Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Болести на крвта

No description
by

Dragica Stojkoska

on 22 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Болести на крвта

Болести на крвта
Алергија
АЛЕРГИЈА - во директен превод значи „ненормална појава" е реакција помегу природните заштитници на организмот „антителата" и надворешни туѓи тела „антигени" тоа е неможност на организмот да се одбрани и да ги уништи надворешните непријатели - антигените. Ги има многу видови а највообичаени се:
-Уртикаријата и
-Поленовата Алергија (треска)

Изработиле:

Драгица Стојкоска

Теодора Даскаовска
КРВ
Крвта (латински: Sanguis) е течно сврзно ткиво кое се среќава кај сите ‘рбетници и некои без‘рбетни животни. Таа циркулира низ крвните садови и нејзина најзначајна улога е транспортната - хранливи материи, екскрети, кислород и јаглерод диоксид од и до клетките. Меѓутоа, за разлика од останатите сврзни ткива, во крвта нема нишковидни творби, односно фибрили - колаген или еластични влакна.
Како најчести заболувања на крвта се:
1. АНЕМИЈА - најпросто кажано анемијата е намалување на бројот на црвените крвни зрнца(еритроцити и намалување на Хемоглобинот во нив (црвената боја) . Постојат повеќе видови анемии, меѓу кои се:
Крвни заболувања

-Анемика после обилни крварења
-Мегалобластна анемија
-Хемолитичка анемија
-Сидеропениска анемија
ЛЕУКЕМИЈА е тешко заболување на крвта, изразено со енормно зголемување на белите крвни зрнца што укажува на недоброто функционирање на рбетната мождина, слезинката и лимфниот систем. Причини за оваа болест најчесто се наследните фактори, натрпаност на организмот со отрови, радиоактивни и штетни зрачења. Болеста може да биде акутна или хонична. Манифестацијата е изразено бледило, забрзана работа на срцето, општа слабост и изнемоштеност на организмот, мали крварења на усните, кожата и грлото, болки во зглобовите и коските, отечени непца, отоци на лимфните јазли и жлезди.
Леукемија
Full transcript