Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Douwe Egberts Brandbook

No description
by

Jesse van Paridon

on 18 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Douwe Egberts Brandbook

Douwe Egberts Brandbook
Douwe Egberts bestaat al meer dan 260 jaar.

Het merk is ooit geboren in een klein kruidenierswinkeltje in Joure in 1753.
Tegenwoordig is Douwe Egberts één van de grootste koffieproducenten in Nederland. De hoofdproducten zijn koffie en thee voor thuisgebruik, koffiesystemen en koffiewinkels.
Merkinnerlijk
Merkvisie
De eerste keuze zijn voor klanten en gebruikers wereldwijd door innovatieve ideeën, continue procesverbeteringen en mensen die taken realiseren samen te brengen.
Merkmissie
"To simply delight you every day."

Oftewel: Je simpelweg dagelijks genot brengen.
Onze mening:
De missie is goed gekozen, maar dekt niet volledig de lading. Douwe Egberts wil als een van de kernwaarden duurzaamheid uitstralen, maar dat komt nergens in de missie naar voren. Een eenvoudige toevoeging zou kunnen zijn; To simply delight you every day, in a Dutch sustainable way.
Kernwaarden
Duurzaam
Gezellig
Betrouwbaar
Wederom vinden wij hier dat het Nederlandse aspect mist.
Er had hier in plaats van Douwe Egberts ook een ander merk kunnen staan. Juist bij de merkwaarden gaat het erom dat je als merk jezelf hierin onderscheidt. Onze voorkeur gaat daarom ook uit naar: Nederlands, authentiek en gezellig.

Merkpersoonlijkheid
Douwe Egberts heeft zelf geen merkpersoonlijkheid verwoord.
Wij zouden het beschrijven als een koffiedrinker die nuchter is ingesteld en duurzaamheid graag combineert met gezelligheid.
Kortom; een bewuste levensgenieter die betrouwbaar is en van
gezelligheid houdt.
Merkbelofte
Puur genieten
Kort en krachtig, maar niet dekkend. De kernwaarde gezelligheid komt niet sterk naar voren. Betrouwbaarheid is lastig te verwoorden, maar mist ook in deze belofte.

Wat beter zou passen, is ‘Puur Nederlands genieten sinds 1753.’
Merk-kernconcept
Pure Nederlandse gezelligheid.
Het merk-kernconcept ontbrak.

'Pure Nederlandse gezelligheid' vinden wij passend voor het merk, omdat het pure gedeelte de eerlijke en duurzame productie dekt en gezelligheid is wat Douwe Egberts stimuleert en erg belangrijk vindt. Ook komt het Nederlandse aspect erin terug, wat een van de belangrijkste waarden is.
#440001
#e12615
#e1a431
#
k
l
e
u
r
c
o
d
e
s
#83010d
Zien
Voelen
Horen
Proeven
Iconen
Taal
Ruiken
Ruud Boer geeft in Brand Design aan dat het ‘het zichtbare’ een belangrijk onderdeel is voor het creëren van onderscheidend vermogen, herkenning, meerwaarde en emotie.

Douwe Egberts:
De verpakking vinden wij onderscheidend door het Friese koffievrouwtje die een prominente plek inneemt op de verpakking. Daarnaast zijn de ‘bakstenen’ vorm en de dieprode kleur herkenningspunten. Deze punten zorgen voor psychosociale meerwaarde. Ook wordt de merkvisie erg nageleefd. Douwe Egberts vernieuwt en innoveert continu, ook haar verpakkingen. Sinds het voorjaar van 2013 heeft Douwe Egberts nieuwe verpakkingen die nog steeds herkenbaar en vertrouwd zijn, maar zijn aangepast aan de huidige tijd.

Wat wij opvallend vinden bij Douwe Egberts is de typografie. Ze hebben een unieke en eigen typografie waarin kenmerkend is dat zij alleen gebruik maken van hoofdletters. Ze maken gebruik van een typografie met een schreef.

Horen doen we primair met onze oren, maar daarnaast kan je ook horen met je totale lichaam. Denk daarbij aan productgeluid, verpakkingsgeluid, mensen en melodieën.

Douwe Egberts:
Bij Douwe Egberts moet je bij ‘horen’ vooral denken aan het geluid dat koffiebonen maken als je ze in het koffiezetapparaat stopt. Dit geluid van verse bonen moet je het gevoel geven dat je op het punt staat om ook echt te gaan genieten wat aansluit bij de merkbelofte. Daarnaast is het opentrekken van de vacuümverpakking ook een typerend kenmerk voor een Douwe Egberts koffiepak.
Proeven is een proces wat we voornamelijk doen met onze tong en gehemelte, desondanks spelen de geur en beeld ook een geringe rol hierin. Een andere aspect bij de smaak is de koppeling van smaak aan de vorm. Dit kan een sterk effect hebben op de smaakbeleving.

Douwe Egberts:
Douwe Egberts heeft in de loop van de jaren haar assortiment uitgebreid met veel verschillende smaken. De onderneming maakt bij de productie van de koffie alleen maar gebruik van de kwalitatief beste koffiebonen van de meest vruchtbare gebieden. Dit moet vervolgens tot uiting komen in de smaak. Hiermee wil Douwe Egberts haar merkmissie ‘dagelijks genot brengen’ ook echt realiseren. In de DE-café’s wordt de koffie geserveerd in de bekende witte mok met de kenmerkende DE-zegel. In supermarkten wordt de koffie daarentegen aangeboden in rode recyclebare bekertjes. In overeenstemming met hun merkwaarde duurzaamheid.
Merkuiterlijk
Merkuiterlijk
Iconen zijn volgens Ruud Boer een belangrijke aanvulling voor het koppelen van personen en characters aan het merk. Zij kunnen de identiteit van het merk mede bepalen. Merkiconen kunnen verschillende bronnen hebben. Fantasiecharacters, beeldmerken, menselijke characters, bekende mensen en ondernemers.

Een icoon van Douwe Egberts is bijvoorbeeld het koffievrouwtje, dat al jaren prominent aanwezig is op de verpakking van Douwe Egberts. Toen Douwe Egberts in handen van Sara Lee kwam, is ze even vervangen door de Aroma Lady, maar inmiddels staat ze weer op haar vertrouwde plek.
Taal is een erg belangrijk aspect voor merken. Je kunt het niet alleen lezen en zien, maar het voegt ook emotie en herkenning toe aan een merk. De pay-off speelt op taalvlak een belangrijke rol. De pay-off van Douwe Egberts luidt als volgt: ‘Puur genieten.’

Op de website wordt de bezoeker informeel aangesproken.

In veel uitingen wordt ook alleen met hoofdletters geschreven, op deze manier wordt consistentie ingebouwd.
Ruiken is in de markt waarin Douwe Egberts zich bevindt, erg belangrijk. Ruud Boer geeft in Brand Design aan dat ‘geur’ steeds meer als marketinginstrument wordt ingezet. Voorbeeld is het Aromaventiel van Smit & Dorlas, waarbij je de werkelijke geur alvast kan ruiken voordat je het product opent. Het voorkomen van de geur is tevens belangrijk bij de keuze om over te gaan op een herhaalaankoop.
Merkinnerlijk
Voelen kan op twee manieren: fysiek en mentaal. Fysiek doen we vooral met onze huid in de vorm van warm, koud en hard. Terwijl mentaal voelen meer een kwestie is van ervaren. Een combinatie van zintuigen en lichaamsfunctie. Een andere invulling is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Belangrijk is wel dat hier alleen sprake van is als het ook echt verankerd is in het merkinnerlijk.


Onze mening:

- De visie van Douwe Egberts is werelds en erg ambitieus.

- Wij vinden het niet heel onderscheidend, omdat woorden zoals innovatie en eerste keuze ook vaak worden gebruikt door andere merken.

- Ook missen wij het Nederlandse aspect wat hun juist onderscheidend maakt.

Wij zouden bijvoorbeeld het volgende aanraden als merkvisie: "De eerste keuze zijn voor koffiegebruikers wereldwijd door onze pure Nederlandse mentaliteit die tot uiting komt door het samenbrengen van mensen die taken realiseren."
In de volgende commercial, waarin rapper Ali B de hoofdrol heeft, is duidelijk de welbekende Douwe Egberts-jingle te horen.
Huidige logo
Ontwikkeling logo

Wij vinden dat Douwe Egberts haar eigen herkenbare koffiegeur heeft, dit speelt bij hun ook een belangrijke rol. Bij het openen van de verpakking komt deze herkenbare geur voor het eerst vrij. Dit is de zogenaamde productgeur volgens Ruud Boer. Ook benoemt hij de omgevingsgeur. Voor Douwe Egberts is dit van toepassing op de DE-café’s. In de café’s is het herkenbare koffie-aroma aanwezig, maar ook voordat je daadwerkelijk binnen bent kun je bij de ingang deze herkenbare geur al ruiken. Dit roept spontaan een betrouwbaar en gezellig gevoel op, wat tevens de merkwaarden van de onderneming zijn. Ook wordt in sommige uitingen geur als een heel belangrijke pijler benadrukt.
In de uitingen van Douwe Egberts komt naar voren dat zij niet bang zijn om een totaal andere aanpak te hanteren. Zo blijkt uit de reclame 'Yo Oma', die zelfs een tijdje viral is gegaan op internet:
Ook de zegelactie van Douwe Egberts is al ruim 90 jaar een begrip in Nederland. Dit kan dus zeker onder iconen worden genoemd. Hiermee zorgt Douwe Egberts voor merkloyaliteit. Deze spaaractie wordt ook vaak vernieuwd, zodat het aantrekkelijk blijft voor huidige gebruikers. Wij vinden dit een goede manier om meer herhalingsaankopen te realiseren.
Douwe Egberts:
Het fysieke aspect vinden wij tot uiting komen in de productverpakkingen. Het kenmerkend formaat en de ‘bakstenen’ vorm zijn tastbare herkenningspunten. Daarnaast vinden wij de uitstraling van zowel de verpakking als het logo ambachtelijk, huiselijk en herkenbaar. De kernwaarden gezellig en betrouwbaar probeert Douwe Egberts zo in de productverpakking te verwerken.

Douwe Egberts is maatschappelijk verantwoord bezig met constante innovaties op het gebied van duurzaamheid. Dit is één van hun merkwaarden. Daarnaast heeft Douwe Egberts zijn eigen foundation, die zich inzet bij het stimuleren van ondernemerschap bij koffie- en theeboeren in minder bedeelde landen. Tevens is Douwe Egberts initiatiefnemer van de Douwe Egberts Nationale Burendag. Doel van deze dag is om buren met elkaar in contact te brengen en de buurt aanzetten tot het bedenken van goede ideeën. Wij vinden dit erg goed aansluiten bij de merkvisie, waar het samenbrengen van personen een belangrijk punt is.

Douwe Egberts heeft ook haar eigen café's; de zogenaamde DE-Café's. Hierin kun je de ultieme Douwe Egberts-sfeer letterlijk en figuurlijk proeven.
Full transcript