Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of The Hallyu Boom

No description
by

anyss najwaa

on 23 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of The Hallyu Boom

中国メディア
The Hallyu Boom:
ウィリアムスケイト
Ja
Pengaruh Hallyu Terhadap Pelatih KSKB
Latar Belakang
Rupa dan Personaliti
Pengaruh Media Massa
Literature Review
Objektif 2 : Faktor Pengaruh Hallyu
Kesan daripada Pengaruh Korea
Wang
Bahasa
Fesyen
Masa
Budaya Korea yang masuk ke Malaysia
Hubungan dengan remaja

Fenomena yang terjadi di Malaysia
MUzik
Nurulhisham (2010) pula mengatakan laporan kewangan menunjukkan hasil daripada eksport drama televisyen Korea jauh mengatasi hasil eksport muzik dan filem mereka. Buat waktu ini, Korea ialah antara 10 pengeksport budaya teratas di dunia.

Harga drama Korea hanyalah satu perempat daripada harga drama Jepun dan satu persepuluh daripada harga drama Hong Kong (Shim, 2006)
Anis Najwa
Objektif
Mengkaji tentang pengaruh Hallyu di kalangan pelatih KSKB Sungai Buloh
Tahap Pengetahuan
Kajian Samsudin (2005) menunjukkan 100% remaja Malaysia menonton televisyen, 59% remaja menyaksikan televisyen satelit dan 91% remaja pula mempunyai komputer peribadi dan melayari internet
Nilai positif
Metadologi
INSTRUMEN - bersifat kuantitatif dan diukur melalui soal selidik dan peratusan dipersembahkan dalam bentuk carta palang.
Limitasi Kajian
lingkungan KSKB Sungai Buloh
Masa
Data dan maklumat – terhad. Sama ada dijawab dengan jujur atau tidak

SAMPEL - 100 responden dipilih secara rawak mudah di kalangan setiap Program pelatih-pelatih KSKB
KAEDAH ANALISIS - Microsoft Excel 2007
TEMPOH KAJIAN - dari Jan 2013 - Dec 2013
KAEDAH PENGUMPULAN DATA - Borang Soal Selidik
Analisis
Demografi
KESIMPULAN
Kesemua hipotesis DITERIMA - tahap pengetahuan tinggi tentang pengaruh Hallyu
Faktor - Drama yg paling tinggi > rupa & personaliti > pengaruh rakan > pengaruh media > muzik
Kesan - masa > nilai positif > bahasa > fesyen > wang
Faktor-faktor
Kesan
Hipotesis
Tahap pengetahuan tentang pengaruh Korea dalam kalangan pelatih Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh adalah tinggi.
Pelatih banyak terpengaruh dengan drama Korea berbanding faktor-faktor lain.

Pengaruh Korea memberi kesan sedikit sebanyak kepada pelatih.
Apa Itu Hallyu?
Fenomena budaya Korea yang merangkumi segala-galanya dari rancangan TV, artis dan lagu-lagu pop hinggalah makanan, fesyen dan telah merebak di seluruh dunia.
Objektif 1 : Tahap Pengetahuan
Drama bersiri Winter Sonata (2002) diterima dengan baik di Jepun, Cina, Taiwan dan negara ASEAN. Sejak itu istilah Hallyu atau demam Korea muncul. [http://id.wikipidea.org/wiki/Hallyu].

menarik 1.3 juta penonton setiap kali siaran ulangannya.
Masuknya penyanyi Korea seperti Rain dan BoA merupakan gerbang awal pembuka dunia K-Pop di industri musik Malaysia. Setelah itu masuklah boy band seperti TVXQ, Super Junior dan Big Bang, serta girl band SNSD, Wonder Girl, 2NE1 di Malaysia. Lagu-lagu mereka yang 'easy listening' dan penampilan yang menarik sekejap sahaja mampu menarik perhatian remaja Malaysia. (Roy Simamora, 2012)
Gangnam Syle telah menjadi trend di Youtube pada bulan Ogos. Sehingga 19 September (2012) jumlah penonton sehingga melebihi 214 juta [http://www.melvister.com/2012/08/kenapa-video-gangnam-style-popular-di-malaysia.html]

menguasai carta muzik di United Kingdom (UK) serta menduduki tangga pertama di carta Billboard Amerika.
Salah satu daya tarikan utama K-pop, menurut ramai peminat Indonesia, muzik K-pop adalah moden, sebahagian besarnya berasal dari Barat bentuk budaya popular seperti Amerika hip-hop dan R & B, muzik elektronik Eropah, dan pop dan elemen-elemen visual dari J-pop. K-pop menghasilkan bentuk-bentuk muzik global digandingkan dengan budaya dan imej-imej berbagai. (Lee, 2011)

Menurut Norliza (2011), pengaruh lagu Korea telah mula diterima oleh remaja Malaysia. Kini, telah ada konsert-konsert artis Korea yang dianjurkan oleh penganjur dari Malaysia.
Proses penyebaran budaya Korea ke dunia antarabangsa tidak boleh dilepaskan dari pengaruh media masa seperti internet, Facebook, twitter, youtube, dan sebagainya, bahkan boleh dikatakan bahawa media masa adalah saluran utama penggerak Korean Wave (Wijayanti, 2012)
Menurut kajian Nor Hashimah (2012), Hero dan heroin yang tampan dan jelita dalam drama Korea juga menjadi faktor penarik penting selari dengan industri penjagaan
kulit dan pembedahan plastik yang sangat popular di Korea.
Lebih lagi yang menjadi pasaran dari muzik ini kebanyakan adalah kalangan remaja, dimana dalam masanya mereka akan lebih cenderung bergaul dengan rakan-rakannya. Sebuah tekanan atau tuntutan rakan-rakan sebaya pada masa remaja boleh bersifat positif maupun negatif. (Santrock, 1995)
Pengaruh Rakan Sebaya
Menurut Shirley A. Fedorak muzik pop sebagai muzik sehari-hari tidak hanya memberikan hiburan, tapi juga mampu memberikan wadah untuk mencerminkan nilai budaya, perintah yang sesuai serta sejarah. Dapat memulihkan kelangsungan identiti nasional dan budaya, menyediakan sarana sosialisasi dan forum sosial politik, serta mampu menjadi jambatan antara kumpulan etnik.

Fesyen dan muzik dua bentuk berkaitan keduniaan, dua amalan sosial yang seiring, mengekalkan satu sama lain dalam medium komunikasi massa dan munculnya perasaan biasa yang diterjemahkan sebagai minat (Patrizia Calefato, 2004)
Menurut Bandura (Dahar, 2011) perilaku menonton, memerhati dan melihat merupakan salah satu proses belajar yang menggunakan gambaran kognitif dari tindakan. Proses belajar dari mengamati ini mempunyai empat peringkat iaitu perhatian, mengingat, pembiakan gerak, dan motivasi.
Budaya pop Korea mahir menggabungkan nilai-nilai Barat dan Asia untuk mewujudkan sendiri, dan negara itu sendiri dilihat sebagai model terkenal untuk mengikuti atau mengejar kepada, kedua-dua budaya dan ekonomi (Jim Dator, Yongseok Seo, 2004)
Kajian Dewi Ayu (2013) yang menyatakan bahawa responden lebih banyak menonton drama Korea untuk memenuhi keperluan afektif dan menghilangkan stress daripada untuk memenuhi keperluan kognitif, intergratif sosoal dan intergratif personal.
Fans ini rela melakukan banyak perkara demi idolanya. Seperti menyaksikan konsert dan menantikan kehadiran idola di lapangan terbang. Mereka juga tak segan untuk mengeluarkan banyak wang guna membeli segala macam perhiasan tentang idolanya. (Choi Cheonsa, 2011)
Question
Objektif 3
LATAR BELAKANG - Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh.
76% responden mendapat skor markah diantara 3 – 5 (60%-100%)
HIPOTESIS DITERIMA
Faktor drama yang menarik merupakan faktor penarik utama.

Menurut Nor Hashimah (2012), satu kelebihan drama Korea ialah hampir semua drama percintaan akan berakhir dengan kebahagiaan. Ini sesuai dengan selera remaja yang hanya mengimpikan semua yang indah-indah belaka. Drama-drama Korea telah menarik hati para remaja Malaysia sehingga mengatasi pengaruh filem Hindustan dan Indonesia. Malah drama Melayu pun tidak dapat menandingi kehebatan gelombang drama Korea.

HIPOTESIS DITERIMA
Kesan utama adalah pembaziran masa.

Hal ini dibuktikan dengan kajian Olivia M. Kaparang (2013) yang menyatakan bahawa frekuensi serta durasi menonton drama atau filem Korea yang dikemukakan oleh responden adalah tinggi sama ada melalui televisyen atau ‘live streaming’ melalui internet.

HIPOTESIS DITERIMA
Analisa & Perbincangan Kajian
D
R
A
M
A
CADANGAN
tidak hanya menikmatinya sebagai hiburan sebaliknya memahami dan menilai pengaruh kebudayaan dalam masyarakat - mengembangkan potensi diri pelatih sendiri seperti mempelajari bahasa Korea & etc.

pandai membahagikan masa dengan sebaiknya dan tidak tidur lewat untuk menonton drama Korea sehingga mengganggu aktiviti harian mereka.

ketika mengenakan pakaian dan fesyen ala idola Korea harus disesuaikan dengan adat dan budaya di Malaysia
Full transcript