Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Lageshtia e AJRIT

No description
by

Ardit' Asolli

on 29 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Lageshtia e AJRIT

Dukurite atmosferike dhe
ndotja e AJRIT

Lageshtia e ajrit
Dihet se pjesa me e madhe e siperfaqes se Tokes eshte e mbuluar me uje.Ne ajer perhere gjendet sasi e vogel ose e madhe e avullit te ujit,e cila eshte si rezultat i avullimit te ujit nga detet,liqenet,lumenjet etj.Ky avull ngjutet siper ne atmosfere dhe bashkohet me ajer duke ndikuar ne lageshtiren e ajrit
Lageshti e ajrit quhet sasia e avullit te ujit qe gjendet ne ajer
Lageshti e ajrit karakterizohet me keto madhesi fizike :
Lageshti absolute
Lageshti maksimale
Lageshti relative
Lageshtia absolute
Lageshti absolute
Lageshti absolue eshte masa e avullit te ujit e cila gjendet ne nje meter kub ajer.Ajo zmadhohet me zmadhimin e avullit te ujit ne ajer
Lageshtia absolute nuk jep sqarim te qarte per lageshtine reale te ajrit.Kjo madhesi ne disa raste mund te kete vlera te medha.
Lageshtia maksimale
Lageshtia relative e ajrit (R) eshte raporti ndermjet lageshtise absolute te ajrit(M) per temperaturen e dhene te tij dhe sasise maksimale (MH) te avujve te ujit , te cilen mund ta pranoje ajri ne ate temperature.
Lageshtia relative
Lageshtia relative mund te shprehet me kete formule , zakonisht ne % :
R=M/mh x 100%
Lageshtia e avujve te ngopur te ujit ne ajer do te jete 100% kurse ajo e ajrit te thate 0%
Temperatura ne te cilen avulli i ujit, qe gjendet ne ajer dhe e arrin ngopjen e plote quhet PIKA E VESES
Instrumentet me te cilat e matim lageshtine relative te ajrit, quhen HIGROMETRA
Full transcript