Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Het Oude Egypte: leven na de dood

No description
by

Rosa Thiers

on 8 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Het Oude Egypte: leven na de dood

Volgens de oude Egyptenaren Het leven na de dood Toegang tot het dodenrijk Het hiernamaals Het dodenboek van Hoenefer De begrafenisrituelen Mummificatie Waarom?
Hoe? Graven allerhande Mastaba Trappenpiramide Knikpiramide Piramide Oude Rijk . Nieuwe Rijk De overledene verdedigt zijn onschuld voor de goddelijke rechters. Anoebis leidt de overledene binnen in de hal van Maät. Het hart (= geweten) van de overledene wordt door Anoebis gewogen tegenover de veer van Maät. De godin Maät met struisvogelveer. De veer van Maät staat symbool voor gerechtigheid. Het hart van een rechtvaardige mens is net zo licht als de veer. Wanneer het hart zwaar van zonden is, geraakt de weegschaal uit evenwicht. Dan wordt het hart verslonden door het monster Amemait. Het resultaat wordt genoteerd door Thot. Als het hart van de overledene zuiver is wordt hij door Horus naar het heiligdom van Osiris, de heerser van de onderwereld, geleid. Ook wel de onderwereld of dodenwereld genoemd. Hoe zag het hiernamaals er uit volgens de oude Egyptenaren? Het lijkt erg op het Egypte van toen maar dan volmaakt: met overvloedige oogst, eten, etc. WB p. 59: inhoud van de lestekst 3. Leven na de dood 5. Welke voorstelling hadden de Egyptenaren van 'het leven na de dood'?

Na de dood kwam er een nieuw leven in het hiernamaals. 6. Welke rol speelden Maät en Osiris in het hiernamaals?

Maäts veer is het gewicht waarmee bepaald werd of je naar het hiernamaals mocht of dat je hart werd verslonden door Amemait.

Osiris is de farao van het hiernamaals. Hij regeert over de overledenen. http://www.bbc.co.uk/history/interactive/games/mummy_maker/index_embed.shtml Rotsgraven Oude Rijk
Nieuwe Rijk Zie ook HB p. 73 bron 5 Zie HB p. 72 bron 1
Full transcript