Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROIECT LA MANAGEMENT

No description
by

Evelina Padureanu

on 11 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROIECT LA MANAGEMENT

PROIECT LA MANAGEMENT
PREZENTAREA COMPANIEI
Date de identificare

Denumire
: Nestlé
Sediu
: Vevey, Elvetia, cantonul Vaud
Profil de activitate
: Industria alimentaraă
Obiect de activitate
: Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şsi a produselor zaharoase. Nestlé detine 6000 de branduri, cu o largaă varietate de produse disponibile in numeroase piete de desfacere. Printre aceste preparate se numaraă: cafea (Nescafé, Nespresso etc.), apaă imbuteliataă (Buxton, Perrier ), bauturi (Nesquik, Milo ), ciocolataă (Milky Bar ), inghetataă (Häagen-Dazs ), cereale (Cheerios ), produse pentru nou nascuti (incluzand produsele Gerber), produse nutritive (Nesvita ), condimente, supe, sosuri (Maggi ), produse congelate (Findus ), dulciuri (produse Rowntree, Caramac ) si mancare pentru animale de companie (Winalot, Felix ).
Analiza sistemului de management al organizatiei
Subsistemul metodologico-managerial
Subsistemul metodologico-managerial are rolul de a incorpora diverse metode si tehnici manageriale ce determinain cadrul SC. Nestlé Romania SRL schimbari majore de functionalitate si performanta cuprinzand urmatoarele sisteme de management:

Managementul prin obiective
este o metoda de conducere bazata pe determinarea riguroasa a obiectivelor pana la nivelul executantilor.
Managementul prin bugete
reprezinta o metoda de conducere prin care, practic, toate functiile procesului de management (previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si control-evaluarea) sunt exprimate sub forma financiar-contabila folosind unitati de masura monetare.

Creating Shared Value
reprezinta calea fundamentala prin care Nestlé intelege sa isi desfasoare activitatea, considerand ca, pentru a crea plus de valoare pe termen lung pentru actionari, trebuie sa creeze valoare pentru societate. Compania nu poate sa fie sustenabila nici din punctul de vedere al mediului .
Acest aspect implica conformitatea cu legislatia nationala si conventiile relevante in materie, precum si propriile lor regulamente, care se situeaza adeseori dincolo de obligatiile lor legale. De exemplu: sustin Declaratia Universala a Drepturilor Omului , care sta la baza Principiilor Drepturilor Omului din cadrul Acordului Global al ONU, iar directorul general, Paul Bulcke, a semnat Declaratia CEO a Acordului Global al ONU la cea de-a 60-a aniversare a UDHR.
Dimensiunea creativ-inovativa

Procesul inovativ implica trei etape la compania Nestlé: recunoasterea, initierea si implementarea politicilor. Intre nevoia de recunoastere a problemei si initiere apare decizia pentru a inova, care este un posibil raspuns la o nevoie. Intre initierea demersului inovativ specific Nestlé si implementare vine decizia de a adopta o inovatie particulara, generata in stadiul de initiere. In timp ce etapele sunt, conceptual, distincte, ele nu sunt la fel de clar delimitate in practica. Initierea descopera mai multe nevoi de recunoastere, iar problemele intalnite in timpul implementarii pot sa necesite mai multa munca in faza de initiere. Inovatiile de succes implica munca de echipa sau interdependenta reciproca, mai degraba decat munca secventiala, individuala.

Compania identifica continuu domeniile de interes, unde interesele actionarilor si societatii se intersecteaza si unde crearea valorii poate fi optimizata in interesul ambelor parti.
In cadrul Nestlé au analizat lantul propriu al valorii si au determinat ca domeniile cu cel mai mare potential pentru optimizarea valorilor comune cu societatea sunt alimentatia, apa si dezvoltarea rurala. Aceste activitati sunt in I centrul strategiilor de afaceri.
Obiective

Telul Nestlé este sa produca alimente si bauturi nutritive si gustoase iar, de asemenea, sa aiba un impact benefic asupra mediului, astfel incat se straduiesc sa imbunatateasca continuu eficienta lor operationala si grija fata de mediu.

Managementul superior

Conducerea executiva ii are in componenta pe: Peter Brabeck-Letmathe, Presedintele Consiliului de directori, Nestlé S.A. Paul Bulcke, Chief Executive Officer, Nestlé S.A. Werner Bauer, Executive Vice President, Nestlé S.A., Chief Technology Officer, Conducator de inovatie, tehnologie, cercetare si dezvoltare Friz van Dijk, Vicepresedinte executiv, Nestlé S.A. Asia, Oceania, Africa, Orientul Mijlociu Chris Johnson, Vicepresedinte executiv, Nestlé S.A. Statele Unite ale Americii, Canada, America Latina, Caraibe José Lopez, Vicepresedinte executiv, Nestlé S.A. Operations, GLOBE John J. Harris, Vicepresedinte executiv, Nestlé S.A. Chairman & CEO al
Nestlé Waters Nandu Nandkishore.

Misiune
Compania dateaza din anul 1867, cand
au fost infiintate douaă societati elvetiene ce au
stat la baza formarii Nestlé. In septembrie 1867, la Vevey, Henri Nestlé a creat hranaăpe baza de lapte pentru nou-nascuti si la scurt timp a început saă o comercializeze. Dupa 1920 compania si-a extins gama de produse si a inceput sa comercializeze ciocolata, devenind astfel al doilea obiect de activitate al societatii. La începutul secolului XX, compania avea sedii de productie in S.U.A., Marea Britanie, Germania și Spania. Prima jumatate a
anilor ‘90 s-a dovedit a fi favorabilaăcompaniei Nestlé. Au fost dizolvate barierele de comert, iar pietele mondiale au inceput saăasimileze mai mult sau mai putin zonele de comercializare. Din ianuarie 2006, a inceput saă aiba controlul total asupra Dreyer, devenind astfel cel mai mare producator mondial de inghetata ce detinea 17,5% din actiunile de piataă.
In prezent, societatea este raspanditaă in 86 de tari si are peste 280.000 de angajati. Compania este cel iai i mai mare grup alimentar din lume.
Scurt istoric
Dimensiuni ale managementului activitatilor desfasurate de companie


Dimensiunea previzionala
Managementul previzional al resurselor umane consta in conceperea, punerea in aplicare, urmarirea politicilor si planurilor de actiune care vizeaza reducerea, in mod anticipat, a diferentelor dintre resursele umane necesare unei organizatii (sub raportul efectivelor si al competentelor) si disponibilitatile ei la un moment dat.
Termenul de management previzional are un caracter generic, fiind utilizat pentru a desemna mai multe tipuri de activitati. Astfel:
- vorbim in general de managementul previzional al efectivelor - atunci cand consideram structura locurilor de munca si a calificarilor ca fiind fixasi avem o preocupare preponderent cantitativa de ajustare a numarului de salariati.
- vorbim de managementul previzional al locurilor de munca sau de managementul competentelor - atunci cand structura locurilor de munca si a calificarilor evolueaza pe termen scurt, in functie de proiectele organizatiei.


O alta modalitate prin care mediul influenteaza inovatia este perceperea acestuia ca o sursa de informatii tehnice. In timp ce organizatiile inovative din cadrul companiei “Nestlé” se bazeaza pe resursele proprii, ele depind in aceeasi masura de ideile si tehnologiile din exterior. Organizatiile adesea contracteaza cu furnizorii cumpararea de idei inovative, programe, servicii si produse. In alte cazuri, informatia tehnica este disponibila la preturi mici in rapoartele de cercetare ale universitatilor si institutiilor guvernamentale.
Dimensiunea flexibila

Grupul Nestlé se mentine ca lider mondial in industria alimentara prin faptul ca se adapteaza continuu la cerintele pietei si la evolutia mijloacelor de productie. Timpul scurt de reactie intre necesitatile noi ale consumatorilor si satisfacerea acestora reprezinta diferenta de succes dintre Nestlési competitorii sai.
Produsele companiei sunt inovate si renovate de la an la an, insa se mentine in acelasi timp si un echilibru cu activitatile globale si cu liniile de produse. De asemenea, o alta tehnica de a asigura succesul unui produs este adaptarea acestuia la cerintele pietei locale.

Un exemplu relevant este preocuparea tot mai mare a consumatorilor pentru o alimentatie sanatoasa, echilibratasi corecta. Nestlé s-a adaptat acestor cerinte prin dezvoltarea unor produse destinate unor astfel de consumatori (Boost, Nutren Junior, Peptamen, Resource). In acest sens Nestlé a dezvoltat angajamentul Nestlé 60/40+, un program unic si un set de instrumente ce contribuie la optimizarea constanta a gustului si a profilului nutritional superior al produselor noastre, in functie de preferintele consumatorilor.De asemenea, ingredientele utilizate in compozitia acestor produse tind sa fie de cea mai buna calitate, organice si de pe pietele locale.
Dimensiunea informationala
Componenta majora a managementului intreprinderii, prin care se asigura, pe de-o parte, fundamentarea deciziilor si pe de alta parte, fundamentarea actiunilor necesare pentru aplicarea acestora, sistemul informational este principalul furnizor de informatii, fara de care nu pot exista si functiona celelalte subsisteme. Toate documentele din cadrul firmei sunt tipizate, fapt ce duce la reducerea timpilor in prelucrarea informatiilor.
In ceea ce priveste publicitatea si promovarea produselor, Nestlé are o colaborare stransa cu media. Reclamele, concursurile si articolele recomandabile atrag intotdeauna cumparatorii ceea ce ii confera un plus de valoare, situand compania in topul celor mai profitabile corporatii.Dimensiunea investitionala

Mentinerea pozitiei de lider mondial in industria alimentara, nutrition, health and wellness vine cu o strategie investitionala solida si atent realizata de catre conducerea Nestlé. Cu un numar de 29 de centre de cercetare si dezvoltare in toata lumea, Nestlé are cea mai mare retea de Cercetare si Dezvoltare din industria alimentara. Reteaua Nestlé de oameni implicati in cercetare, dezvoltare si tehnologie impreuna cu grupurile din pietele locale insumeaza peste 5.000 de oameni. Echipamentele, tehnicile, metodele si sistemele avansate sunt necesare pentru o calitate superioara a produselor. Printr-o tehnologie avansata, compania a reusit sa creeze noi metode de satisfacere a nevoilor consumatorilor si sa modifice cererea de consum pe piatasi natura concurentei.

Dimensiunea sociala
Din punct de vedere social, responsabilitatea Nestlé este saisi aduca contributia in societate. Compania crede in crearea de valoare pentru societate si pentru actionarii sai. Eforturile ei sustin cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului stabilite de Natiunile Unite prin parteneriate bazate pe comunitate ce raspund nevoilor locale.
Modalitati prin care sunt realizate schimbari pozitive, sustenabile, in intreaga lume.
Obiectivele ONU de Dezvoltare ale Mileniului si modul in care le sustine :
1. Eradicarea saraciei si foametei
2. Accesul tuturor la educatia primara
3. Promovarea egalitatii intre sexe si emanciparea femeilor
4. Reducerea mortalitatii infantile
5. Imbunatatirea sanatatii mamelor
6. Combaterea infectarii cu HIV/SIDA, malariei si altor boli
7. Asigurarea sustenabilitatii mediului inconjurator
8. Dezvoltarea parteneriatului pentru dezvoltare

Subsistemul decizional
In cadrul SC.Nestlé Romania SRL unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului operational este adoptarea deciziilor.
Scopul acestui post se regaseste in urmatoarele:
• stabileste strategia Marcii / Brandului si asigura indeplinirea valorii/volumului, RIG si atingerea tintelor de pe piata si profitul
• construieste si mentine echitatea Marcii / Brandului
• dezvolta o buna cunoastere a Marcii / Brandului si a consumatorului / cumparatorului

Subsistemul informational
Componenta majora a managementului intreprinderii, prin care se asigura pe de-o parte, fundamentare deciziilor si pe de alta parte, fundamentarea actiunilor necesare pentru aplicarea acestora, sistemul informational este principalul furnizor de informatii, fara de care nu pot exista si functiona celelalte subsisteme.
Organizatia dispune de intranet propriu, astfel marind viteza de transfer a informatiilor. Ca in orice organizatie, exista numeroase documente tipizate din care amintim: avizul de insotire a marfii, cerere exceptionala de plata pentru aprovizionare, cererea pentru POS(point of sales), produse promotionale, servicii si materiale indirecte si materiale directe.


Subsistemul organizatoric

In cadrul organizarii procesuale se identifica
cele 5 functii de baza intr-o organizatie. La nivel de compartimente, atributiile, responsabilitatile si competentele sunt delimitate suficient. Desi posturile au responsabilitatile, competentele si sarcinile proprii, aceste lucruri nu sunt respectate de toti angajatii, fiind unii care sunt depasiti de anumite situatii ivite in cadrul organizatiei.
Organizarea structurala este evidentiatain documentele de formalizare a structurii organizatorice, respectiv regulamentul de organizare si functionare sau regulamentul de ordine interioara, organigrama si fisele I de post.

Analiza mediului de afaceri
Ramura de activitate

Compania Nestlé este lider in industria alimentara, fiind prezentain peste 86 de tari si avand un numar considerabil de 486 de fabrici si 330.000 de angajati. Desi compania a inceput prin a produce produse pentru sugari, ulterior si-a extins domeniul de activitate la intreaga industrie alimentara, fie ea mancare sau bauturi.

Competitori

Principalii competitori pe plan mondial sunt PepsiCo, Kraft Foods, Unilever si Mars Incorporated. Ei reprezinta concurentii directi ai companiei intrucat ofera acelasi tip de produse si servicii.
Pe plan national, in Romania principalii competitori sunt Kraft Foods, Strauss, Masterfoods si Dr. Oetker. Alti competitori cu o gama asemanatoare de produse sunt Ulker, Danone etc.

Mediul legislativ

Compania Nestlé s-a angajat sa respecte legislatia nationala a fiecarei
tari unde este prezenta. De asemenea, Nestlé sustine Declaratia Universala a Drepturilor Omului si principiile in materie de munca, precum eliminarea muncii fortate si obligatorii. Compania se mai angajeaza sa respecte confidentialitatea datelor consumatorilor, dar si a angajatilor acesteia, asumandu-si raspunderea in cazul unor eventuale incidente.

Compania are autorizatii de functionare si contracte incheiate in conditii sigure si normale cu furnizorii, prestatorii de servicii si salariatii acesteia.
Analiza S.W.O.T.
Puncte tari:
• lider mondial pe piata produselor alimentare;
• oferta destinata atat pietei interne, cat si pietei externe;
• diversitatea gamei de produse;
• folosirea celei mai performante tehnologii si a cunostintelor acumulate in productia de produse alimentare
• folosirea cercetarii, tehnologiei, calitatii si igienei generale in procesarea alimentelor;
• abilitati comerciale;
• recrutarea distribuitorilor se realizeazain conformitate cu standardele companiei;
• detinerea de mijloace de transport performate pentru realizarea distributiei;
• distribuirea produselor se realizeaza pe numeroase piete de desfacere;
• loialitatea clientilor si a distribuitorilor;
• respectarea celor mai inalte standarde de calitate


Puncte slabe:

• transportul deficitar al produselor datorita circulatiei greoaie a informatiilor;
• produsele nu se pot realiza „oriunde, oricand si oricum” datorita cailor deficitare de distributie;
• plasarea produselor genereaza costuri ridicate;
• distributia se realizeazaintr-un mod ineficient;


Oportunitati:
• atragerea de noi distribuitori pentru extindere;
• implementarea unei tehnologii avansate de distributie;
• posibilitatea realizarii distributiei in mod direct (producatori-beneficiari) sau prin canale scurte (cu o singura veriga intermediara);


Amenintari:
• cresterea taxelor de export;
• cererea externa pentru produsele alor producatori interni;
• aparitia unor firme care produc si comercializeaza produse similare in conditii de distributie mai eficiente;

VI. Concluzii si recomandari
Concluzii
Grupul Nestlé este cel mai mare grup alimentar din lume, fiind chiar si lider mondial in industria alimentara. S-a dezvoltat semnificativ in perioada celor doua razboaie mondiale cand a inceput sa comercializeze si alte produse inafara de lapte condensat sau alimente destinate nou-nascutilor. In prezent societatea este raspanditain 86 de tari si are peste 280.000 de angajati.
Nestlé detine 6000 de branduri, cu o larga varietate de produse disponibile in numeroase piete de desfacere.In cadrul SC. Nestlé Romania SRL se foloseste cu preponderenta drept metoda manageriala sedinta, care are loc in cadrul unui departament sau in ansamblul organizatiei la care participasefii departamentelor alaturi de managerul general. Compania Nestlé s-a angajat sa respecte legislatia nationala a fiecarei tari unde este prezenta.

Recomandari

O recomandare in ceea ce priveste compania Nestlé se refera la sloganul acesteia si anume „good food, good life”. Intrucat Nestlé este o companie ce extinde o gama larga de alimente, bauturi, inghetata, slognul este potrivit doar pentru unele sectiuni ale companiei, insa nu si pentru ciocolata. O recomandare in acest sens ar putea fi pastrarea pentru anumite sectiuni ale companiei al acestui slogan, iar pentru alte sectiuni introducerea altor noi, cum ar fi „the house of chocolate”, deoarece exista persoane care nu-si fac griji daca unele produse sunt sau nu bune pentru sanatatea lor.

VII. Referinte bibliografice


• www.Nestlé.com , Nestlé Corporate Business Principles
• Marius Romascanu Managementul prin obiective, Editorial in revista Business Adviser
• www.wikipedia.com
• http://www.nestleprofessional.com/romania/ro/OurCompany/Our_Responsibility/Pages/Social.aspx
• https://nestle-fitness.com/ro/
• http://www.nestlebaby.ro/
• www.scribd.com


Proiect realizat de:


Badea Ramona
Cociorva Roxana Elena Dobrea Andrada Mihaela Padureanu Oana-Evelina Roboschi Ioana
Grupa: 217


Profesor coordonator:

conf. univ. Ionescu Vladimir - Codrin
Full transcript