Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Makanan Negeri-negeri Di Malaysia

No description
by

Norliza Mohamed Piah

on 5 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Makanan Negeri-negeri Di Malaysia

Makanan Negeri-negeri Di Malaysia
PERLIS
PERAK
SELANGOR
Ini adalah menu pencuci mulut. Ia dipanggil bubur sum sum dan ia dilengkapkan dengan air gula merah
SARAWAK
JOHOR
Laksa Johor
Dalam negara Malaysia,terdapat pelbagai jenis makanan. Makanan-makanan ini dapat dinikmati bukan sahaja oleh 1 kaum tetapi boleh disajikan kepada kaum-kaum yang lain semasa mengadakan rumah terbuka. Dengan ini, rakyat di negara ini dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan agar dapat hidup dengan aman serta harmoni bagi menjayakan kempen 1 Malaysia.
Kuih Karas Kuih Dangai Emping
Rendang Tok merupakan makanan tradisi Perak. Ia tidak asing lagi dalam masyarakat Melayu terutama di Lembah Sungai Perak dari Kuala Kangsar hingga Teluk Intan. Makanan ini diperbuat daripada daging yang dipotong dadu. Kebiasaannya masakan tradisi ini sering dimakan bersama lemang, lebih-lebih lagi semasa Hari Raya Aidilfitri
Ini dipanggil sambal jawa. Isinya adalah tempeh, kentang, suhun , ikan bilis yang dimasak bersama-sama dan dijadikan seperti sambal. Yang uniknya, sambal jawa ini dimasak bersama-sama santan
Kek lapis ini sangat popular ketika sambutan perayaan di sarawak spt Hari Raya, Krismas, Gawai Dayak, dan tidak ketinggalan Tahun Baru Cina. Kek ini mempunyai berpuluh-puluh jenis corak atau pattern dan setiap jenis mempunyai nama tersendiri yang dicipta oleh orang yang mula-mula mencipta corak atau pattern kek itu.
Laksa sarawak berbeza dengan laksa-laksa di semenanjung baik dari segi 'mee' yang digunakan dan kuahnya. Laksa sarawak rasa lemak, dan dicampur dengan daging ayam rebus yang dicarik-carik, tauge rebus separuh masak, udang rebus, hirisan telur goreng dan beberapa bahan lain. Laksa sarawak dihidangkan bersama dengan sambal belacan dan limau kasturi.
Mee Rebus
Mee Bandung
KELANTAN
Di negeri Kelantan ini terdapat satu jenis makanan yang sangat sinonim dengan kegemaran masyarakatnya iaitu “Nasi Kerabu”. Di mana didalam nasi kerabu ini antara bahan yang dimasukkan ialah “budu” dan ia dimakan bersama dengan ulam-ulaman. Uniknya makanan ini, ialah nasinya berwarna biru dan antara bahan-bahan lain yang dihidang bersama ialah lada sumbat,sambal ikan, isi kelapa yang digerong dan dikisar. Pada kebiasaannya, nasi kerabu dimakan bersama pelbagai lauk-pauk antaranya , ialah daging bakar,ayam bakar,ikan yang bersalut tepung dan macam-macam lagi.
KEDAH
Kuih apam lenggang... kuih ini bewarna coklat dan sekali pandang macam hangus .. tapi ia bukan hangus, rasanya manis..sesuai dimakan ketika sarapan pagi atau minum petang. kuih ini berbentuk panjang...semasa masak, ia menggunakan kuali yang leper dan tuangkan ke dalam berbentuk bulat...selepas masak, barulah lipat kuih tu.
MELAKA
ASAM PEDAS - bahan-bahan yang mesti ada ialah ikan (kebiasaannya ikan parang, ikan tenggiri, ikan merah dan ikan terubuk), cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan, halia, lengkuas, kunyit hidup, serai, daun kesum, bunga kantan, asam jawa, asam gelugur atau daun limau purut.
Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi
Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa, tepung beras, gula pasir, gula melaka dan garam.
Full transcript