Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ZELFDODING

No description
by

Linde Ver Elst

on 1 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ZELFDODING

Wat zou jij doen als je je in deze situatie bevond? Zou je springen of wachten op hulp? 25-jarige Brit maakt dodelijke sprong van Eiffeltoren
25/06/12 In de Franse hoofdstad Parijs is vannacht een 25-jarige Brit omgekomen na een val van de Eiffeltoren. De man zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat melden de Parijse brandweer en politie.
De man werd gisterenavond tegen 22.40 uur opgemerkt toen hij de 324 meter hoge toren tussen het tweede en derde verdiep aan het beklimmen was. De omgeving van het bekende bouwwerk werd meteen ontruimd en een speciale eenheid van de politie klom naar de man toe. Hij zou in het Engels gedreigd hebben met zelfmoord. Iets later stortte hij neer op het tweede platform. Hij was op slag dood.

Volgens de woordvoerder van de Franse politie was de man 25 jaar oud. Het zou gaan om een Brit. Hij had een rugzak bij zich, maar informatie over de inhoud ervan werd niet vrijgegeven. Is zelfdoding zoeken naar aandacht? ZELFDODING Getuigenis: “Het probleem bestond er voor mij vooral uit dat ik gedurende ik op de middelbare school zat voortdurend gepest werd om allerhande redenen. Ik liet mij echt door iedereen de grond in timmeren zonder dat ik daar op durfde te reageren. Soms merkten de leerkrachten dat wel op, maar hun tussenkomst leverde niets op. Toen leerde ik iemand kennen en algauw bracht ze me met drugs in contact en stelde ze mij voor bij haar ‘vrienden’. Het begon allemaal onschuldig, maar ze wilden steeds verder gaan. Een uitweg was er niet. Overal waar ik ging, overal kwam ik wel één van hen tegen die mij probeerde drugs aan de hand te doen. Telkens als ik weigerde dreigden ze met alles en nog wat. Ik kon echt geen enkele kant meer uit totdat de gedachte van zelfmoord door mijn hoofd begon te spoken. Op een dag kregen mijn ouders een brief in de bus waarop ze te lezen kregen dat hun dochter aan de drugs zat. De brief was afkomstig van mijn ‘vriendin’ en haar kameraden. Ze wisten dat ik mijn druggebruik voor mijn ouders verzweeg en dat ik in de problemen zou raken mochten ze het toch te weten komen. Mijn ouders waren woedend. Toen besliste ik voor mijzelf dat ik er een einde aan moest maken.”


Zou jij ook aan zelfdoding denken op dat moment? Zelfdoding is een weg
die veel moed vraagt Stel: een klasgenoot die je niet zo goed kent, komt huilend naar je toe en vraagt om raad omdat hij/zij zelfmoord wil plegen.
Zul je dit negeren of niet? Zou jij het aankunnen om bij de zelfmoordlijn te werken? Neutraal gegeven
Koele, objectieve manier
Uitweg uit ondraaglijke situatie
Rationele en rechtvaardige daad
Sociale plicht
In sommige samenlevingen gaan ouderen en zieken zelfmoord plegen om het voortbestaan van de gemeenschap niet te veel te belasten.
Uiting van opperste individuele vrijheid
Je mag zelf kiezen hoe je leeft en hoe lang. Strafbare handeling
Strafbaar als het ‘zonder reden’ gebeurt
Opoffering
Zelfmoordgewoonte
Dorst naar martelaarschap
Zonde
Misdaad tegenover staat en tegenover God
Misdaad
Volledig strafbaar
(Geestes)ziekte
Als de persoon in kwestie ziek is, dan ‘mag’ hij/zij zelfmoord plegen. Passionele daad
In de tijd van de romantiek. Als het leven niet heftig en hartstochtelijk is en de dood komt niet, mag je zelfmoord plegen.
Heldendaad
Sommigen willen hun leven geven voor iets dat hij/zij voor meer acht dan in zijn persoonlijk bestaan. (vb. bomaanslagen) Zelfmoordterrorist blaast begrafenis Jemen op Sensationeel nieuwsbericht
Meer en meer duiken er zelfdodingen op in het nieuws.
Het kan ook een romantisch ideaal voorstellen, denk maar aan Romeo en Julia.


Palestijnse zelfmoordterroristen krijgen heldenonthaal Reactie op ondraaglijk lijden
Zelfmoord is een probleemoplossend gedrag: het is één van de mogelijkheden om uit een crisis te geraken. Wie echt van plan is om zelfmoord te plegen, zal door niemand kunnen tegengehouden worden. Zelfmoord gebeurt plots en onverwacht.
Je komt altijd te laat. Iemand die in zijn polsen snijdt, zoekt aandacht, die wilt niet sterven. Kinderen wiens ouder(s) zelfmoord hebben gepleegd, zullen zelf vlugger aan zelfmoord denken. Zelfmoord is het recht van elk individu. Iedereen mag zelf kiezen. BEDANKT VOOR JULLIE AANDACHT!
Full transcript