Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ISP szolgáltatások

No description
by

Ervin Balazs

on 9 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ISP szolgáltatások

Balázs Ervin ISP szolgáltatások A főbb ISP szolgáltatások Összefoglalva A szolgáltatások igénybevétele A felhasználók szerződésben állapodnak meg az internet szolgáltatóval (ISP) a használni kívánt szolgáltatásokkal kapcsolatban. Az internet szolgáltatók által nyújtott legtöbbet használt szolgáltatás a DNS címfordítás. Levelező kiszolgáló Web kiszolgáló Tárhely szolgáltatások A szolgáltatók megbízhatósága és elérhetősége A megbízhatóságot két féle képpen lehet jellemezni: A szolgáltatások száma folyamatosan nő, a felhasználók megtartásának érdekében, és az új vásárlók figyelemfelkeltése érdekében. Vannak szolgáltatások, amik már az alap csomagokban megtalálhatóak pl. levelezés, de vannak olyanok is, melyek külön díj ellenében érhetőek csak el. A meghíbásodások közötti átlagos idővel, valamint a működőképesség helyreállításához szükséges idővel Egy szogáltató minél minőségibb termékekkel dolgozik, a meghibásodási idő annál hosszabb. A meghibásodás elhárításához szükséges időt a garancia, vagy a szolgáltatói egyezmény határozza meg. Az elérhetőség A szolgáltatóknak törekedniük kell a 99,999%-os elérhetőségre, mivel az internetszolgáltatók kritikus üzleti szolgáltatásokat is támogatnak ezáltal a felhasználók magas szintő elvárásainak is meg kell felelniük. A szolgáltatók redundáns eszközöket használnak emiatt, így ha egy eszköz kiesik, akkor egy másik egyből pótolni tudja. Kommunikáció a felhasználó és a szolgáltató között A kommunikáció a TCP/IP protokoll készleten keresztül valósul meg, melnyek négy különböző rétege van, ezek közül kettő kiemelve. Alkalmazási réteg: névkezelő rendszer (DNS)
állomás konfigurálás (BOOTP, DHCP)
E-Mail (SMTP, POP, IMAP)
Fájlátvitel (FTP, TFTP)
WEB (HTTP, HTTPS Szállítási réteg: UDP (nem nyugtázza a sikeres adatátvitel, ezáltal az adatok elveszhetnek -> nem biztonságos)
TCP (megbízható, a sikeres átvitelt nyugtázza, az adatok biztosan megérkeznek ->biztonságos) Internet réteg Hálózat elérési réteg A TCP/IP protokoll egy egyszerűsített OSI modellnek is nevezhető 7. alkalmazási
6. megjelenítési
5. viszony

4. szállítási
3. hálózati

2. adatkapcsolati
1. fizikai alkalmazási szállítási
internet hálózat elérési OSI modell TCP/IP protokoll Több szolgáltatás egyidejű támogatása Egy időben több szolgáltatást is igénybe vehetünk, mivel a kommunikációs folyamatok meg vannak különböztetve Különböző alkalmazások különböző portokat használnak, aminek köszönhetően, egyszerre érkezhet be egy weboldal információja a 80-as (HTTP) porton, valamint egy e-mailt is tölthetünk le a 25-ös (SMTP) porton keresztül, és nem gátolják egymást a folyamatok. A különböző portokon beérkezett kérések egy várakozási sorba kerülnek, így "érkezési" sorrendben kerülnek kiszolgálásra, valamint minden portnak van egy listája. A szállítási réteg portszámából és a hálózati réteg IP-címéből álló párost egy adott állomáson futó alkalmazás azonosít. A portszám - IP-cím együttest socket-nek nevezik.

pl. 164.25.14.8:80 ebből azt szürhetjük le, hogy a 164.25.14.8-as állomásról a 80-as porton keresztül érkezik a lekérés. Névfeloldás Mivel az interneten történő kommunikációhoz szükség van mindkét oldalon egy hiteles IP címhez, amit elég nehéz megjegyezni, kitalálták a DNS névfeloldást. Ezt naponta használjuk, mivel a böngészőbe nem IP címet írunk be, hanem DNS címet, majd azt az internet szolgáltató DNS szolgáltatása átfordítja IP címmé. pl. Amikor beírjuk, hogy www.google.hu, a kérés elküldése után a DNS szolgáltató átfordítja 173.194.44.56-os IP címre, és így az adatfolyam megindulhat, mivel ez már egy hiteles IP cím. Egy DNS címhez tartozó IP címről mi magunk is megbizonyosodhatunk, ha parancssorba beírjuk akár a ping www.google.hu parancsot. A parancs elküldése után láthatjuk az IP címet. A kommunikáció a TCP/IP protokollon keresztül zajlik. A kérések a időrendi sorrendben kerülnek feldolgozásra a szolgáltatók oldalán. Különböző alkalmazások különböző portokat használnak a kommunikáció fenntartásához.
pl. HTTP 80, SMTP 25 Ügyfél Névkiszolgáló További
névkiszolgálók Webkiszolgáló DNS névlekérés folyamata
Full transcript