Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

A Pozsonyi Pagony kiadó díjnyertes könyvei

Nézzétek meg, mennyi jó könyvünk van!
by

Pozsonyi Pagony

on 28 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A Pozsonyi Pagony kiadó díjnyertes könyvei

4...
2...
3...
3 és fél...
és még Berg Judit...
"A Rumini igazi sikertörténet, amikor közönség és szakma teljes egyetértésben ünnepel. Amikor leveszem a polcról, nem is tudom, hogy ki várja jobban az esti olvasásokat, a gyerekek vagy én. Újra és újra meg tudok lepődni minden fordulaton. Nem csak az izgalmas és meglepő történetvezetést élvezzük, hanem a helyszínek, az események, az eltalált nevek hihetetlenül gazdag tárházát."
IBBY Év Gyermekkönyve, 2006

Berg Judit: Rumini,
ill. Kálmán Anna
és még Berg Judit...
2...
3...
"Csodánál és Kószánál idétlenebb és lököttebb, kedvesebb és érzékenyebb lovakat képzelni sem lehetne. Három kötetnyi remekbe szabott mese, a magyar gyerekirodalom örök gyöngyszemei. Nevetünk, sőt, hangosan röhögünk, ha olvassuk - és micsoda komolyság és életbölcsesség van a sok idétlenkedés mögött."
IBBY Év Gyermekkönyve, 2007

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza
ill. Baranyai b. András
még szeretnék kortárs szépírókat...
"Egy nagyon ismerős, bájos, szeretettel teli, kifordítom-befordítom világ a Zöldség Annáé. Ahol a kislányokból tejbegrízen élő, pónilovas királylányok lesznek, a családból pedig udvartartás, a két legfontosabb személlyel, a főszakáccsal és a hivatásos öltöztetővel az élen. Szeretem a nyelvezetét, az abszurditás határát súroló humorát, azt, hogy minden történet többfenekű. Elsősorban a gyerekekhez szól, de nem felejtkezik meg a felolvasó felnőttről sem."
IBBY Év Gyermekkönyve, 2008

Szijj Ferenc: Zöldség Anna
és a beszélő póniló, ill. Ménes Ágnes
"Mosonyi Aliz kiváló ritmusú, nagyon jól hangsúlyozható, szinte eljátszható szöveget írt. A mese tele van olyan fordulatokkal, amik tényleg életszerűek, de ezek nem hogy kilógnak a történetből, hanem szervesen illeszkednek abba. A drámai részeknél a tökéletesen eltalált mondatokkal azonnal olyan világot teremt, ami magába szippant: ott hegyezzük a fülünket Jancsival és Juliskával a sötét szobában, amikor a szüleik róluk tanakodnak, összeszorult torokkal, tágra nyílt szemekkel bámulunk bele az erdő sötétségébe."
IBBY Életmű díj, 2008
Mosonyi Aliz
...még
Mosonyi Alizt!
2...
3...
ezt is láttam a színházban...
"A világszép nádszál kisasszony ott húzódik A Sötétben Látó Tündér, meséje mögött, felett s alatt. Csavaros kis mese, mai, és milyen összetett, sodró és magával ragadó a szövege. Amikor olvasom, olyannak érezhetem magam, mint amilyen lenni szerettem volna."
IBBY Év Gyermekkönyve, 2009

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
ill. Takács Mari
ezt is láttam
a színházban...
Tasnádi István - Jeli Viktória:
Rozi az égen
ill. Kun Fruzsina
Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten
ill. Kálmán Anna
Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz
ill. Baranyai b. András
"Máté Angi meséjében nem suttyantják már káposztalevélre a duzzogó cipókat és teszik a kemencébe. De akkor megsüti a kemence a felhőket, megeszik az emberek, és szép könnyűséggel felszállnak az égbe.
A Máté Angi szövegei ezek a felhőcipók. Boldogság olvasni őket. Elmennek a legmélyebbig, a lét pereméig. Emlékek, mesélő, életre kelt világok, egymás felé igyekvő, el-elbukó, a saját világukat szövögető, vágyakozó lények. A súlyos és a könnyed között ingázó és indázó, képekkel terhes és képekkel felemelkedő nyelv. És onnan lentről visz el a szép könnyűségbe. Szerintem amúgy is csak onnan érdemes."
IBBY Év Gyermekkönyve, 2010

Máté Angi: Volt egyszer egy
ill. Szulyovszky Sarolta
még szeretnék szép mesekönyveket...
"Nagymama durcás, padlásra száműzött babáit, a nőiség e házi isteneit, az unokájának, Majának kell kiengesztelnie. Sikerül is: kedves, közvetlen személyiségével. A kezdeti feszült, ellenségeskedő hangulatból, a babák bemutatkozásán keresztül szépen csúszunk át a fordulópontig, Angella-baba eltűnéséig. Maja a babák részvételével szervez mentőexpedíciót az eltűnt baba felkutatására. A kislányt ezen a ponton fogadják el a babák: összeforr a csapat. Megtörik a több évtizedes hallgatás, a babák újra hajlandóak játszani, vagy ahogy Finy Petra mondja: kislányozni."
Szép Magyar Könyv-díj, 2011

Finy Petra: Maja tizenkét babája
ill. Szegedi Katalin
még szeretnék szép mesekönyveket...
Végh György: A kéményseprő hóember
ill. Molnár Jacqueline
Dávid Ádám: A Virág utcai
focibajnokság
ill. Rubik Anna
Szakács Eszter: Tulipánháború
ill. Takács Mari
Bátky András: Pipogya és
a Városvédő Szent
ill. Gyöngyösi Adrienn
"A kortárs magyar (gyerek)költészet legszínvonalasabb antológiája a Friss tinta!. A könyv szerzői a mai magyar irodalom elismert költői: Kukorelly tört nyelvű „svédversei” mellett Kiss Ottó a gyerekmagány mélyére hatoló mondatait olvashatjuk. Kovács András Ferenc a hétköznapi gyerekvilágot és a gyerekek mágikus világképét olvasztja egybe. Varró Dániel felülmúlhatatlan szösszenetei mosolyt fakasztanak. Takács Mari mély és humoros illusztrációi pedig gyönyörű könyvvé teszik a kötetet. "
10 év 50 legjobb gyerekkönyve, 1. helyezett
Friss tinta! (kortárs versantológia)
még...
még...
vers!
"Boribon - egy régi-régi medve. Boribon, az egyik legelső és legkedvesebb gyerekkori könyvélményem, a legelső Pagony-könyv. Boribon, aki a mai gyerekeknek és a mi gyerekeinknek épp úgy a szíve csücske, ahogy nekünk is az. Ráadásul tartozik hozzá egy Annipanni is, és mindkettejükhöz tartozik egy csodálatos Marék Veronika."
A Boribon-sorozat immár 11 kötetben foglalkozik a legkisebbek legnagyobb dolgaival.
József Attila-díj, 2010

Marék Veronika
...még szeretnék könyveket a legkisebbeknek!
...még szeretnék könyveket a legkisebbeknek!
Paulovkin Boglárka:
A nagy utazás
Alona Frankel: Bilikönyv
May Szilvia: Imbusz mester-sorozat
ill. Pikler Éva
Finy Petra: Ovi-ügy, Ügyek-sorozat
ill. Levente Tani
Finy Petra: Rufusz Rafael-sorozat
ill. Gyöngyösi Adrienn
Kőszeghy Csilla: Bumburi-sorozat
10 év 50 legjobb gyerekkönyve,
közönségdíj, 1. helyezett

Bartos Erika: Bogyó és Babóca-sorozat
"Tíz éve, 2002-ben találtam ki a két figurát. Sokáig gondolkodtam a két főszereplő karakterén, a nevükön is sokáig hezitáltam. A Bogyó név egyből beugrott, a katicalány nevén kicsit hosszabban kellett gondolkodnom, hosszú névlistákat szűkítgettünk, mire végül a Babóca nevet választottuk. Szívvel-lélekkel rajzoltam végig ezt az évtizedet, egy hosszú létra legalsó fokáról indultam, és szépen, fokonként, lépésről lépésre haladtam előre."
A sorozatnak 16 kötete kapható.
„Soha ne tedd azt, amit az anyukád mond, és meglátod, minden rendben lesz!”
Végy egy huncut, ám meglehetősen agyafúrt kislányt, mondjuk Szutyoksárit, vagy egy vagány kisfiút (mint Titit), netán a kettőt együtt (Jip és Janneke), keverd össze sok-sok humorral, kalanddal, pár furcsán viselkedő felnőttel, és máris kész egy igazi remekmű. Keress továbbá ezekhez egy kitűnő illusztrátort, és a történetek máris önálló életre kelhetnek.
IBBY Hans Christian Andersen-díj 1988

Annie M. G. Schmidt életműve
"A könyvek első oldalán rögtön belecsöppenünk a tarkabarka donaldsoni és scheffleri univerzumba, ahol emberek, állatok és mesehősök éldegélnek békésen egymás mellett. A gyerekek látják így a világot maguk körül. Az ő gondolataikban még nem különül el egymástól a képzelet és a valóság. Számukra semmi furcsa nincs abban, ha egy jószívű óriás segít a bajba jutott állatokon. Az emberi tulajdonságokkal felruházott állatok pedig ugyanazokba a mindennapi élethelyzetekbe csöppennek, mint igazi gyerektársaik. A történetek nagyon egyszerűek, de van bennük egy csavar, amitől a kicsik számára izgalmassá válnak."
Children's Laureate 2011-2013

Julia Donaldson
"Eric Carle sok-sok különleges montázstechnikával készült mesekönyve közül a legelső és legismertebb (amit 1969-es első megjelenése óta több mint 20 millió példányban adtak el világszerte) A telhetetlen hernyócska. Az immár klasszikus mese egy kis hernyóról szól, aki hétfőn keresztülrágta magát egy almán, de továbbra is éhes maradt, kedden keresztülrágta magát két körtén, de továbbra is éhes maradt, szerdán három szilván, csütörtökön négy epren, majd egy tortán, egy virslin, egy nyalókán, és így tovább, és így tovább - míg jól nem lakik - és gyönyörű pillangó nem válik belőle."
...ezt add
a kistesódnak!
...ezt add
a nagytesódnak!
Bolognai Nemzetközi Gyermek-
könyvvásár Első Díja

Eric Carle: A telhetetlen hernyócska
Még...
sok...
szín!
www.pagony.hu
Díjnyertes könyveink
Két kis dinó-sorozat
ill. Kőszeghy Csilla
Maszat-sorozat, ill. Agócs Írisz
Cipelő cicák-sorozat, ill. Agócs Írisz
Panka és Csiribí-sorozat, ill. Pásztohy Panka
"Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” Ők tehát a kuflik, akik a könyv első meséjében letelepednek egy elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek például hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg!
White Raven, 2014

Dániel András
...még szeretnék könyveket a legkisebbeknek!
Tökmagok-sorozat
ill. Mészely Ilka
5.
IBBY Év Gyermekkönyve, 2013
Tasnádi István: A kőmajmok háza


Kornél tíz év körüli, asztmás fiú, aki kettesben él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél. Kornél nem igazán hiszi el, amiket Iza mond, de a hamarosan bekövetkező események meglepő módon igazolják a kislány szavait. Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bérházban tölti a vakációt, és leginkább barátjával, a házban lakó Tomival üti el az időt. Együtt csavarognak a nyolcvanas évek Budapestjén: beszöknek a Szikra moziba, bámulják a légi parádét, fociznak, bandáznak. A két fiú története a könyv végén összefonódik. Hogy miként, az kiderül Tasnádi István ifjúsági regényéből, amelyben minden részlet egy nagy kirakós darabja.

még Tasnádi István könyvek...
Szép Magyar Könyv díj 2013
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém
Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban élnek. Egy kicsi dióban. Csak egy szem zabpehely, egy szem paradicsom, egy szem krumpli fér be a konyhájukba. Mert konyhájuk azért van! Meg egy kalitkájuk, amiben Imikém lakik, a bádognyúl. Ő a madaruk. Ha elfárad, vagy rossz napja van, egész nap hintázni van csak kedve. Olyankor Kicsibácsi és Kicsinéni löki. Aztán felteszi Kicsibácsi a semmitlátó szemüvegét, és ha kipihente magát, megiszik Kicsinénivel egy pohárkával a későnyári napsütésben. Nemcsak gyerekeknek, hanem néniknek és bácsiknak is!
Roald Dahl Funny Prize, shortlist
Philip Ardagh: Trutymóék a tengeren
Emlékeztek még Trutymó úrra és Trutymónéra? Csúnyák. Szőrösek. Rongyosak. Gusztustalanok. De azért megszerettük őket. Nos, kalandjaik nem értek véget, sőt, most egy igazán különleges és titkos feladatuk van: le kell szállítaniuk egy NAFI-t. (Hogy mi az a NAFI? Egy Nagyon Fontos Illető.) Nincs könnyű dolguk, mert a NAFI-t sokan meg akarják kaparintani. A Trutymóék a tengeren kalandos, izgalmas, és legfőképpen nagyon mulatságos – nemhiába hívják a szerzőt Philip Ardaghnak, az illusztrátort pedig Axel Schefflernek.
Full transcript