Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Opera lui Ion druță o expresie a rezistenței spirituale

No description
by

Francesca Iolanta

on 13 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Opera lui Ion druță o expresie a rezistenței spirituale

Horodiște
Tezaurul literaturii druțiene nu iși poate lustrui cursul fără opera de baza “Horodiște”. Aici descoperim o prezentare amplă a vieții scriitorului. Reieșind din toate astea, viața creatorului a fost foarte zbuciumată. Zbuciumată și în sensul bun al cuvintului. El a avut cel puțin o copilarie interesantă, fiind cel mai mic dintre frați și deseori aflându-se în preajma mamei sale. Și totuși cele mai tari aventuri copilarești le trăiești la sat, nu în zadar regăsim aceasta sintagmă în poeziile druțiene-ele fiind simboluri ale vieții scriitorului,având un farmec aparte. Opera “Horodiște” s-a manifestat ca fiind una dintre cele mai semnificative. Ea a pronuntat intreagă gamă de idei pe care Druță le utilizează ca bază pentru celelalte opere ale sale.


Opera lui Ion Druță-o expresie a rezistenței spirituale
Toiagul Păstoriei
Sania
Povara bunătății noastre
Romanul Povara bunătății noastre este o expresie a aturități artistice a autorului.
Ultima lună de toamnă
Operele care stau la baza proiectului :
Toiagul Păstoriei
Sania
Povara bunătății noastre
Ultima lună de toamnă
Horodiște
Ion Druță
Ion Druță este unul din marii scriitori basarabeni care au scris cu drag despre țara lor. El este un scriitor al ideii,al ideii nedespărțite de veșmântul ei artistic. În raportul lor, eroii lui Druță veșnic pun pe cântar omenia și frumusețea lor morală, care se află într-un conflict permanent și necurmat de nonvalori.
La proiectarea personajelor druțiene totul pornește de la frumos și sfânt. Toate operele druțiene sunt continatoare de idei vizând binele,credința și bunastarea sufletească. Astfel, nuvela “Toiagul pastoriei” prezinta un punct culminant prin farmecul si bunatatea sufleteasca a “pastorului”.
Fiind un pastor imaginar, el era mai aproape un calauzitor pentru locuitorii satului in care isi ducea traiul. Ducea un trai foarte saracacios, insa bunatatea pe care o avea in suflet si o purta zi de zi in inima il plasa cu o treapta mai sus decit ceilalti. Intotdeauna avea de spus o vorba de bine si cind era necesar la dadea sfaturi tuturor. Nacatind la faptul ca lumea il invidia pentru ca chipurile el dispunea de o turma de oi, el continua sa traiasca ca un om simplu insa cu griji majore. Si totusi Dumnezeu exista. Dupa decesul acestuia, satenii vazand minunea de pe mormantul pastorului, au ramas uimiti. Acesta era un semn trimis de cel de Sus pentru a demonstra existent binelui pe pamint si doar atunci satenii si-au dat seama ca saracia fizica era total completata de cea spirituala astfel incat nici nu se observa. Pastorul reprezenta o “icoana” pentru sateni, astfel incat acestia ii duceau lipsa.
Tema: destinul uman și problema lui;


Ideea: omul nedreptățit de soarta, de timp, de semeni;


Mesajul se concetrează neânțelegerea umană, surzenia spirituală.
“Vesnicia s-a nascut la sat”
Tema
romanului o formează satul și țăranul în timpul celui de-al doilea război mondial.
Ideea
este că lupta pentru supraviețuire a românilor dintre Prut și Nistru a cert multă tenacitate, mult curaj, mută forță și nenumărate sacrificii.
Mesajul
conturează virtuțiile morale sugerate ce dau acea tărie a permanenței poporului român în condițiile social-istorice extrem de dure, cu care s-a confruntat.
Personajele principale
Nuța
Nuța deține locul de bază în operă. Este vocația nobleței și a frumuseței.După caracterizarea autorului,Nuța este o fată plină de viață,gingașă,care pastrează demnitatea familiei..Este un personaj sentimental căsătorită cu Mircea Moraru,cu care trăiește toată viața.La un moment dat între Nuța și tatăl ei apare o răceală din cauza neînțelegerilor dintre socru și ginere.Nuța va realiza cu perseverență menirea femeii pe pămînt,avînd curajul și înțelepciunea să-i zică ritualic lui Mircea:´cîntă amu cît și-i a cînta,pe urmă,cine știe...´Nuța este un chip monumental,edificat de popor de-a lungul secolelor în existența saspirituală.Ea poartă o venerație constantă care la bază stă ordinea familiei.
Mircea Moraru
Mircea Moraru reprezintă o parte din Ciutură,o anumită tendință din viața ei.El este exponentul luptei între statornicie și degradearea spirituală prin care a trecut satul în aniide după război.El refuză spațiul sacru costruindu-și casă în vale,ceea ce ne arată ca relațiile lui Onache cu Mircea sunt de altă natură.La fel refuză să vadă fata´ esențială a socrului său, pe care îl aduce la condiția slăbiciunii umane.Intrat în vîrtejul schimbărilor sociale, Mircea suporta robia fierului și apoi robia politicului,devenind un înstrăinat. Moraru face parte din generația celor care și-au lasat semanaturile neculese,adica nu lăsat sacru să se piardă. După părerea mea Mircea era cel mai harnic cel mai bun ginere, stătea ca un munte,ca un destin era barbatul ideal pentru Nuța.
Onache Cărăbuș
Ocupă locul principal în operă .Onache Cărăbuș realizează imaginea generalizată a omului din spațiul mioritic,al omului care întruchipează în timp și în spațiu concepția și destinul poporului nostru.Personaj exponențial al cărui destin simbolizează soarta unui întreg sat. La prima vedere este un țăran obișnuit, harnic,vesel avînd darul de a povesti frumosul legat de comunitatea satului său.La începutul operei el este considerat un nebun care vrea să împartă satul în doua parți.Dar totuși își atinge scopul de ași construi casă pe deal cu gîndul că consătenii își vor cere iertare și-i vor urma calea.Era un om norocos,brațele lui au fost cele mai căutatea printre Ciutureni,era mindru cînd era rugat sau satul cereau sfaturi de la el.Înainte de moarte bătrînul nu înțelege de ce s-a schimbat străvechea relație dintre popor și pămînt.Privit în profunzime Onache are relații cu Sacrul.In opinia ciuturenilor a fost miruit de Dumnezeu,bagloslovit sa aibă noroc.Înainte de moarte bătrînul aude clopote a treizeci de biserici și îsi amintește de nunțile la care fusese.
Satul Ciutura
Satul ciutura este locul unde se petrec evenimentele din operă.Satul era vesel și plin de voie bună.Ciutura este un sat cu multe case învechite,care stau grămăjoară. Oamenii din acestsat erau mncitori, ocupația de bază fiind pămîntul care le oferea hrana de toate zilele. Satul era vechi, de răzești, se afla la încheietura a două dealuri: dealul mic si dealul mare. Casele sunt facute din lut și văruite,acoperite cu paie și stuf semănînd toate una cu alta. Era un sat frumos și vrednic să poarte acest nume doarece ciutura semnifică veșnicia de la țara.
тттврщшва
Nicolae
Anton
Serafim
narator
Фтвку
Marinca
Andrei
Nuvela “Ultima lună de toamnă” de Ion Druță ademenește cititorul în universul unei vieți simple de colhoznic și a tradițiilor și obiceiurilor caracteristice neamului nostru. Această operă abordează valorile eterne caracteristice basarabenilor.
Destinul creatorului și a creației sale
Sacrificiu în numele creației.
Surzenia oamenilor de rând la perceperea frumoslui și a creației
Creația devenită o pasiune și un sens al vieții

Autorul şi personajele pe care le creează constituie o unitate plasmatică, actul identificării absolute făcînd dovada apartenenţei la un univers autarhic ”Pentru personajul lui Ion Druţă este însă esenţial tocmai substratul sufletesc, interioritatea ceamai ascunsă, numai rareori şi insuficient luminată de raza conştiinţei lucide. Omul conceput de Ion Druţă e (...) o fiinţă profundă, capabilă să comunice cu lumea sa la un nivel de intensitate şi complexitate deosebite”. Enigma dramaturgiei lui ION DRUTA e insusi sufletul autorului, în operele sale, creatorul concentrează valorile absolute.
Full transcript