Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tidslinje om Midtøsten (1948-2005)

No description
by

Irene Stenhaug

on 31 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tidslinje om Midtøsten (1948-2005)

1970
1990
2005
1948
2000
Tidslinje om Midtøsten (1948 - 2005)
1948 - Israel blir en selvstendig stat
I 1948 prøvde FN å løse konflikten mellom jøder og palestinere ved å tildele jødene en del av Palestina. Palestina skulle bli delt i to: en del til palestinerne, og den andre til jødene. I 1948 fikk jødene sin del og dannet en stat de kalte Israel. Dette gikk ikke palestinerne med på i det hele tatt, og litt senere gikk de til angrep på den nye staten med tropper fra Egypt, Syria, Jordan og Libanon. Jødene slo angrepet tilbake, og i tillegg tok de mer land. Rundt 800 000 palestinere flyktet i panikk.
1967 - Seksdagerskrigen
I 1967 erobret Israel store områder vest for elva Jordan - altså Vestbredden, og dessuten Gaza-stripen. Dette var en krig som bare varte i seks dager, derfor navnet "seksdagerskrigen". Fram til 1967 krevde palestinerne at byen Jerusalem ble delt og at de fikk herredømme over halvparten av den. Israelerne har tidligere nektet å gå med på dette.
1979 - Iran får ny hersker
Fram til 1979 var Iran et eneveldig keiserdømme, styrt av en
sjah
, eller en keiser. Den siste sjahen, Muhammed Reza Pahlavi, var dårlig likt, selv om man opplevde stor økonomisk vekst under hans styre. Likevel var iranere flest fattige. Det var bare sjahens familie og hoffet som fikk nyte pengene. Mange iranere syntes også at han viste forakt mot islam. Han ville prøve å modernisere Iran fordi han så opp til vestlige land som USA og Storbritannia, noe som ble dårlig likt av innbyggerne i landet. Etter opptøyer og demonstrasjoner i 1979 måtte sjahen og hans familie flykte. Ayatolla Khomeini ble religiøs leder. Under hans strenge ledelse ble hele samfunnslivet preget av islamske skikker.
1980 - Irak angriper Iran
I 1980 ble Iran angrepet av Irak. Krigen varte i seks år før det ble fred. Da det endelig ble fred var millioner av mennesker døde, men grensene forble de samme. Altså hadde krigen vært til ingen nytte. Irak tok også mange iranske fanger.
1993 - Oslo-avtalen
I 1993 ble den såkalte Oslo-avtalen inngått. Det var en avtale som skulle sikre palestinerne å styre de områdene jødene hadde okkupert (Vestbredden og Gaza-stripen). Dette funket svært dårlig. Navnet ble gitt fordi det foregikk mange viktige møter i Oslo i forhold til denne avtalen. Det var også mange norske politikere som var svært engasjerte i saken.
2001 - Terroraksjonen i New York
11. september 2001 ble fire passasjerfly kapret i USA. To av flyene ble styrt inn i de berømte Tvillingtårnene i New York. Et tredje fly ble styrtet over bygningen Pentagon, der det amerikanske forsvarsdepartementet holder til. Det siste flyet falt ned på et jorde. Nesten 3000 mennesker døde til sammen. Man fant ut av at alle de 19 terroristene som gjennomførte kapringen, var fra arabiske land. Flesteparten kom fra Saudi-Arabia. Det ble også klart at de var knyttet til et terrornettverk som ble kalt al-Qaida. Lederen var kalt Osama bin Laden, en mangemillionær fra Saudi-Arabia. Han drømmer om en islamsk verden som styres etter islamske lover.
2003 - USA går til angrep
Saddam Hussein, brutal diktator i Irak, hadde holdt seg ved makten i mange år. Men i 2003 hevdet George W. Bush at det var en forbindelse mellom Saddam Hussein og Osama bin Laden, og at Irak hadde vært innblandet i terrorangrepene 11. september 2001. Han påsto også at Irak holdt på å utvikle kjemiske masseødleggelsesvåpen. Derfor gikk Amerika til angrep på Irak. Men anklagelsene til presidenten viste seg å være feil; de fant ingen masseødleggelsesvåpen i Irak.
Full transcript