Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Karbonatomets Kjemi

No description
by

Jesper Holm Wembstad

on 18 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Karbonatomets Kjemi

Karbonatomets Kjemi
Alkoholer
Metanoler er et
svært giftig alkohol
Etanol er mer enn et rusmiddel
Etanol er best kjent som rusmiddel, men det blir også brukt som f.eks brensel og som løsmiddel i blant annet parfyme.
OH-gruppen kjennetegner alkoholer.
OH-gruppen i metanol, likner OH-gruppen i H20. Derfor er metanol løselig i vann.
Etanol brukes for å løse opp stoffer som f.eks fett og andre stoffer som ikke løses i vann og for å drepe bakterier. Etanol fordamper raskt. Det blir derfor brukt i parfyme. Pga. at etanol dreper bakterier, bruker de den på sykehus for å vaske hud og operasjonsutstyr.
Glyserol også kalt glyserin er en alkohol med tre OH-grupper i molekylet. Glyserol er en tyktflytende væske som er lett løselig i vann, ikke giftig og smaker søtt. Glyserol tiltrekker seg vann. Det blir derfor brukt ofte i fuktighetbevarende kremer.
Karboksylsyrer
Korboksylsyrer gir sur smak og gjør mat holdbart. Korboksylsyrer er også et konserveringsmiddel i mat. siden bakterier ikke trives i sur løsninger, gjør at slike syrer gjør maten mer holdbar.
COOH-gruppen er kjennetegnet for karboksylsyrer
Alle karboksylsyrer har en kjemisk formel som slutter på -COOH. Akkurat på samme måte som hydrokarboner og alkoholer får en karboksylsyre navnet sitt etter antall C-atomer det er i molekylet.
Karboksylsyrer er
svake syrer
Karboksylsyrer er svake syrer fordi at det er svært få syremolekyler som gir fra seg et H+ til vannmolekyler. Siden karboksylsyrer er svake syrer reagerer de saktere en sterke syrer.
En karboksylsyre + en alkohol
= en ester
F.eks et bringebær har smak og lukt fra stoffer vi kaller estere. Estere finnes naturlig, og vi kan lage dem kunstig ved å la en karboksylsyre reagere med en alkohol.
Hydrokarboner
Hydrokarboner er bygd opp av H- og C- atomer

Et hydrokarbon er bygd opp av hydrogenatomer (H) og karbonatomer (C). Det vi kan kalle ryggraden i molekylet blir bygd opp av C-atomer.
Alkan
Et alkan har bare enkeltbindinger mellom C-atomene som danner ryggraden i molekylet. C-atomene har så mange som mulig H-atomer, molekylet er <<mettet>> med H-atomer. Derfor blir alkaner kalt mettede hydrokarboner.
Et alken har minst en dobbeltbindinger mellom C-atomene som danner ryggraden i molekylet. Dobbeltbindinger betyr at molekylet ikke inneholder så mange H-atomer som et alkan med samme antall C-atomer.
Blir brukt som brensel
Hydrokarboner blir brukt som brensel. Alle hydrokarboner brenner når de blir antent. Det blir avgitt energi i reaksjonen. Desto kortere C-kjeden er, desto lettere er det å antenne hydrokarbonet. Et metan (CH4) med et C-atom tenner derfor letter på, enn et heksan (C6H14) med seks C-atomer.
Uløselig i vann
Hydrokarboner er uløselig i vann og ingen hydrokarboner kan blandes med vann. Det kan derfor brukes til å beskytte gjenstander mot vann, og til å lage vanntette gjenstander.
Alken
Bioteknologi
Etanol kan lages av sukke ved hjelp av gjærceller
Alkoholholdige drikker blir laget ved at man tilsetter gjær i en løsning som inneholder druesukker eller en annen sukkertype. Gjærcellene spiser skeret, slik at de får energi til å leve, vokse og formere seg. Som avfallsprodukt gir gjærcellene fra seg karbondioksid (CO2) og etanol (C2H5OH).
Eddik kan lages av etanol ved hjelp av eddiksyrebakterier
Det finnes eddiksyrebakterier overalt. Helt naturlig, og det kan omdanne etanol til eddik. Til matlaging i Norge blir eddik framstilt i store tanker, som inneholder en blanding av etanol, vann og eddiksyrebakterier. En slik blanding inneholder ca. 12% etanol.
Organisk Kjemi
Inneholder alltid C-atomet. C-atomet stammer fra planter og fotosyntesen.
C-atomende i alt levende kommer fra fotosyntesen. Planter lager druesukker (C6H12O6) i fotosyntesen og bruker druesukker som "mat" for å kunne lage andre karbonforbindelser.
Organisk kjemi er karbonforbindelsenes kjemi
Ordet "organisk" i organisk kjemi betyr "levende". Alle de organiske forbindelsene har C-atomer i molekylene. Organisk kjemi er derfor karbonforbindelsenes kjemi.
Et C-atom i en organisk forbindelse danner alltid fire bindinger med andre atomer
C-atomet har bare fire elektroner i det ytterste skallet, og det mangler derfor fire elektroner for å kunne oppfylle åtteregelen (som er en ønskesituasjon, ved å få åtte elektroner i det ytterste skallet). C-atomet oppfyller åtteregelen ved at det deler elektroner med andre atomer. Derfor danner alltid et C-atom i en organisk forbindelse fire bindinger med andre atomer.
Organisk kjemi
Av: Jesper Holm Wembstad
Full transcript