Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Activitati logistice

No description
by

Bogdan Nenciu

on 15 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Activitati logistice

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
SC Magic Bar SRL

Logistica reprezinta gestionarea unui flux de marfuri intre origine si destinatie in scopul satisfacerii clientiilor .Aceasta este alcatuita din activitati organizatorice , activitati de gestiune si activitati strategice.


Logistica are un rol primordial in activitatea unei societati facand legatura dintre productie,vanzare si satisfacerea clientiilor.
In cadrul societatii SC Magic Bar SRL sunt identificate urmatoarele activitati logistice: aprovizionare ,transport , depozitare , stocare si gestiune ,vanzare.


Clasificarea si identificarea activitatiilor logictice
In functie de natura activitatii prestate avem mai multe categorii de servicii :
Aprovizionarea
Sc Magic Bar Srl se aprovizioneaza de la mai multi furnizori. In functie de natura produselor avem urmatorii furnizori : produsele de panificatie sunt achizitionate de la firmele Boromir si Vel Pitar.
O alta categoriile de produse ar fi cele lactate. Datorita gradului de perisabilitate ridicat, aprovizionarea se face zilnic de la societatile cu activitate en-gross, spre exemplu Metro si Selgros.

Prin intermediul acestor societati, Magic Bar achizitioneaza si preparatele din carne, cu exceptia mezelurilor care sunt furnizate de catre Sc Luca Srl saptamanal. Bauturile non-alcolice sunt furnizate saptamanal in mod direct de catre Sc Distrib Srl si Coca-Cola Company, in timp ce bauturile alcoolice sunt achizitionate de catre personalul responsabil cu achizitiile din firma. Pentru aprovizionarea cu tigari a firmei incheiat un contract cu JTI Romania.Stocarea

O alta activitate importanta ce se desfasoara in cadrul firmei este reprezentata de stocarea marfurilor, ce asigura eficienta activitatii comerciale.
Produsele achizitionate sunt stocate in propriul depozit al firmei, amplasat in vecinatatea suprafetei comerciale si are o suprafata de 60 mp. In cadrul depozitului sunt respectate toate condiitile necesare pentru stocarea diferitelor tipuri de produse.
Spatiul de depozitare dispune de o sala frigorifica, precum si de rafturi metalice si din sticla.

Gestiunea stocurilor la firma Sc Magic Srl permite rezolvarea promta si intr-un mod cat mai satisfacator a cererii si nevoilor clientilor, datorita faptului ca in depozit exista o cantitate semnificativa a fiecarei categorii de produse comercializate
Pentru o mai buna gestionare a stocurilor se foloseste metoda “First in, First out”, ce asigura un flux continuu al produselor si ajuta la mentinerea produselor pentru o perioada mai scurta in depozit, astfel se asigura incadrarea in termenii de valabilitate ale produselor
Transportul

Transportul este unul din elementele cheie ce sta la baza desfasurarii unei bune activitati comerciale a firmei. In cadrul firmei Sc Magic Bar Srl intalnim doua modalitati de transport a produselor:
prima dintre ele este asigurata de catre personalul firmei care se ocupa cu aprovizionarea din magazinele cu activitatate en-gros ;
cea de-a doua modalitate de transport este intreprinsa de catre distribuitori de marfa specializati.

Activitatea de transport a firmei este reprezentata in totalitate prin transportul rutier.
In functie de gradul de importanta al activitatilor societatii studiate, serviciile logistice se clasifica in:
Servicii prioritare fara de care activitatea de comert a firmei nu ar fi posibila. Aici regasim urmatoarele categorii : aprovizionarea, stocarea, gestiunea si transportul marfurilor.
Servicii secundare de logistica sunt reprezentate de activitati nu sunt strict necesare pentru activitatea societatii, dar ajuta la imbunatatirea serviciilor prestate . Acestea sunt reprezentate de comunicarea continua cu furnizorii, cu clientii , precum si colectarea feed-back-ului de la clienti.

Analiza SWOT

Puncte tari:
Aprovizionare se realizeaza in mod regulat fapt ce reduce costurile de stocare si aprovizionare
Dezvoltarea unor relatii stabile cu furnizori de renume ( ex Coca Cola , JTI )
Puncte slabe:
Magazinul nu dispune de un soft de gestiune care sa integreze atat activitatea de aprovizionare cat si cea de vanzare
Personal redus
Lipsa echipamentelor de ultima generatie
Oportunitati:
Zona de tranzit pentru turisti
Avand si un bar aferent aceleasi firme, magazin are disponibilitate mai mare pentru investitii
Amenintari :
Scaderea puterii de cumparare a clientilor
Posibila deschidere unei firme concurente in aceasi zona
Din analiza SWOT efectuata, sistemul logistic al firmei Sc Magic Bar Srl se confrunta cu probleme privind gestiunea stocurilor si a vanzarilor datorita faptului ca firma nu are un sistem de software modern care sa monitorizeze aceste aspecte, cat si costuri ridicate pentru transportul marfurilor ce nu sunt livrate de catre distribuitor

Cai de rationalizare a sistemului logictic


O prima propunere de rationalizare a sistemului logistic in scopul eficientizarii firmei este implementarea unui sistem de gestiune, actualizat la standardele modene ale pietei. In acest sens propunem firmei Magic Bar sa achizitioneze un software specializat care sa imbunatateasca atat metoda de stocare a marfurilor, cat si ajute la o eficientizarea activitatii comerciale a firmei. Acest sistem ar trebui sa cuprinda rapoarte imbunatatite si mai detaliate privind stocurile de intrare, iesire si marfa de pe stoc. Totodata aceasta metoda va usura realizarea inventarului la sfarsitul lunii curente.
Odata cu implementarea acestui soft ar reduce semnificativ costurile cu personalul datorita faptului nu ar mai fi necesar un numar ridicat de personal responsabil cu comercializarea directa a produselor si personal responsabil cu gestiunea stocurilor.
Un alt mare avantaj pe care l-ar aduce acest software ar fi ca software monitorizeaza produsele care au un flux mai mare de vanzare, astfel pot fi anticipate mai exact viitoarele necesitati de produse pe care magazinul trebuie sa o aibe in stoc .
Avand un sistem automat de taxare si incasare cu ajutorul codului de bare se reduce timpul de asteptare a clientului in magazin, se evita eventualele fraude sau greseli ale personalului.
Un alt beneficiu ar fi ca se poate implementa si plata prin POS.
Unul din sistemele de software actuale ce ar satisfice toate aceste cerinte de modernizare ar fi For-IT –Forms Magazin propus si comercializat de site-ul www.gestiune-magazin.ro la pretul de 2390 Lei
Pentru a eficientiza transportul marfurilor de la societatile cu comert en-gros pana la depozit sugeram firmei Sc Magic Bar Srl achizitionarea unui autovehicul destinat special transportului de marfuri, care totodata va fi un beneficiu adus si pentru barul afiliat magazinului.
O alta propunere adusa societatii ar fi implementare unor campanii promotionale saptamanale care sa asigure vanzarea produselor cu un flux scazut la pachet cu produsele care se comercializeaza frecvent.
Consideram ca solutiile propuse ar maximiza profitul inregistrat de firma, ar facilita transportul si totodata ar asigura o dezvoltare continua datorita rapoartelor obtinute privind stocarea si vanzarea produselor .


Activitati logistice
Full transcript