Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Elementi i faktori klime

Elementi i faktori klime Srbije
by

Predrag Stojanovic

on 12 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Elementi i faktori klime

Elementi klime
U klimatske elemente spadaju:
-Sunčevo zračenje
-Temperatura
-Pritisak
-Vlažnost vazduha
-Vetrovi i
-Oblačnost

Energetski potencijal sunčevog zračenja je za oko 30% viši u Srbiji nego u Srednjoj
Evropi i intenzitet sunčeve radijacije je među najvećima u Evropi.Najpovoljnije oblasti u Srbiji beleže veliki broj sunčanih sati, a godišnji odnos stvarne
ozračenosti i ukupne moguće ozračenosti je približno 50%.
Vlažnost vazduha
Vlažnost vazduha predstavlja količinu vodene pare u atmosferi i jedan najvažnijih klimatskih elemenata. Od njene količine direktno zavisi količina padavina.Srednja relativna vlažnost vazduha u Srbiji je 69,5%.
Oblačnost
Oblačnost predstavlja ukupnost oblaka koji su uočljivi na nebu.Oblačnost je jedna od najvažnijih klimatskih elemenata.U Panonskoj niziji godišnji iznos oblačnost ti je prilično mali, samo 56%. Najmanji je u julu i avgustu — 37-40%, a najveći u decembru — 73%.
U Planinskoj oblasti prosečna godišnja oblačnost ima vrednost od 55-60%. Raste od istoka ka zapadu i od severa ka jugu. Decembar je najoblačniji mesec sa oko 80%, a leti, tokom jula i avgusta dostiže 20-40%.
Faktori klime
U klimatske faktore spadaju:
-Geografska dužina i širina,
-Nadmorska visina
-Udaljenost od mora,
-Reljef,
-Atmosfera,
-Šumski pokrivač kao i
-Čovek.
Geografska širina i dužina
Srbija je kontinentalna zemlja koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi između 41*50' i 46*11' SGŠ i 18*49' i 23* IGD.
Udaljenost od većih vodenih površi
Reljef
Severni deo zemlje (Vojvodina) zauzima plodne ravnice, dok je središnji i južni deo pretežno planinski. Srbija obiluje prirodnim lepotama, od kojih se posebno izdvajaju očuvane šume. Srbija je bogata i vodama.
Panonska nizija zauzima 25% teritorija, a u njoj prevladavaju nizije s aluvijalnim naplavinama uz vodene tokove i lesne zaravni, te dva brdovita uzvišenja: Fruška gora (538 m) i Vršačke planine (639m).Najveći dio teritorija Srbije zauzimaju brežuljci i planine.
Elementi i faktori klime
Mihajlo Stojanović I-5
Sunčevo zračenje
Pritisak
Atmosferski (vazdušni) pritisak je pritisak vazdušnog stuba od gornje granice atmosfere na horizontalnu površinu od 1 cm2.
Normalni vazdušni pritisak je pritisak vrednosti 1.013 mb - na nivou mora, na geografskoj širini od 45* i pri temperaturi od 0*C.
Vetrovi
Prizemna vazdušna strujanja su u velikoj meri uslovljena orografijom. U toplijem delu godine preovlađuju vetrovi sa severozapada i zapada. Tokom hladnijeg dela godine dominira istočni i jugoistočni vetar–košava. U planinskim oblastima na jugozapadu Srbije preovlađuju vetrovi sa jugozapada.

Temperatura
Prosečna godišnja temperatura vazduha za područja sa nadmorskom visinom do 300 m iznosi 10.9C , a za područja sa nadmorskom visinom od 300 m do 500 m oko 10.0C. U planinskim predelima od preko 1000 m nadmorske visine srednje godišnje temperature su oko 6.0C , a na visini preko 1500 m oko 3.0C.
Nadmorska visina
Severno preovladava nadmorska visina do 200m.Južno od Save i Dunava prevladava brežuljkasto područje s visinama do 500 m i niže planinsko područje s visinama do 1000 m.
Za padavinski režim klime Srbije važna je udaljenost
njene teritorije od većih vodenih površina.I pored toga što je udaljenost Srbije od Atlantskog okeana 1800km, severozapad je dominantni pravac iz koga se izlučuju padavine.Sredozemno more ima presudan uticaj na izlučivanje padavina na jugu, i to posebno na prostoru Metohije i delu Kosova.
Čovek
Uticaj čoveka na klimu postaje sve izraženiji. U gradskim sredinama se formira efekat urbanih ostrva toplote, povećava se koncentracija smoga i ostalih vrsta zagađenja.
Atmosfera
U zimskom periodu godine s istoka Evroazije dopire snažan uticaj polja visokog vazdušnog pritiska(anticiklon).Tokom leta nad Atlantskim okeanom se formira polje visokog vazdušnog pritiska,dok je u isto vreme nad Arabijskim poluostrvom zastupljeno polje niskog vazdušnog pritiska. Pri takvom rasporedu,iz severozapadnog pravca na prostor Srbije dospevaju vlažne vazdušne mase.
Šumski pokrivač
Slaba zastupljenost šumskog pokrivača na prostoru Srbije(27,3%) nije od presudnog značaja za za formiranje klime ovog prostora. Uticaj šumskog pokrivača je uglavnom lokalnog karaktera.
Full transcript