Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sistemet e ndryshme të numërimit

No description
by

Sonora Halili

on 19 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sistemet e ndryshme të numërimit

PROJEKT MATEMATIKE
:
"Sistemet e ndryshme të numërimit"

Fisi Maya në Amerikë
Egjypti i lashtë përfshin periudhën nga 3100 – 1786 BC.
Egjyptianët kishin një sistem shifrash me të cilin mund ta kalonin
milionin. Për 9 numrat e parë përdornin vijat; për dhjetëshet një U
të përmbysur dhe për qindëshet një spirale. Sasitë më të mëdha
paraqiteshin me heroglife, si për shembull një kafshë (bretkosa ose foka) tregojnë njëqindmijë, ose një njeri i ulur me duar drejtë qiellit tregon një million

Sistemi i numerimit i Egjiptianeve te lashte
Sistemi i sotem i numerimit bazohet ne shifrat indiane te zbuluara qe ne antikitet.Numrat indiane konsiderohen moderne pasi ata perfaqesojne sistemin me baze 10,dhe tregojne vleren e aq kendeve sa perfaqeson simboli me te cilin shprehen.
Sistemi Indian i numerimit
Romakët për të shkruar numrat përdornin germat e alfabetit të tyre. Germa I që simbolizonte një gisht përdorej për numrin 1; II (dy gishta) për numrin 2; simboli V (gishtat e dorës së hapur) përdorej për numrin 5; VI (gishtat e njërës dorë + një gisht të dorës tjetër) përdorej për numërin 6; X (të dy duart me gishta të hapur) për numrin 10.Të dhënat e përdorimit të numrave Romakë gjenden zbulime arkeologjike të kryera në kohë të ndryshme. Gdhendjet në shkop të bërë nga barinjtë Dalmatë janë numra Romake. Në to numëri 1 jepet me I, 2 me II dhe numëri 5 jepet me një vizë vertikale dhe njëtë dytë të vendosur në pozicion oblikë, ndërsa 10 jepet me vendosjetë kundërt të dy V ose me shënjën e kryqëzimit X. Sistemi Romak I numërimit bazohet në sistemin me bazë 5 .
SISTEMI ROMAK
OBJEKTIVAT:
Të shkruajmë dhe të lexojmë një numër deri në 6-shifror sipas vendvlerave.
Të përdorim një numër deri në 6-shifror në situata të ndryshme jetësore.
Të zbërthejmë një numër në fuqi të 10.
Të lexojmë dhe të shkruajmë numrat deri në 2-shifror në sistemet e ndryshme të numërimit.

Të kthejmë numrat nga sistemi me bazë 10 në sistemin me bazë 2 e anasjelltas.
Të përcaktojmë zbatimin e numrave me bazë 2 në jetën e përditshme.
Tema:Sistemet e ndryshme të numërimit

Shtrirja gjeografike
Shtrirja gjeografike e qytetërimit Maya, e njohur si zonë Maya, shtrihet në të gjithë shtetet jugore Meksikane të Chiapas, Tabasko, dhe gadishullit Yucatan shteteve Quintana Roo e, Campeche dhe Yucatan. Zona Maya zgjeruar edhe në të gjithë rajonin verior Qendrore Amerikane, duke përfshirë vendet e sotme të Guatemala, Belize, Veriore dhe El Salvador Honduras perëndimore.
Si rajon i madh nën-në Mesoamerica, ajo përfshiu një peizazh të madh dhe të ndryshëm, nga zonat malore të Madre Sierra në rrafshin e gjysmë-thatë të Yucatan veriore. Klima në rajon Maya mund të ndryshojnë jashtëzakonisht, se zonat e ulëta janë veçanërisht të ndjeshme ndaj uraganeve dhe stuhive tropikale që janë të shpeshta në Karaibe.
Është e ndarë përgjithësisht në tre zona të përcaktuara me afërsi :
Malore jugore
Ultësira Jugore (apo qendrore)
Ultësira e veriut.
Maya Malore jugore përfshin të gjitha terrenet e ngritura në Guatemala dhe malore Chiapas. Ultësirat jugore dhe malore qëndrojnë vetëm në veri, dhe përfshijnë shtetet meksikan e Campeche dhe Quintana Roo dhe Guatemala veriore, Belize dhe El Salvador. Ultësira e veriut të mbulojë pjesën tjetër e gadishullit Yucatan, duke përfshirë dhe kodrat Puuc.


SISTEMI I NUMERIMIT I FISIT MAYA

Qytetërimi Maya pati zhvillim rreth 5000 vite më parë në jug të Meksikës dhe në Amerikën Qëndrore dhe përdornin një nga sistemet më interesante të numërimit në antikitet. Meqenëse qytetërimi i tyre ishte plotësisht i shkëputur nga qytetërimet e Mesdheut, e gjithë kultura e tyre u zhvillua në mënyrë të pavarur dhe kishin një sistem numërimi që bazohej vetëm në tre simbole:një pikë, një segment dhe një kuadrat. Populli Maya mund të shkruante çdo numër duke përdorur vetëm këto simbole qëvendoseshin vertikalisht. Sistemi i tyre i numërimit që frymëzohej nga kalendari ishte me bazë 20. Edhe Aztekët përdornin sistemin numerik me bazë 20.
Matematicienët e aftë e njihnin konceptin e numërit “zero” dmth një numër që paraqet “asgjënë” dhe e paraqisnin me një simbol të veçantë, që ishte një s formë ovale me vijëza


Simbolet që përdorte fisi Maya si dhe përkthimi në shifra indiane:
?

?

?

?

?

?

?

?

?

Sistem numërimi quajmë mënyrën sesi një
grup I caktuar njerëzish ,zhvillojnë aftësitë
e tyre numëruese duke përfshirë këtu simbolet
që përdorin dhe bazën e këtij sistemi.

Ç’është një sistem numërimi?


Po këtë e dije???
Kalendari maja është një sistem kalendarësh përdorur në Mezoamerikën para-Kolumbiane dhe në shumë komunitete moderne në malësitë e Guatemalë, në Varakruz, Oaxaca, Chiapas dhe Meksikë.

Ky kalendar bazohet mbi një sistem që përdorej në mbarë rajonin e që daron që në shekullin V p.e.s.. Ndan aspekte të përafërta me kalendarët e përdorur nga qytetërimet e tjera të hershme të Mezoamerikës, si Zapotekët dhe Olemkët si dhe qytetërime të mëvonshme apo kontemporare si Mikstekët dhe Aztekët. Në Mezoamerkë ka edhe kalendarë më të hershëm se kalendari maja, por ky kalendar dhe kaledari aztek janë të dokumentuar dhe kuptuar më mirë.
Numrat Latine janë përdorur deri në shekullin e XVI. Akoma edhe SOT numrat Romakë vazhdojnë të përdoren per të treguar orën, shekujt, kapitujt, vëllimet, etj.

Horus, ose Horo, hyjni e Egjyptianëve, ai
që qëndron lart paraqitet me Fajkuan.
Sipas gojëdhënave Horus (i biri i Osiride
dhe Iside) luftoi kundër vëllait Seth dhe
në luftë humbin njërin sy. Horus bashkoi dy mbretëritë (Egjyptin e Sipërm dhe Egjyptin e
Poshtëm) dhe Faraoni konsiderohej personifikim i Perëndisë
Horus, prandaj pranë emrit të tij gjendet shenja (Figura 30) që do
të thotë = emri i Horus.

Syri i Horus


Syri i Horus konsiderohej me fuqi të jashtëzakonshme
magjike, me kuptime të ndryshme në shumë fusha.
Në matematikë prej tij merren 6 pjesë të dallueshme. Me pjesët e syrit të Horus formohen 6 thyesat më të shpeshta të njësisë, ato të ngritjes 6 herë në fuqi të numrit 2 (Figura 32.a).

Punoi:Sonora Halili
Belinda Hunci
Laurent Lici
Uerd Peqini
Rexhilda Kllogjeri
Xhesjan Shabani
Gentian Shyti
Full transcript