Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Emigrimi dhe Migrimi

No description
by

Elentjana Ela

on 23 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Emigrimi dhe Migrimi

Qёllimi i kёtij punimi ёshtё tё identifikojë rendesinë e emigranteve dhe remitancave në financat familjare dhe si pasojë në zhvillimin e vendit.
Qëllimi i Studimit
1. Shkaqet, pasojat pozitive dhe negative te emigracionit
2. Si ndikon emigracioni në ekonomine e vendit dhe në demografi
3. Ndikimi i remitancave në financat personale dhe në zhvillimin e shtetit

Objektivat e studimit:
I.Pse emigracion ?!
1.1- Cilat janë shkaqet e emigracionit masiv shqiptar ?
Emigracionit Dhe Zhvillimi
Socio-ekonomik i Vendit - Remitancat

Vështirësitë ekonomike
Kushtet e keqija te jeteses ne Shqipëri
RIbashkimi familjar jashte vendit
Mundesi me te mira ne vendet e destinacionit
Mungese e perceptuar sigurie ne Shqiperi
Arsimi
Cilat janë shkaqet e emigracionit
masiv shqiptar?
Arsye mjekësore
Konflikt Personal
Konflikt etnik
Arsye politike
Tjeter
1.2- Cilat janë pasojat negative të
emigracionit ?
• Shumë emigrant detyrohen të rrijnë me vite të tëra derisa të naturalizohen (marrin dokumentat) në shtetet e huaja ku jetojnë, pa parë familjet e tyre.
• Mundësite për të krijuar familjen tende me nje bashkekombës jane
shumë të pakta.


1.2- Cilat janë pasojat negative të emigracionit ?
• Vetmia
• xhelozia midis shqiptareve eshte e tmerrshme
• Fenomeni i ikjes së “trurit”

Horizonti i emigrantëve është zgjeruar së tepërmi
Secili nga ne është ambasador i vendit të vet atje jashte ku ndodhet dhe cdo vepër e jona ndikon në opinionin që një i huaj krijon për të gjithë shqiptarët në tërësi

1.3- Cilat janë pasojat pozitive të emigracionit ?
shkollimi shumë i mire
zgjerimi shpirtëror
njohja me kulturën e vendeve pritëse
II. Dukuria e
Emigracionit
2.1-Zhvillimet e lëvizjeve emigratore
2.2 Emigracioni dhe demografia
2.4-Ndikimi i emigracionit në politikën e brendshme
Dukuria e emigracionit mund të ndikojë në nivelin e pjesëmarrjes së emigrantëve në
zhvillimet politike në vend. Ata nuk mund të marrin pjesë në votime edhe pse ata përbëjnë një numër të madh të zgjedhësve pasi nuk mund të votojnë në konsullatat Shqiptare jashtë vendit dhe duhet të udhëtojnë për në Shqipëri posaçërisht për këtë qëllim
2.5-Emigracioni dhe politika e jashtme
Për shkak të numrit të konsiderueshëm të shqiptarëve jashtë vendit, respektimi dhe garantimi i të drejtave të tyre përbën një detyrë dhe njëkohësisht një sfidë
për qeverinë shqiptare. Procesi i emigracionit është një proces i natyrshëm për t’u integruar në tregun ndërkombëtar të punës dhe për t’u përfshirë në procesin e globalizimit.

2.6-Arsyet e kthimit të emigrantëve
1. Të kthyerit vullnetarisht
Humbja e vendit të punës
Probleme familjare
Nostalgjia

2. Të kthyerit me detyrim
Mungesa e lejes së rregullt
Dëbimi nga autoritetet
Refuzimi I kërkesës për azil

III. Remitancat
3.1-C’përfaqësojnë remitancat ?

3.2-Si kanë ndikuar remitancat në Shqipëri ?

3.3 Për cfare jane perdorur Remitancat ne Shqiperi
për mallra konsumi të importuar,
për shërbime
për blerjen apo ndërtimin e shtëpive
Investim ne biznese
KONKLUZIONE
 Shqiperia ndermjet qeverise se saj ka ndjekur nje politike shume favorizuese ndaj problemit te emigracionit.Kjo gje ka bere qe Shqiperia te beje nje progres te madh kundrejt ketij problem.

 Bashkpunimi me IOM-in(International Organizacion of Migration) ka dhene rezultatet e pritura ne nje kohe relativisht te shkurter.

 Emigracioni ka një ndikim të madh në zhvillimin profesional të shtetasve
shqiptarë.


 Dukuria e emigracionit ndikon në nivelin e pjesëmarrjes së emigrantëve në
zhvillimet politike në vend.

 Shumë institucione qeveritare kane mbuluar çështje që kanë të bëjnë me migracionin, por
ministritë kryesore janë Ministria e Rendit Publik, Ministria e Punës dhe Çështjeve
Sociale dhe Ministria e Punëve të Jashtme.

 Remitancat ne Shqiperi tejkalojnë ndjeshëm investimet e huaja direkte.

 Pjesa më e madhe e emigrantëve familjarë e ka të vështirë kthimin për faktin se femijët janë integruar në mënyrë të suksesëshme në jetën e vendeve pritëse dhe kthimi i tyre në Shqipëri do të nënkuptonte një emigrim të dytë por këtë rradhë në një shtet të varfër.

REKOMANDIME
 Në drejtim të politikës:

Politika nuk duhet të “kujtohet” për emigrantët vetëm për fushata elektorale

 Në lidhje me remitancat:
• përmirësimi i njohurive tona rreth remitancave është i rëndësishëm për vlerësimin e politikave, të cilat ndikojnë drejtpërsëdrejti në rolin zhvillues të remitancave në ekonomi
• formalizimi i flukseve hyrëse të remitancave
• kanalizimi i remitancave të emigrantëve drejt nevojave të vendit për zhvillim

Llojet e Dergesave
Formale
Informale
Udhëhoqi: Prof.Dr.Ilia KRISTO

Punoi : Izaora HOXHA
Ju Faleminderit !
Full transcript