Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

O Calatorie Spre Centrul Pamantului - Jules Verne

No description
by

Bohm Evelin

on 15 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of O Calatorie Spre Centrul Pamantului - Jules Verne

Date despre autor si opera
Jules Verne (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 februarie 1828, Nantes, Franta - d. 24 martie 1905, Amiens, Franta) a fost un scriitor francez si un precursor al literaturii stiintifico-fantastice. In 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, Cinci saptamani in balon, al carui succes urias a dus la semnarea unui contract de douazeci de ani pentru o serie de Calatorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate in publicatia pentru tineret Magasin d'education et de recreation. Minutios documentate, romanele lui Jules Verne trateaza atat prezentul tehnologic al celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea cat si lumi imaginare.
Rezumat

Profesorul Otto Lidenbrock, lector în mineralogie, locuia într-un apartament din Hamburg, împreună cu un nepot pe nume Axel, o servitoare Martha şi cu nepoata sa, Grauben . Într-o zi profesorul a adus acasă o carte veche care conţinea o foaie cu un limbaj codat, semnată „Arne Saknussemm”.
În ciuda celor mai laborioase eforturi, profesorul Lidenbrok eşuează în încercarea sa de a descifra codul; pentru asta se autopedepseşte cu înfometare, extinzând această pedeapsă şi asupra celorlalţi membri ai casei sale. Din întâmplare Axel, rămas singur în odaia acestuia, descifrează mesajul şi vrea să-l arunce în foc după ce îi citeşte conţinutul, adică instrucţiunile lui Arne legate de o descindere în centrul Pământului: "Coboară în craterul lui Yocull din Snefells, pe care umbra lui Scartaris vine să o mângâie înaintea calendelor lui Iulie, călător îndrăzneţ, şi vei ajunge în centrul Pământului. Ceea ce eu însumi am facut. Arne Saknussemm.". Profesorul vine acasă, află şi el mesajul şi imediat îşi face bagajele, care includeau tot felul de accesorii de alpinism etc., spre dezamăgirea lui Axel, care nu era pregătit pentru o astfel de călătorie din nici un punct de vedere.

Rezumat
Curenţii îi împing însă de unde au plecat, deşi pe drum ei descoperă fosile cu care profesorul ar putea să-şi îmbogăţească colecţia şi să-şi sporească reputaţia. Ei continuă să cutreiere regiunea în care au ajuns şi găsesc nişte semne care atestau că Arne a fost pe acolo, precum şi un tunel blocat de o stâncă. Ei detonează stânca cu dinamita ce o au la dispoziţie, dar forţa exploziei a fost atât de mare încât apa începe să cadă, prin gaura făcută de explozie, la un nivel inferior; apa în mişcare îi lua şi pe ei cu tot cu barca lor. Ei coboară cu o viteză vertiginoasă; deodată ei ajung la concluzia că nu mai au nici un instrument, mai grav, încep să urce împinşi de lava din jurul lor. În cele din urmă ei sunt aruncaţi prin vulcanul Etna în Marea Mediterană, pe insula Stromboli, în apropierea Siciliei. De acolo ei se întorc acasă, iar Axel şi Grauben se căsătoresc.
O Calatorie spre centrul Pamantului
de Jules Verne


Opera
este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare și publicat în 1864. Apărut inițial în format in-18 pe 25 noiembrie 1864, a fost reeditat în format in octavo pe 13 mai 1867. Textul din 1867 diferă de cel din 1864, având două capitole suplimentare.Așa cum obișnuiește Jules Verne, romanul constituie un amestec abil de fapte științifice, extrapolări și aventuri. Introducerea romanului reflectă preocuparea pentru o știință tânără, criptologia (Edgar Poe i-a dedicat și el un roman, Cărăbușul de aur).
O călătorie spre centrul Pământului este un roman scris de Jules Verne din seria Călătorii extraordinare şi publicat în 1864.
Cei doi pleacă spre Islanda. Ajunşi acolo îl angajează pe Hans, un localnic bucurându-se de renumele de a fi o călăuză încercată. Cei trei se duc la vulcanul stins Sneffels şi încep coborârea. Au lanterne, mâncare, târnăcoape pentru câteva luni bune. La un moment dat rămân fără apă şi Hans îi ajută făcând o gaură în perete de unde ţâşneşte apă, fierbinte dar potabilă. Axel se rătăceşte la un moment dat, dar mai târziu este găsit. Călătorii ajung la o pânză de apă care mai târziu se va dovedi a fi o mare subterană, ei încearcă o traverseze construindu-şi o barcă . .
Rezumat
Personaje
Profesorul Otto Lidenbrock - personaj principal, participant la călătorie
Axel - narator, personaj principal, participant la călătorie
Hans Bjelke - personaj principal, participant la călătorie
Christiensen
M. Finsen
Profesorul Fridriksson.
Graüben
Hevelius
Doctorul Hyaltalin
Marthe
M. Pictursson
Arne Saknussemm
Profesorul Thomson
Contele Trampe
Vincent
Hamid Mamsouakch
Full transcript