Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Burgerschap , vitaal burgerschap , Zorgen voor eigen gezondheid

voeding, verslaving, vergrijzing
by

mayke nimberg

on 14 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Burgerschap , vitaal burgerschap , Zorgen voor eigen gezondheid

Zorgen voor eigen Gezondheid
http://amandabb.com/gezond-gewicht.info/gezondheid/
Opwarmen en oriënteren

Opdracht 1

Het doel van deze opdracht is dat je voorkennis over gezondheid opfrist.

Denk goed na over de volgende vragen.1 Wat versta jij onder gezond eten?
2 Wordt er altijd gekookt?
3 Haal je vaak kant-en-klaar-maaltijden?
4 Wat drink jij zoal op een dag?
5 Begin je elke dag met een ontbijt?
6 Hoeveel uur slaap jij gemiddeld?
7 Wanneer was jij je handen?
8 Hoe vaak trek jij schoon ondergoed aan?
9 Hoe vaak douche je?
10 Weet je wat bedoeld wordt met veilig vrijen?
Beantwoord de volgende vragen. Lees paragraaf 16.1 en 16.2.

17 Wat wordt bedoeld met gevarieerde voeding?
18 Wat voor gevolgen heeft te dik zijn?
19 Waarom zijn verzadigde vetten ongezond?
20 Welke vetten moet je wel eten? Waar zitten ze in?
21 Geef drie voorbeelden van een gezond tussendoortje en drie voorbeelden van een ongezond tussendoortje.
22 Heb je voedingssupplementen nodig?
korte versie 7 min
Alcohol, Drugs, Gokken en Verslaving
http://www.drugsinfo.nl/index.cfm

Gokken
Meer weten?Home > Drugs > Gokken >
Gokken

Wat is gokken?

Als je gokt kun je zonder veel inspanning veel geld verdienen. Dat maakt gokken populair. Je kunt op veel manieren een gokje wagen:


■op een gokautomaat/fruitautomaat
■in het casino
■bij de paardenrennen
■of de voetbaltoto
■je kunt krasloten kopen
■bingo spelen
■meedoen aan een van de vele loterijen
■kaart- en dobbelspelletjes spelen
■en zelfs gokken op televisie en internet.
Dit zijn allemaal gokspelen waarbij je geld kunt winnen of verliezen. Het is belangrijk een verschil te maken tussen spelen waarbij je direct merkt of je geld gewonnen hebt (bv. krasloten) of waarbij je pas veel later merkt of je in de prijzen bent gevallen (bv. postcodeloterij). Bij spelen waarbij je snel de uitslag krijgt ben je meer geneigd om door te gaan en dus vaker te spelen.

Geld: toeval of kans?

Bij gokken gaat het om twee dingen. Om jouw geld en om de kans. Wanneer je gokt speel je met geld. Je zet jouw geld in bij spelletjes waarbij de uitkomst bepaald wordt door toeval of kans. Handigheid, het spel goed door hebben, het kunnen voorspellen of beïnvloeden van de uitkomst speelt bij gokken geen enkele rol, al denken de meeste gokkers van wel!Bij gokken zet je geld in op een van de mogelijke uitkomsten van het spel. Het toeval bepaalt of je je geld juist hebt ingezet. Je levert je geld over aan het toeval. En omdat er meer mensen zijn die dit doen, is er de mogelijkheid om de inzet van velen in een keer binnen te halen.

Spannend

Het winnen en verliezen gaat gepaard met veel emotie. Mensen vinden gokken spannend. Je zit in spanning of je geld kwijtraakt of dat je een grote klapper zal maken. Deze spanning maakt het gokken voor veel mensen aantrekkelijk.

Hoe schadelijk is gokken?

Er zijn mensen die uitstekend in staat zijn om het gokken te beperken. Zij geven nooit meer geld uit dan ze aanvankelijk van plan waren. Voor hen betekent gokken een gezellig spelletje. Gokken kan ook uit de hand lopen. Je kunt betrekkelijk gauw in de problemen komen omdat je in een keer veel geld kan verliezen. Wanneer gokken niet meer plezierig is, maar gekoppeld is aan veel geld lenen, gevoelens van spanning en neerslachtigheid, je piekert over hoe dat nu moet met je schulden dan kan gokken schadelijk zijn. Je kunt dan wel zeggen dat gokken een spel is met grote risico’s!

Welke problemen?

Er zijn veel problemen die je kunt krijgen doordat je het gokken niet meer in de hand hebt. Nadelige effecten van gokken hebben vooral met geld te maken. Je hebt torenhoge schulden, je moet geld lenen van anderen en het kan zelfs voorkomen dat je geld gaat stelen om te kunnen gokken. Daarnaast kun je tal van klachten ontwikkelen door je gokproblemen. Te denken valt hierbij aan relatieproblemen met je partner en/of je ouders, problemen op je werk omdat je vaak te laat komt en het is mogelijk dat je veel schulden hebt bij je collega’s.


Deze problemen zijn al erg vervelend en je kunt daarbovenop ook nog gezondheidsklachten krijgen zoals:

■zweten
■trillen
■slecht slapen
■zenuwachtigheid
■hoofdpijn
■hyperventilatie
■maag- en darmklachten
■neerslachtigheid.
Je kunt je dus behoorlijk eenzaam gaan voelen en zelfs schuldig gaan voelen. Het is natuurlijk niet voor iedereen zo dat wanneer je gokt, je deze klachten en problemen krijgt. Het is afhankelijk van hoeveel je gokt en of je het zelf onder controle hebt.

Als je overmatig gokt en je stopt met gokken kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Mensen die dan stoppen met gokken vertellen dat zij aan het begin last hebben van neerslachtigheid, dat zij zich niet goed kunnen concentreren, dat zij gespannen zijn, dat ze snel transpireren en snel geprikkeld zijn in het contact met andere mensen.

Cijfers
Onder de algemene bevolking zijn ongeveer 70.000 personen die een probleem hebben met gokken.
Zie ook
www.gameadviesopmaat.nl
www.gokkenondercontrole.nl

Seksueel gezond gedrag
Gezondheid
Sport en Beweging
GGD SOA polie Rotterdam
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/508536
GHB
http://www.incontxt.nl/dossiers/homorechten
Homo-rechten
http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/45963/apaan_superingredient_voor_drugs_vrij_verkrijgbaar?autoplay=1
speed / apaan /
http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/45177/aantal_ghb_verslaafden_groeit?autoplay=1
http://1vjongerenpanel.eenvandaag.nl/uitslagen/39324/uitslag_scholieren_vinden_homoles_goed_idee
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1379787
studio Max life

Bootcamp
Je kunt iemand die verslaafd is niet laten stoppen met zijn gebruik als hij daar zelf niet achter staat. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Dat jij je leven niet aanpast aan het gebruik van die ander. Dat is niet zo eenvoudig, want je hebt de neiging de ander steeds opnieuw te ‘helpen’. Ook al weet je dat je het probleem zo niet oplost.

TIPS
LEG DE VERANTWOORDELIJKHEID WAAR HIJ HOORT
Het probleem ligt bij de gebruiker zelf. En de verantwoordelijkheid voor de oplossing ook. Maar die verantwoordelijkheid neemt hij liever niet. Hij zoekt excuses voor zijn gebruik. Hij is dankbaar voor elk gebaar van jou waardoor hij kan denken dat jij het gebruik accepteert. Of dat jij wel snapt waarom hij drank of drugs gebruikt. En hij is altijd op zoek naar argumenten die ‘bewijzen’ dat het allemaal best meevalt. De gebruiker heeft er belang bij om het probleem te ontkennen. Want dan hoeft hij het ook niet op te lossen. Ga hier dus niet in mee.


LAAT DE GEVOLGEN VAN HET GEBRUIK BIJ DE GEBRUIKER
Iemand komt pas tot een besluit om iets aan zijn gebruik te veranderen, als hij erachter komt dat er meer nadelen dan voordelen zitten aan zijn gebruik. Als jij de problemen steeds weer oplost, ervaart de ander te weinig nadelen van zijn gebruik. Hij raakt dan niet gemotiveerd om iets aan zijn gebruik te veranderen. Maak jij het de gebruiker te gemakkelijk? Kijk bij 'Ben jij een redder?' om daar achter te komen.


STEL GRENZEN
Maak de gebruiker duidelijk waar de grens ligt van wat je nog wilt en kunt accepteren. Zorg ervoor dat deze grens niet geleidelijk wordt opgerekt! Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Gebruikers proberen vaak anderen zover te krijgen dat zij zich steeds meer aan gaan passen aan hun wensen. Zolang je daarin meegaat en je eigen grenzen steeds verlegt, hoeft de gebruiker zelf niets te veranderen.


VEROORDEEL HET GEDRAG WAAR JE LAST VAN HEBT, EN NIET DE PERSOON.
Logisch dat je soms boos wordt. Maar het werkt niet om te roepen: ‘Je bent een leugenaar en een slappeling!’ Daar komt alleen maar ruzie van. Bovendien: vaak denken verslaafden al negatief over zichzelf. En om het gebruik aan te pakken, heeft iemand juist zelfvertrouwen nodig, en het idee dat hij voor anderen nog steeds de moeite waard is.


DURF OOK MET ANDEREN OVER DE PROBLEMEN TE PRATEN.
Het kan erg opluchten als je iemand in vertrouwen neemt. En het probleem wordt eerder opgelost als het niet een geheim tussen vier muren blijft.


GA HET GESPREK AAN
Hoe kun je op een constructieve manier praten met de verslaafde? Zie tips voor een goed gesprek.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1133762
wat zijn drugs
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1251838
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1271058
klokhuis: alcohol
Sporten bevordert hersen ontwikkeling van de baby

Zwangere vrouwen die drie keer per week twintig minuten intensief bewegen bevorderen de hersenontwikkeling van hun baby's. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Montreal op het jaarlijkse congres voor neurowetenschappers in San Diego, meldt The Guardian . De wetenschappers onderzochten vrouwen die twaalf weken zwanger waren. De ene groep sloeg drie keer per week aan het sporten, de andere groep deed niet aan sport. De onderzoekers wezen vrouwen die twaalf weken zwanger waren willekeurig toe aan een sportgroep of een groep die bij wijze van spreken op de bank bleef zitten. In de tweede week na de bevalling werd de hersenactiviteit van de baby's gemeten. Hieruit bleek dat de baby’s van de ‘sportmama’s’ een meer volwassen hersenactiviteit hadden dan de baby’s van de ‘luie mama’s’. Hier zouden de sportbaby’s de rest van hun leven profijt van kunnen hebben, aldus de onderzoekers.

Beweging en sport tijdens zwangerschap

Beweging/sport tijdens zwangerschap is belangrijk. Als je zwanger bent houd je door beweging/sport je spieren soepel, je blijft in conditie, hebt minder last van zwangerschapskwalen (ochtendmisselijkheid, verstopping, zwakte), minder last van pijnlijke benen en rug. Om je alle negen maanden van de zwangerschap goed te voelen, kun je beter vanaf het begin van je zwangeschap aan lichaamsbeweging doen. Beweging/sport kan betekenen: een kortere en minder pijnlijke bevalling.
Sport en Beweging na een bevalling
Je bent pas bevallen en hebt zin om weer actief te gaan bewegen. Na de eerste drukke hectische weken weer wat tijd voor jezelf. Met de Back in Shape workouts werk je onder professionele begeleiding aan een actief herstel na je bevalling en kom je weer snel in vorm. Hiermee bouw je op een verantwoorde wijze je conditie op en maak je je lichaam sterk en energiek. Zo hou je straks een goede balans tussen je nieuwe gezinssituatie en het weer oppakken van je werk.


Drugs... risico`s en gezondheid

•Risico's per lichaamsdeel
•Verslaving
•Drugs en drugs
•Drugs en medicijnen
•Vruchtbaarheid
•Zwangerschap

http://www.druglijn.be/over-de-druglijn.aspx
http://www.verslaafdaanjou.nl/interviews#
http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=drugdancer.tonenindex.html
interactief
Veel meer jongeren naar ziekenhuis om alcohol

Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandde door alcoholgebruik, is tussen 2001 en 2011 verviervoudigd. Dat blijkt uit het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut. .

In 2001 kwamen 263 jongeren in een ziekenhuis terecht door een alcoholgerelateerd probleem, in 2011 voor het eerst meer dan duizend, namelijk 1087. Volgens het Trimbos komt die stijging overigens deels voor de grote aandacht voor het onderwerp; 'ziekenhuizen en kinderartsen gingen zich richten op deze problematiek' en letten er meer op. Onder die bijna 1100 geregistreerde gevallen zijn naast jongeren met een alcoholvergiftiging bijvoorbeeld ook kinderen die beneveld van hun fiets vielen en daardoor gewond raakten.

Alcoholvergiftiging
Het aantal jongeren tussen de 11 en 17 jaar dat voor een alcoholvergiftiging werd behandeld, daalde volgens kinderartsen in 2012 voor het eerst weer. Het waren er in dat jaar ongeveer 60 minder dan in 2011, namelijk 706. 'Eén jaar zegt nog vrij weinig. Maar deze eerste cijfers zijn hoopvol', aldus Margriet van Laar, het programmahoofd Drugs monitoring bij het Trimbos.

Volgens haar is er de afgelopen jaren veel verbeterd in de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Vooral het percentage alcoholgebruikers onder 12-15 jarigen is afgenomen. .Via de lantaarnvis, die graag plastic eet, en de tonijn, die graag lantaarnvis eet, belandt je weggegooide yoghurtbekertje weer op je bord. Australische onderzoekers ontrafelen het probleem van de plastic soep die de oceanen vervuilt. .

De lantaarnvis is een visje dat maximaal zeven centimeter lang wordt. Hij leeft in de Grote en Atlantische Oceaan en heeft een belangrijke functie. De Lampanyctodes hectoris eet 99 procent van het plastic in de oceanen op. Dat blijkt uit onderzoek van Carlos Duarte, directeur van het Oceans Institute van de University of Western Australia, en promovendus Julia Reiser.

In de magen van lantaarnvissen is bovengemiddeld veel plastic te vinden. Omdat de lantaarnvis 50 tot 60 procent van de diepzeevissenpopulatie uitmaakt, ruimt hij heel veel plastic op. Dat betekent niet dat het probleem van de plastic soep is opgelost.

De lantaarnvis wordt op zijn beurt door talloze vissen gegeten. Die krijgen dus het plastic alsnog binnen. Tot de soorten die leven van de lantaarnvis behoren ook vissen die door mensen gegeten worden. Zo kan je weggegooide yoghurtbekertje in je sushi belanden, zoals Quartz het uitdrukt.

De grote plastic consumptie vormt voor de lantaarnvissen, en de vissen die hen eten, bovendien een probleem. Ze eten zoveel plastic dat ze geen ander voedsel consumeren dat voldoende voedingsstoffen levert. Ze verhongeren dus langzaam en bieden ook voor andere vissen geen voedzame maaltijd.

In onderstaande video doen Duarte en Reiser hun verhaal. .


Onderzoek: 'Nieuwe hersenverbindingen stimuleren verslaving'
27-09-2013

Cocaïne verandert de gebruiker. Door de drugs gaan zenuwen nieuwe verbindingen met elkaar aan, wat resulteert in een langdurige gedragsverandering. Het nieuwe inzicht kan behandelingen voor cocaïneverslaafden verbeteren.

Christina Bocklisch en haar collega's hebben nu ontdekt dat cocaïnegebruik het zenuwcircuit in je hersenen fysiek verandert. Ze publiceerden hun bevindingen in Science. Ze injecteerden muizen vijf dagen achtereen met cocaïne. Binnen een dag na de laatste injectie onderzochten ze plakjes middenhersenen en zagen ze dat remmende zenuwcellen ("medium spiny neurons") zich aan GABA-neuronen hadden gebonden.

Lees verder op Wetenschap24.nl.


Onderzoek: 'Comazuipen treft jonge vrouwen het hardst'
23-09-2013

De hersenen van jonge vrouwen lijken extra gevoelig voor alcoholmisbruik. Vergeleken met drinkende jonge mannen gaat hun ruimtelijk inzicht harder achteruit. Ook het vermogen om fouten te herstellen en impulsen te beheersen loopt bij drinkende meiden de meeste schade op.

Dit blijkt uit een studie in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Onderzoekers van onder meer het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Andante in België zetten achttien eerdere studies naar 'piekdrinkende' jongeren op een rij.

Het hele artikel kun je vinden op Volkskrant.nl.


Gevaarlijke cocktail voor het tienerbrein
14-10-2013

Vrijdagavond overleed een student na een val van een brug in Louvain-la-Neuve (België). Hij was dronken op het moment van het ongeval. Binge drinking of grote hoeveelheden alcohol drinken in korte tijd raakt steeds meer verspreid bij jongeren.

Jongeren die veel alcohol drinken, brengen hun hersenen wellicht schade toe. Hun brein is nog in volle ontwikkeling en overmatig drankgebruik kan hun leervermogen, geheugen en denkprestaties flink aantasten.

Het hele artikel kun je vinden op Eoswetenschap.eu.


Onderzoek: 'Puberaal alcoholmisbruik veroorzaakt ernstige geheugenstoornissen in volwassenheid'
28-10-2013

Pubers die veel alcohol drinken, kunnen als volwassene hun auto moeilijker terugvinden op een grote parkeerplaats. Jelte Wouda bewijst voor het eerst dat alcoholgebruik in de puberteit permanente schade kan toebrengen aan hersenprocessen, met name het ruimtelijk geheugen.

Hij bestudeerde veranderingen in het gedrag van volwassen ratten die tijdens de pubertijd waren blootgesteld aan alcohol. Deze volwassenen dronken meer alcohol; daarnaast viel vooral op dat hun ruimtelijk geheugen sterk achterbleef bij dat van de controlegroep die geen alcohol kreeg.

Het gehele artikel kun je vinden op MedicalFacts.nl.


Een goed gesprek is de eerste stap richting een oplossing.


Vier nuttige tips:


TIP 1:KIES EEN GOED MOMENT
Begin niet over het gebruik en de problemen die jij ervaart, op een moment dat je heel erg boos bent. Of als de gebruiker onder invloed is. Drank en drugs zorgen voor onvoorspelbare reacties. Bovendien is hij morgen misschien alweer vergeten wat je hebt gezegd.


TIP 2:VRAAG NAAR DE VOORDELEN VAN HET GEBRUIK
De gebruiker heeft voordeel van zijn gebruik. Zijn naasten niet, en die willen er daarom meestal geen goed woord over horen. Toch is het goed om hier bij de gebruiker expliciet naar te vragen. 'Wat brengt het je? Wat levert het gebruik je op? ’Het praten over de voordelen, haalt de spanning uit het gesprek. En het kan helpen om ook over de nadelen te bespreken. Vraag dus ook: ‘Zitten er voor jou ook nadelen aan het gebruik? Welke zijn dat?’ Vaak komt de gebruiker zelf wel met iets. Dan heb je een aanknopingspunt om ook te praten over wat het gebruik voor jou en jouw leven betekent.


TIP 3 :WEES DUIDELIJK EN CONCREET OVER WAAR JIJ LAST VAN HEBT
Zeg niet: ‘Ik vind het niet goed dat je zoveel drinkt’. Dat leidt maar al te gemakkelijk tot discussies over wat ‘veel’ is. Of tot vergelijkingen met anderen die nog meer drinken. Maak het concreet: ‘Je wordt luidruchtig als je gedronken hebt, en dat vind ik vervelend’.


TIP 4: GEBRUIK GEEN LOZE DREIGEMENTEN
Je hoeft een dreigement maar een keer niet waar te maken of de gebruiker neemt je al niet meer serieus. Dreigen gebeurt vaak in een opwelling van woede, verdriet of machteloosheid. Begrijpelijk, maar het werkt niet. Het is beter om iets te bedenken wat je wel kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘Als je me dronken belt, dan verbreek ik de verbinding’.
http://www.testjeleefstijl.nl/

Aids
Boulimia Anorexie
Boulimia nervosa, ook bekend als boulimie is een psychiatrische ziekte waarin een persoon terugkerende eetbuien heeft gevolgd door een of meer van de volgende, opzettelijke handelingen die de opname van het voedsel compenseren en gewichtstoename verhinderen:
braken
ongepast gebruik van laxeermiddelen of andere medicijnen
bovenmatige lichamelijke oefening
vasten

De aandoening werd voor het eerst beschreven door de Britse psychiater Gerald Russell.

Kenmerken

Een persoon heeft boulimia wanneer hij of zij zich onbekwaam voelt om de drang tot eten, zelfs tijdens het eten zelf, te controleren, wanneer hij of zij een grotere hoeveelheid voedsel verbruikt dan een normaal persoon, en wanneer dergelijk gedrag minstens tweemaal per week gedurende drie maanden voorkomt.

De meerderheid van boulimia-patiënten zijn jonge vrouwen van 10 tot 30 jaar oud, hoewel de stoornis bij mensen van alle leeftijden en beide geslachten kan voorkomen.

Bij boulimia is er sprake van onderliggende psychische problemen, vaak heeft de patiënt een gevoel van controleverlies. De episoden van eten/purgeren kunnen extreem zijn, soms gepaard gaand met snel en onbeheerst eten. De lijders stoppen soms pas als ze door een andere persoon worden onderbroken of wanneer hun maag het niet meer aankan. Deze cyclus kan meerdere keren per week of, in ernstige gevallen, meerdere keren per dag worden herhaald. De lijders zien het "vernietigende" eetpatroon vaak als manier om controle over hun leven te bereiken.

Sommige personen die lijden aan anorexia kunnen boulimisch gedrag vertonen: op bepaalde ogenblikken veel eten en purgeren van voedsel op een regelmatige of zeldzame basis tijdens hun ziekte. Alternatief kunnen individuen met boulimia anorectische perioden hebben. Vaak is er daarom sprake van de diagnose Eetstoornis N.A.O. (Niet Anderszins Omschreven).

Oorzaken:
1 Biologisch

Net zoals bij anorexia nervose zijn er aanwijzingen voor een genetische predispositie.[1] Abnormale hormoonhuishouding, vooral serotonine, zou verantwoordelijk kunnen zijn voor verstoord eetgedrag. Ook brain-derived neurotrophic factor (BDNF) wordt onderzocht als mogelijk mechanisme

2 Sociaal

Moderne reclame met dunne modellen wordt veelal gezien als een van de oorzaken van de aandoening. Fairburn et al. beschrijven in hun cognitieve gedragsmodel hoe extreme bezorgdheid over het eigen gewicht en uiterlijk, gecombineerd met een laag zelfvertrouwen kan leiden tot een rigide, strikt en onbuigbaar eetpatroon. Dit kan leiden tot een onrealistisch eetsituatie, wat aanleiding is voor een minimaal breken van de eigen eetregels. Zwart-wit denken leidt vervolgens tot binge eten, massaal eten. Dit binge eten leidt tot een gevoel van verlies van controle wat aanleiding is tot braakgedrag als maatregel tegen het binge eten. Deze cyclus herhaalt zichzelf vervolgens.[4][5] Papies laat zien dat het effect van het dunne ideaal verschilt tussen mensen. De soort associatie die de persoon heeft met ofwel een dun ofwel een persoon met een normaal gewicht bepaald welke invloed reclame met dunne modellen heeft op de persoon. Mensen die zichzelf associeren met dunne modellen voelen zich juist beter nadat ze dunne modellen hebben gezien. Het blijkt dat deze zelfassociatie aangeleerd kan worden.[6]

Mogelijke gevolgen van boulimia nervosa[bewerken]
Afhankelijkheid van laxeermiddelen
Andere dwanghandelingen
Concentratiestoornissen
Dood
Hartritmestoornissen
Irritatie en scheuren in de keel, de slokdarm en de maag (door het geforceerde braken)
Elektrolytenonbalans door frequent braken en/of laxeren. Door uitdroging ontstaat een gebrek aan kalium wat kan leiden tot hartritmestoornissen of hartfalen.
Gebitsproblemen
Hormonale veranderingen die o.a. kunnen leiden tot menstruatiestoornissen en onvruchtbaarheid
Moeheid, malaise
Oedeem in gezicht, bijvoorbeeld opgezwollen ogen
Opgezette klieren

Mortaliteitsrisico[bewerken]

Eetziekten hebben een van de hoogste sterftecijfers van alle geestesziekten. De National Eating Disorders Association (Groot-Brittannië) schat een 10% mortaliteitsgraad voor boulimie en een 18% mortaliteitsgraad voor anorexia nervosa. Dit hangt natuurlijk sterk af van hoe streng men de criteria voor de aandoeningen aanlegt. Een klein deel van de mortaliteit is een gevolg van de lichamelijke bijverschijnselen, een deel echter ook van suïcide. Een mogelijk - maar niet met zekerheid vastgesteld - slachtoffer van boulimie was mogelijk Terri Schiavo.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis. De belangrijkste kenmerken van anorexia nervosa zijn het onderdrukken van de eetlust, gestoord eetgedrag en een extreem verlangen om mager te zijn.


Letterlijk betekent anorexia nervosa: gebrek aan eetlust door psychische oorzaak. Deze naam klopt eigenlijk niet. Mensen met anorexia nervosa hebben wel degelijk honger, maar ze proberen het hongergevoel te onderdrukken.

Anorexia nervosa wordt ook wel afgekort tot anorexia. We zullen verder deze afgekorte term gebruiken.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa is een eetstoornis. De belangrijkste kenmerken van boulimia nervosa zijn eetbuien met controleverlies, gedrag gericht op gewichtscontrole en extreme overbezorgdheid over lichaamsvorm en gewicht.

Boulimia nervosa betekent letterlijk: honger als een rund door psychische oorzaak. Deze naam klopt eigenlijk niet. Mensen met boulimia nervosa gaan tijdens hun eetbuien door met eten, ook als ze geen honger meer hebben.

Boulimia nervosa wordt ook wel afgekort tot BN of boulemie.

http://www.npo.nl/tot-op-het-bot/14-11-2013/POW_00635275
http://www.npo.nl/tot-op-het-bot/05-12-2013/POW_00635278
http://www.npo.nl/tot-op-het-bot/28-11-2013/POW_00635277
http://www.npo.nl/tot-op-het-bot/12-12-2013/POW_00635279
http://www.npo.nl/tot-op-het-bot/19-12-2013/POW_00635280
Full transcript