datorita acestei proprietatii, undele radio sunt utilizate in detectarea si determinarea pozitiei unui obiect sau avion aflat in zbor, prin emisia unor unde radio, reflectarea lor de catre obiect si receptionarea lor de la obiectul detectat.
Radiatiile hertiene se produc prin saltul electronilor pe orbite mai apropiate intre ele, cele care au un nivel energetic foarte scazut.
Tipuri de radiatii Interactiunea
radiatiilor
electromagnetice cu
sistemele biologice Radiatiile elctromagnetice 2 - radiatii care apar, in urma unor procese de descompunere a atomului in partile sale componente prin descarcari electrice in gaze:
- radiatii anodice
- radiatii catodice
- radiatii canal.
Radiatiile anodice sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, ioni pozitivi si protoni.
Radiatiile catodice sunt alcatuite din sarcini electrice negative, electroni si ioni negativi.
Radiatiile canal sunt alcatuite din sarcini electrice pozitive, protoni si ioni pozitivi.

3 - radiatii care apar datorita absorbtiei de electroni de catre atomii unui solid si franati in interiorul acestuia si emisia de energie care are loc la nivelul nucleului atomic:
- radiatii X (sau Rontgen)
Radiatiile X sau Rontgen sunt alcatuite din fotoni nucleari care formeaza radiatia moale si dura nucleara. 4 - radiatii care apar prin dezintegrare nucleara radioactiva:
- radiatii nucleare radioactive beta , alfa si gama.
Radiatiile sunt alcatuite din electroni care au sarcina electrica negativa.
Radiatiile sunt formate din pozitroni care au sarcina electrica pozitiva.
Radiatiile sunt compuse din neutrini, forta moale si fotoni nucleari, forta dura,
Radiatiile hertiene cunoscute si sub denumirea de unde radio, se propaga in linie dreapta si cu viteza finita, avand proprietatea de a se reflecta atunci cand intalnesc obiecte sau obstacole in calea lor. Radiatiile hertiene sunt absorbite de catre pamant, cele care au lungimi de unda cuprinse intre 1 centimetru si 30 metri, trec prin atmosfera Pamantului numita fereastra radio.
Radiatiile hertiene care au lungimea de unda mai mare de 30 metri, sufera reflexia pe ionosfera.
Datorita reflexiei acestor radiatii emise din spatiul cosmic, acestea nu pot fi in intregime studiate de la suprafata Pamantului.
In ultima perioada de timp se folosesc sateliti specializati care ne ajuta sa obtinem informatii cu ajutorul undelor radio din spatiul cosmic. Primele cercetarii asupra radiatiilor termice s-au facut asupra spectrului solar, iar lumina si caldura emisa de Soare au fost descompuse cu ajutorul unei prisme de sticla.
S-a ajuns la radiatia termica, atunci cand s-a observat ca, actiunea chimica a radiatiei spectrului solar creste pe masura deplasarii de la rosu la violet. Din acest imens spectru de radiatii electromagnetice, ochiul uman sesizeaza numai radiatiile cuprinse intre radiatiile infrarosii si cele ultraviolete, numai radiatiile vizibile.
Radiatiile electromagnetice existente in Univers sunt rezultatul unor procese termonucleare care au loc in Soare sau Galaxii.
Un corp incandescent isi schimba culoarea, deci si frecventa, odata cu temperatura.
La 500C fierul are culoarea rou inchis, devenind pe masura ce temperatura creste rosu-aprins, portocaliu, galben, apoi alb stralucitor la 1800°C. Radiatiile infrarosii se produc prin saltul electronilor de pe o orbita mai inalta pe una mai apropiata de nucleul atomic.
Fotografierea in infrarosu constituie o aplicatie practica foarte importanta. Propagarea radiatiilor infrarosii nu este influentata de atmosfera viciata de praf, fum, ceata, etc., putandu-se fotografia peisaje, munti sau orase situate la mare distanta.
Absorbtia si reflexia in infrarosu difera de cele de lumina, pe astfel de fotografii culorile avand alte nuante. Apa absoarbe radiatiile infrarosii si apare ca cerneala, metalul este stralucitor ca oglinda, iar culorile inchise devin deschise.
Imaginile obtinute in astronomie au permis cunoasterea formelor de relief, compozitie chimica, a temperaturii, constituirea planetelor, stelelor, nebuloaselor si galaxiilor.
Radiatiile vizibile reprezinta lumina pe care retina ochiului o sesizeaza avand de multe ori culori diferite.
In afara celor sapte culori ale curcubeului, exista o infinitate de nuante intermediare pe care totusi ochiul nostru nu le mai poate sesiza, decat intr-un numar limitat de culori.
Radiatiile vizibile se produc prin saltul electronilor de pe o orbita mai inalta pe una cat mai apropiata de nucleul atomic. Radiatiile ultraviolete sunt invizibile pentru ochiul uman. Acestea se obtin cu ajutorul lampilor cu vapori de mercur in care se produc descarcari electrice.
Soarele emite in mod continuu radiatii ultraviolete. In multe cazuri, oameni au fost supusi unor radiatii pe care le-au denumit radiatii termice. Acestea le-au creat probleme de sanatate prin iritarea, inrosirea pielii sau umflarea fetei, etc. De fapt, era rezultatul efectului radiatiilor ultraviolete pe care le cunoastem prin expunerea exagerata la soare.
Radiatiile ultraviolete se produc prin saltul electronilor de pe o orbita mai inalta pe orbita ceea mai apropiata de nucleul atomic. Lumina solara, un lucru esential pentru viata, poate fi foarte periculoasa pentru sanatatea umana. Expunerea excesiva la soare este asociata cu cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer de piele, cataracta si alte afectiuni oculare si cu imbatranirea precoce a pielii. De asemenea, poate afecta in mod negativ abilitatea oamenilor de a rezista infectiilor si compromite eficacitatea programelor de vaccinare.

Lumina solara este energie electromagnetica, care se propaga prin unde electromagnetice. Din punct de vedere al sanatatii cele mai importante parti ale spectrului electromagnetic sunt: radiatiile ultraviolete (UV), invizibile pentru ochiul uman, lumina vizibila care ne permite sa vedem si radiatia infrarosie care este principala noastra sursa de caldura, de asemenea invizibila pentru ochiul uman. Expunerea excesiva la acestea reprezinta un risc important pentru sanatate. Efectele termale ale radiatiilor inflarosii
Incalzirea tesuturilor corpului uman este principalul efect al radiatiilor infrarosii. Radiatia infrarosie in exces poate provoca accidente vasculare cerebrale datorate caldurii si alte reactii similare in special la persoanele in varsta, persoane cu disabilitati sau cei foarte tineri. La un nivel moderat de expunere, senzatia de caldura determinata de soare este relaxanta. Masuri de protectie Metodele de protectie personala fata de actiunea radiatiilor ultraviolete includ imbracaminte adecvata, palarie si folosirea corecta a cremelor cu factor de protectie solara pe pielea expusa. Pentru protectia ochilor sunt necesari ochelari cu filtru pentru UV. Modificarea obiceiurilor poate duce la o expunere mai mica la UV. Acestea includ evitarea iesirii la soare pe o perioada de patru ore, la mijlocul zilei, cand nivelele de radiatii ultraviolete sunt cele mai mari.

Cremele cu filtre solare cu spectru larg ar trebui folosite atunci cand alte metode de protectie nu sunt fiabile si e bine sa nu fie folosite pentru prelungirea perioadei de expunere la soare. In timp ce unele preparate sunt preferate pentru faptul ca absorb bine radiatiile UVB, altele nu le pot absorbi pe cele cu unde lungi UVA in mod eficient. Mai mult, unele creme s-au dovedit a contine compusi care devin mutageni in lumina solara. Persoanele care folosesc creme protective ar trebui sa se orienteze spre cele cu factor de protectie mare si trebuie sa fie constienti ca acestea sunt destinate protectiei pielii si nu pentru bronzare. Soarele si radiatiile solare au o influenta buna asupra organismului .Expunerea pentru un timp neexagerat ajuta corpul,soarele dand corpului vitamina d.Dar expunera prelungita poate conduce la cancer de piele. Radiatiile UVB cauzeaza arsuri solare, iar cele UVA afecteaza pielea, ducand la imbatranirea prematura si la dereglari ale sistemului imunitar. Aceste radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.
Razele Alpha nu pot penetra pielea umana sau hainele, insa sunt nocive care reusesc sa patrunda in organism . Razele Beta provoaca leziuni ale pielii si afecteaza organismul. Razele Gamma si X sunt cele mai nocive. Acestea au un nivel mare de energie si distrug tesuturile umane. Radiatiile sunt invizibile, nu pot fi simtinte si nici mirosite. Expunerea la radiatii Expunerea de scurta durata la radiatii duce la arsuri. De asemenea, anumite afectiuni cauzate de radiatii sunt asociate cu iradierea. Expunerea pe termen lung duce la cancer si mutatii genetice grave.
Iradiera se produce in etape, pe o perioada de timp nedeterminata, in functie de doza de radiatii absorbita si de perioada de expunere . Radiatiile distrug celulele corpului uman, cele mai vulnerabile fiind celulele tractului intestinal si cele din maduva osoasa.
In prima faza de iradiere, o persoana are stari de greata, varsaturi, febra si dureri puternice de cap. In faza a doua, organismul este foarte slabit si apar si alte efecte secundare precum caderea parului, hipotensiune sau scaderea imunitatii. In cazurile de iradiere puternica, decesul survine chiar si in 2 - 3 saptamani. Simptomele expunerii la radiatii In functie de intensitatea si durata radiatiei, simptomele se pot instala mai rapid. Printre primele simptome ale iradiatii se numara greata si ameteala. In urma unei expuneri mari, simptomele pot apare chiar si in 10 minute.
Tot acum tensiunea arteriala scade. Aceste simptome sunt urmate de febra, diaree si dureri de cap. Dupa aceasta prima etapa, persoana iradiata are o stare de slabiciune si de oboseala, incepe sa ii cada parul, iar scaderea imunitatii este insotita de numeroase infectii. Valorile radiatiilor si impactul lor asupra organismului:

2 milisiverti/an: nivel de radiatie normal, la care suntem expusi zilnic
100 milisiverti/an: nivelul de la care creste riscul de cancer
1000 milisiverti cumulati: aceasta doza cauzeaza forme fatale de cancer
1000 milisiverti intr-o singura doza: la aceasta doza scade numarul de leucocite si apar si primele simptome ale iraditiei, precum greata
5000 milisiverti intr-o singura doza: decesul intervine intr-o luna de la expunerea la radiatii
10.000 milisiverti intr-o singura doza: decesul intervine in 2 - 3 saptamani de la expunerea la radiatii.

La cate radiatii suntem expusi anual


Majoritatea radiatiilor la care suntem expusi pe durata unui an provin de la tomografii sau radiografii. De asemenea, radiatiile provin si de la medicina nucleara care foloseste substante radioactive pentru diagnosticarea si tratamentul anumitor afectiuni.
O persoana este insa expusa si la radiatiile de la soare, stele si sol. Cantitatea medie de radiatii la care este supusa o persoana anual este de 3000 de microsiverti. Proiect realizat de:
Constantin Stefan Marian
Balescu Valentin
Profesor:Hinta Dorel
Radiatiile electromagnetice se impart in patru categorii:
1 - radiatii care apar datorita absorbtiei si emisiei de energie care are loc la nivelul invelisului electronic al atomului:
- radiatii hertiene
- radiatii termice, care se impart in:
- radiatii infrarosii
- radiatii vizibile
- radiatii ultraviolete.
Acesta radiatii sunt alcatuite din fotoni electronici.
Full transcript