Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Roli i bimëve në jetën tonë të përditshme

No description
by

Sara Shumka

on 18 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Roli i bimëve në jetën tonë të përditshme

Roli i bimëve në jetën tonë të përditshme
Gruri
Misri perdoret ne prodhimin e plastikës
Ndodhet në bateritë tuaja
Produktet kozmetike
Ka veti shëruese
Bën shkrepëset te ndizen lehtë
Produkte farmaceutike
Tekstilet
Vitamin C
Ngjites

SI PERFUNDIM

Pasta e dhëmbëve, detergjenti i enëve,letra, veshjet, eksplozivët, sapunëte e shumë produkte te tjera të një liste të gjatë permbajnë misër në një forme ose tjetrën. Në fakt rreth një e katërta e produkteve nëpër supermarkete mendohet të kete përmbajtje të një forme të misrit.
Gruri integral rritë i
munitetin, përshpejton rritjen
dhe zhvillimin e organ
izmit, është efikas kundër
lodhjes dhe disponimit
të keq, rregullon tretjen,
shëron alergjinë dhe
ndezjen e lëkurës, si dhe është
i dobishëm te sëmund
jet e zemrës.
Gruri përmban protei
n
a deri në 70%, kurse sasia e yndyrave dhe karbohidrateve është simbolike. Tretet lehtë dhe asimilohet shpejt, prandaj iu preferohet sportistëve dhe fëmijëve.

Vetitë e drithërave
Dihet qe dritherat integrale mund te ndihmojne kontrollimin e peshes, ndihmojne ne parandalimin e diabetit dhe semundjeve kardio-vaskulare dhe mbrojne trupin nga disa tumore.
Tani, nje studim klinik i kontrolluar thote se dritherat mund te reduktojne presionin e gjakut. Ne studimin e publikuar nga American Journal of Clinical Nutrition, disa kerkues angleze te Universitetit te Aberdeen, kane verifikuar efektet e presionit te gjakut, me shtimin e dritherave ne diete.
Studimi ka perfshire 200 burra dhe gra
te shendetshme, ne moshe te
mesme. Keta persona u ndane ne tre gr
upe, i pari ndoqi dieten me drithera
te rafinuar, i dyti dhe i treti me drither
a integrale, me te mira per
shendetin. U vu re nje ulje e presionit te
gjakut te vullnetaret e grupit te
dyte dhe te trete.
Duke hequr dorë nga përdorimi i kokrrë
s së plotë të drithërave dhe
orientimi kah buka
e bardhë ka bërë që
njeriu gradualisht të heqë dorë nga
konsumimi
i drithërave të tjera përpos
grurit, duke përfshirë edhe misrin.

Elbi
Elbi pa të drejtë konsiderohet ushqim i të varfërve. Sipas vlerave biologjike, elbi është më i shëndetshëm se gruri, sepse ka veti të mëdha shëruese. Është njëri ndër drithërat më të vjetra. Elbi përmban 35% të thartirave të pangopura yndyrore, të cilat ulin kolesterolin në gjak. Elbi përmban 73,4% karbohidrate, 11% proteina dhe 1,8% yndyrë, por është i pasur edhe me minerale dhe vitamina. Elbi ulë kolesterolin, forcon organizmin, është efikas kundër plakjes, kundër sëmundjeve të enëve të gjakut, reumës, dhembjes së lukthit dhe fytit.
Përdorime të vecanta të misrit
Drithërat, roli i tyre në jetën tonë
Dritherat janë pjesë e familjes së bimëve monokotiledone (Poaceae) dhe kultivohen për qëllime bujqësore duke qenë se përbërësit e kokrrës së drithit janë të ngrënshëm,përfshihen këtu endosperma, embrioni dhe mbështjellja. Dritherat janë produkti bujqësor më I përhapur dhe kultivuar në botë, pasi janë një burim mjaft i rëndësishëm energjie. Në formën e tyre natyrale janë një burim i pasur vitaminsash, mineralsesh, carbohidratesh, lyrash, vajrash, and proteinash. Megjithatë, pas përpunimit industrial endosperma e mbetur eshtë kryesisht karbohidrate.dhe humbet pjesën më të madhe të nutrientëve.Qofshin vendet e zhvilluara apo edhe ato në zhvillim, rëndësia e drithërave në ekonomi dhe ushqimin e dite përditshëm është i dukshëm.
Fjala drithë (cereal) vjen nga romaket Ceres, emri i perëndeshës Romake të agrikulturës dhe prodhimit.

Thekra
Thekra është një drithë, i cili me shekuj k
a garuar me grur
in në prodhimin e bukës edhe pse sot gruri është dominues. Thekra është më e ngjashmja ndaj grurit.Thekra përmban 74% karbohidrate, 9,3% proteina dhe 1,8% yndyrë. Përmban edhe vitaminë B. Buka e thekrës preferohet të përdoret kundër diabetit, anemisë, te vështirësitë në klim
aks, te
kapsllëku, si dhe për përmirësimin e sistemit nervor.

Misri
Tërshëra
Tërshëra është drithi më i dobishëm. Por, më shumë përdoret si ushqim i kafshëve. Kohëve të fundit në treg mund të gjenden flluskat (flakes) e tërshërës, të cilat janë tepër të dobishme. Për shkak të përmbajtjes së pasur me minerale dhe vitamina, tërshëra më shumë mund të konsiderohet ilaç, sesa ushqim. Përmban më shumë se 20 aminoacide esenciale. Tërshëra pastron gjakun, është i dobishëm kundër sëmundjes së sheqerit, i bën mirë mëlçisë, vezorëve, mitrës. Është efikas kundër kariesit.

Misri ka prejardhjen nga Meksika. Misri është bima e vetme së cilës deri sot nuk i është gjetur varianti i egër. Kokrra e misrit është e pasur me karbohidrate, amidon, sheqer dhe proteina. Misri përmban shumë vitamina dhe minerale. Misri ul shtypjen e lartë të gjakut, është i dobishëm te sëmundjet e enëve të gjakut, kundër diabetit, largon gurin në veshkë, është i dobishëm kundër rakitit, dhembjes së shpinës, sëmundjeve të mushkërive etj.

MISRI
Njomja
Bluaraja
Ndarja e embrionit
Embrioni
Rafinimi i vajit
Vaji i misrit
Fibër
Për ushqim
Ndarja niseshte-gluten
Niseshte
Tharja
Niseshte
Fermentimi
Etanol
Shurup misri
Përdorimet e misrit
Punoi: Sara Shumka 12-A
Full transcript