Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Importanta si rolul substantelor anorganice pentru organismu

No description
by

Valeria Tonu

on 18 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Importanta si rolul substantelor anorganice pentru organismu

Calciul
Azotul
Clorul
Reprezintă 0.15% din masa corpului. Este important în buna funcţionare a membranei şi în absorţia apei. Este un anion major în fluidele corporale şi o parte din acidul clorhidric din sucurile gastrice. Împreună cu potasiu ajută la controlul osmozei.
Carbonul
Reprezintă 18% din masa corpului. Carbonul se regăseşte în fiecare moleculă organică a corpului uman, cât şi în plămânii ca un produs rezidual al respiraţiei, dioxidul de carbon. El este de obicei ingerat din alimentele care sunt consumate.
Oxigenul
Reprezintă 65% din masa corpului. Atomii de oxigen sunt prezenţi în apă, aceasta reprezentând 65-90% din masa fiecărei celule a corpului uman. Oxigenul se mai regăseşte in plămânii şi în sânge fiind esenţial respiraţiei. 20% din aerul respirat este oxigen. Un adult în repaus inhalează între 1.8 şi 2.4 grame de oxigen pe minut. Întreaga omenire în decursul unui an inhalează peste 6 miliarde de tone de oxigen.

Magneziul
Reprezintă 0.05% din masa corpului. Este necesar activării mai multor enzime, este vital pentru oase şi dinţi puternici, esenţial funcţionării creierului şi ficatului, calmării nervilor, promovează creşterea celulelor şi creşte elasticitatea ţesuturilor
Potasiul
Reprezintă 0.25% din masa corpului. Se regăseşte ca ioni în muşchi şi în sistemul nervos. El este important pentru o buna funcţionare a membranei, impulsurilor nervoase si contracţiilor musculare. Cationii de potasiu se gasesc în citoplasma celulară. Electroliţii ajută la atragerea oxigenului si la îndepărtarea toxinelor din ţesuturi.
Cuprul
Cuprul este indispensabil formarii tesutului conjunctiv, acel tesut care actioneaza ca un liant intre toate celulele organismului, legandu-le unele de altele pentru a forma organele. Tesutul conjunctiv este extrem de polimor - mentine organele la locul lor, confera fermitate pileii si rezistenta oaselor. Colagenul este unul dintre tipurile de tesut conjunctiv ce se gaseste in piele si in oase. In formarea lui cuprul este absolut esential. S-a observat ca fracturile oasoase, malformatiile de schelet si osteoporoza sunt mai frecvente atunci cand exista un deficit de cupru. De asemenea, cupul previne anemia, si are efecte antioxidante.
Insuficienta cuprului produce boli ale artrelor, ficatului, anemi secundara.
Pe timpuri, cu ajutorul lui se tratau bli de tipul holerei, bolile parazitare, meningita.
Fosforul
Reprezintă 1% din masa corpului. Se regăseşte in nucleul fiecărei celule a organismului, inclusiv în celulele albe din sânge. El face parte din acizii nucleici, compuşii de energie şi din tampoanele de fosfat. Fosforul este încorporat în oase, combinat cu alte elemente ca fierul, potasiul, sodiul, magneziul si calciul. Este necesar funcţii sexuale si de reproducere, creşterii muşchiilor şi de a furniza substanţe nutritive nervilor.
Importana si rolul elementelor chimice pentru om
Ozonul
Este considerat ca cel mai puternic oxidant cunoscut (datorita instabilitatii sale). Pot fi oxitate materialele organice si anorganice, microorganismele cum ar fi virusii, bacteriile sau ciupercile - dezinfectie.
Astfel, el este folosit la dezinfectarea apei. Datorita potentialului sau ridicat de oxidare, ozonul oxideaza peretii celuleror bacteriene, patrunzind pina in interiorul celulei si distrugind-o. Datorita acestei proprietati el este din ce in ce mai folosit la tratarea apei potabile (elimina gustul si mirosul ei, elimina pesticidele, elimina materialele organice si anorganice).
Hidrogenul
Reprezintă 10% din masa corpului. Ca şi oxigenul, acesta se regăseşte în fiecare moleculă de apă din organism, căt şi în mulţi alţi compuşi care alcatuiesc diferite ţesuturi. El se leagă, în mare parte,de carbon si de nitrogen, făcând parte din aproape fiecare moleculă din organism: ADN, proteine, grasimi, glucide. Legătura de hidrogen ce se formează între atomii ce împărtăşesc hidrogen este una dintre cele mai importante interacţiuni, determinând moleculele biologice să se comporte aşa cum o fac ele în mod normal. Acidul clorhidric (HCl), este folosit de procesul de digestie pentru a dizolva mâncarea din stomac, astfel ca organismul să o proceseze mai departe.
Reprezintă 1.5% din masa corpului. Calciul este principalul component al sistemul osos şi al dinţilor. El este de asemenea, prezent şi în sistemul nervos, muscular, cât şi în sânge, unde este necesar bunei funcţionări a membranei, reglarea contracţiilor musculare, coagularea sângelui şi trimiterii impulsurilor nervoase.
Pentru ca organismul nostru să funcţioneze normal trebuie să ne luăm necesarul zilnic de calciu din alimentaţie. În medie, avem nevoie de 0,6-0,8 g de calciu pe zi, însă această cantitate variază în funcţie de sex, vârstă şi stare fiziologică.
Dintre legume, conţin calciu: morcovul, ţelina, sfecla roşie, conopida, varza, ș.a. Dintre produsele de origine animală, cele mai bogate în calciu sunt laptele, brânzeturile, ouăle, făina de peşte.
Insuficiența lui duce la tulburări de creștere (mai ales în perioada embrionară).
Deşi este un mineral esenţial pentru sănătatea organismului uman, consumat în cantităţi mari, cuprul creşte riscul apariţiei bolii Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat recent în Statele Unite.
Reprezintă 3% din masa corpului. Se regăseşte în proteine, acizi nucleici şi în compuşi organici. Nitrogenul în formă gazoasă se regăseşte in plamânii fiind abundent în atmosferă, 78% din aerul respirat fiind nitrogen, iar 21%, oxigen. Acizii nucleici sunt molecule biologice esentiale vieţii, incluzând ADN-ul şi ARN-ul. Împreună cu proteinele, acizii nucleici formează cele mai importante macrocelule, care se regăsesc din abundenţă în toate lucrurile vii, unde funcţionează în codarea, transmiterea şi exprimarea informaţiei genetice.
Full transcript