Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Projekt kimi : "Kimistet me te njohur"

No description
by

Joana Arapi

on 26 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Projekt kimi : "Kimistet me te njohur"

Projekt kimi : "Kimistet me te njohur"
Michael Faraday

Michael Faraday, FRS (22 shtator 1791 - 25 gusht 1867) ishte një shkencëtar anglez që ka kontribuar në fushën e elektromagnetizmit dhe elektrokimi. Zbulimet e tij kryesore përfshijnë ato të induksion elektromagnetik, diamagnetism dhe elektrolizë.
Edhe pse Faraday nivel të ulët arsimor formal, ai ishte një nga shkencëtarët më me ndikim në histori.
Si kimist, Faraday zbuloi benzinë​​, hetoi sherbet klatrat e klorit, shpiku një formë e hershme e furrë Bunsen dhe sistemin e numrave oksidimi, dhe e popullarizuar terminologji të tilla si anode, katodë, electrode, dhe jon. Faraday në fund të fundit u bë Profesor i parë dhe më kryesorja Fullerian e Kimisë në Institutin Mbretërore të Britanisë së Madhe, një pozicion të jetës.
Në 1832, ai përfundoi një seri eksperimentesh që kanë për qëllim hetimin karakterin e rëndësishëm të energjisë elektrike; Faraday përdorur "statik", bateri, dhe të "energjisë elektrike të kafshëve" të prodhuar e fenomenit të elektrostatike tërheqëse, elektrolizë, magnetizëm, etj
Louis Pasteur
Louis Pasteur, (Dole, 27 dhjetor 1822 — Marnes-la-Coquette, 28 shtator 1895) ishte një kimist francez i njohur për punën dhe përparimet që solli në mikrobiologji. . Eksperimentet e tij konfirmuan teorinë e shkaktimit të sëmundjeve nga mikrobet, dhe krijoi vaksinën kundër sëmundjes së tërbimit. Gjithashtu u mor me zbulimin e metodave dizinfektuese nga ku del edhe metoda pasterizuese. Ai bëri disa zbulime edhe në Kimi, shumicën prej tyre në asimetrinë e kristaleve. Pasteri po ashtu zbuloi jetën anaerobike (mundësinë e disa mikrobeve që të zhvilloheshin pa oksigjen).
Albert Nobel
I lindur në Stokholm më 21 tetor 1833, ai shkoi me familjen e tij në Shën Petersburg, në 1842, ku babai i tij (i cili kishte shpikur kompensatë moderne) filloi një "silur" punon. Alfred studioi kimi me Profesor Nikolaj Zinin Nikolaevich
Ai arriti në përfundimin se, në kundërshtim me mendimin shkencor të kohës, ndarjet mes "llojeve" të ndryshme të energjisë elektrike ishin të gënjeshtërt. Faraday në vend propozoi se vetëm një "energji elektrike" i vetëm ekziston, dhe duke ndryshuar vlerat e sasisë dhe intensitetit (aktuale dhe tensionit) do të prodhojnë grupe të ndryshme të fenomeneve.

Alfred Nobel ka shpikur dinamitin dhe është personi që ka të patentuara mbi 355 zbulime e inovacione të ndryshme shkencore. Me profesion, Nobel ishte kimist, përvoja dhe rezultatet e radhitën në mesin e inovatorëve të nivelit botëror. Suedezi Nobel mes tjerash ishte injxhinjer, ndërmarrës e biznismen. Ishte aktivist i palodhshëm që tërë jetën u angazhua për paqen dhe mirëqenjen e secilit.
Që në moshën 17 vjecare Alfred Nobel i fliste 5 gjuhë.

Një është e sigurtë, pas tij ai la shumë gjëra të përjetshme, të cilat për fat të keq nuk janë përdorur gjithmonë në funksion të zhvillimit, si është bie fjala, dinamiti. Sidoqoftë, falë zemërgjerësisë së tij, anekëndë rruzullit janë stimuluar e shpërbyler shkencëtarë të shumtë, për arritjet shkencore e njerëzore.


Dmitri Ivanoviç Mendelejev
Dmitri Ivanoviç Mendelejev kimist rus, lindi më 27 janar 1834 në Tobolsk të Siberisë, Rusi. Vdiq më 2 Shkurt 1907 në Shën Petërburg, Rusi.

Mendelejevi u bë i njohur për punën e tij mbi klasifikimin periodik te elementëve, publikuar në 1869 dhe sot njihet si tabela e Mendelejev-it. Ai deklaroi se elementët kimike mund të rradhiteshin sipas një mënyre të caktuar që do të lejonte parashikimin e aftësive të elementëve të pazbuluar ende.
Në 1863, pas rikthimit ne Rusi, u emërua profesor kimie në institutin e teknologjisë dhe njëkohësisht punoi në Universitetin e Shën Petërburg-ut ku ne 1867 do të caktohej profesor kimie.
Në 1866, Newlands botoi ligjin e oktavave.

Në 1882, u vlerësua me medaljen Davi nga Royal society ndërsa në 1889 u vlerësua me çmimin Faraday për kiminë.
Dmitri Ivanoviç Mendelejev u nda nga jeta më 2 shkurt te 1907 në Shën Petërburg ku dhe u varros. Elementi 101 i zbuluar në 1955 u quajt Mendelevium pikërisht në nder të këtij kimisti të madh.
Gilbert Lewis Newton
Gilbert Newton Lewis lindi më 23 tetor 1875 në Weymouth, Massachusetts, ShBA dhe vdiq më 23 mars 1946 në Berkeley (Kaliforni). Ishte fizikan dhe kimist amerikan (ShBA).
I njohur për zbulimin e lidhjes kovalente dhe konceptin e tij të çifteve elektronike; Struktura e Ljuisit dhe teoria e tij e lidhjeve te elektroneve valentore formuan teoritë moderne të lidhjes kimike. Ljuisi kontribuoi me sukses në termodinamikë e fotokimi dhe është gjithashtu i njohur për konceptin e tij te acideve dhe bazave.
Në vitin 1923, kimisti amerikan Gilbert Lewis (GNLewis) zhvilloi teorinë Kossel së, kovalente palë elektron teori [3]. Supozimet louis: në të molekulës nje atom nga një atom me nje elektronit te nje "ee" elektron formimit në formën e lidhjeve kimike midis atomeve. Kjo ishte në kundërshtim me teorinë ortodoks është një hipotezë, sepse ligji i Kulombit tregon se dy elektronet janë reciprokisht ekskluzive, por kjo Lewis
Niels Bohr
Niels Henrik David Bohr (7 Tetor 1885 - 18 Nentor 1962), ishte nje fizikant dhe kimist danez i cili dha kontribute te medha per te kuptuar strukturen atomike dhe mekaniken kuantike,per te cilat mori dhe cmimin “Nobel” ne vitin 1922. Bohr monitoroi dhe bashkpunoi me fizikantë e kimiste te nje niveli te larte ne institutin e tij ne Kopenhagen.
.Ne vitin 1912 ai iu bashkua Ernest Rutherford ne Universitetin e Mancesterit dhe u njoh me strukturat berthamore te Rutherfordit me teorine e tij Max Plank ne kuantike dhe keshtu mori nje teori per strukturen atomike,te cilat paten zhvillime te mevonshme kryesisht ne baze te rezultatit te kimistit Heinsberg,rezultate te cilat mbeten te vlefshme edhe ne ditet e sotme.Ne baze te teorive te Rutherfordit,Bohr-i botoi ne vitin 1913 modelin e tij te struktures atomike ku hidhte teorine se elektronet udhëtojnë në orbita rreth bërthames se atomit dhe vetite kimike te elementit jane te percaktuara kryesisht nga numri i elektroneve ne shtresen e jashtme.
Bohri hodhi idene se nje elektron mund te binte nga nje orbital me energji me te larte ne nje orbital me energji me te ulet.Kjo u be baze e teorise kuantike.
Mari Kyri
Mari Kyri lindi ne 7 nentor 1867 ne Varshave dhe vdiq me 4 korrik 1934.
Ajo u diplomua për fizike dhe filloi punë në laboratorin industrial në Lipman. Me 1894 ajo u diplomua gjithashtu për matematike.

Në ketë kohe Pierr Kyri hyri në jetën e saj. Ai ishte instruktor në shkollën fizike-kimi, École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris (ESPCI).
Ajo zbuloi se rrezet e uraniumit shkaktonin percjelljen e elektricitetit ne ajer.

Në dhjetor 1898 Kyrite zbuluan një tjetër element te cilin e quajtën radium lidhur me radioaktivitetin.
Në 1911 ajo mori çmimin Nobel në kimi për shërbimet dhe punën për zbulimet që kishte bere.

Ernest Rutherford

Ernest Rutherford, , lindi më 30 gusht1871 në Brightwater afër Nelson në Zelandë e re dhe vdiq më 19 tetor1937 në Cambridge. Punoi në Angli si studiues i fizikës bërthamore. Në vitin 1908 mori çmimin Nobel.

Në vitin 1911 fizikani neozelandez Ernest Rutherford dhe bashkëpunëtoret e tij kryen një eksperiment, I cili më pas u bë historik, në një laborator të Universitetit të Kembrixhit, në Britaninë e Madhe. Përfundimet e eksperimentit :
• A) Pjesa më e madhe e grimcave alfa përshkonte pllakën metalike sikur ajo të mos përbente asnjë pengese.
• B) Disa grimca alfa pësonin një devijim pak a shumë të madh në krahasim me vijën imagjinare pingul mbi pllake.
• C) Vetëm shumë pak grimca alfa nuk përshkonin pllakën dhe ktheheshin prapa.

Anët positive :
1)Rezultatet eksperimentale lejuan te përpunohet I ashtequajturi model atomic
b ërthamor.
2) Atomi paraqitet si një sfere, në qendër te se cilës është e vendosur bërthama, dhe elektronet rrotullohen rreth bërthamës ,ky model u njoh edhe si modeli planetar
3) Rutherford duke përdorur rrezatimin alfa për të kthyer azotin në oksigjen perms reagimi tbërthamor ai zbuloi protonin .

Punoi : Filireta Onuzi
Frenki Shima
Franko Kostare
Giron Basha
Gerdi Cima
Helga Lala
Joana Arapi
Joans Gjeci
Jozef Lena
Jurgen Kaftalli
Klevisa Goxhaj
Maila Muhameti
Mario Hoxha
Marti Belegu
Arritjet ne karriere:
Studjoisistemet e parandalimit të shumë sëmundjeve: kolera, difteria, tuberkuloza dhe tërbimi.
Për parandalimin e tërbimit arriti që të zhvillonte një formë “të dobësuar” të virusit përgjegjës, të përdorshëm si vaksinë që ka shpëtuar mijëra persona.
Në 1865, përballë një epidemie që në Paris kishte goditur larvat e mëndafshit, arriti që të tregonte natyrën infektive (ngjitëse) dhe trashëguese të sëmundjes dhe, po ashtu, tregoi edhe metodat e parandalimit.

I vetmi deshtim ne karriere:
Mbi 350 njerëz erdhën tek Louis Pasteur për trajtim . Louis dhe ekipi i tij i shkencëtarëve ka punuar gjithe kohen për të shpëtuar njerëzit që kishin infektimet e tërbimit .
Kishte vetëm një dështim , nje dhjetevjecare e cila quhej Louis Pelletier . Pasteri e dinte se semundja ishte shumë e avancuar , kur ajo erdhi , por , megjithate ai u perpoq deri ne fund.

Si një profesor në Kolegjin e Kimisë në Berkeley,ai inkorporoi parimet e termodinamikës në programin e kimisë dhe reformoi termodinamikën kimike në një mënyrë matematikisht rigoroze e të kuptueshme për kimistët e zakonshëm. Ai filloi matjen e vlerave të lira të energjisë,te cilat kanë të bëjnë me disa procese kimike, si organike dhe inorganike.
Në 1916, ai gjithashtu propozoi teorinë e tij të lidhjes dhe shtoi informacion në lidhje me elektronet në tabelën periodike të elementeve. Në vitin 1933, ai filloi kërkimin e tij për ndarjen e izotopeve. Lewis punoi me hidrogjenin dhe arriti të perfitojë një mostër të ''ujit të rëndë''. Ai pastaj doli me teorinë e tij të acideve dhe bazave, dhe bëri kerkime ne fotokimi gjatë viteve të fundit të jetës së tij. Në 1926, Lewis nxori termin "foton" për njësinë më të vogël të energjisë se rrezatimit.
William Crookes
William Crookes ishte nje kimist dhe fizikant anglez i cili lindi me 17.06.1919 ne Londer,Angli dhe vdiq me 4.04.1919 ne 17.06.1919 po ne te njejtin vend.
Crookes hetoi vetitë e rrezeve ne katodë, duke treguar se ato udhëtojnë në vija te drejta,duke shkaktuar ndriçim fluoreshent kur ato bien në disa substanca, dhe se ndikimi i tyre mund të prodhojë nxehtësi të madhe. Ai besonte se kishte zbuluar një gjendje te katërt të materies, të cilën ai e quajti "materie rrezatuese", por pikëpamjet e tij teorike mbi natyrën e "materies rrezatuese" ishin për t'u zëvendësuar. Ai besonte se rrezet përbëhen nga rrjedhat e grimcave të madhësisë së zakonshme molekulare. Puna eksperimentale e Crookes në këtë fushë ka qenë themeli i zbulimeve të cilat përfundimisht ndryshuan tërësisht kimin dhe fizikën.
Ne gjysmen e dyte te shekullit te XIX, fizikanti anglez William Crookes ndertoi nje aparat te thjeshte i cili perbehej nga nje tub qelqi i mbyllur ne te dyja skajet ai vendosi dy disqe metalike te quajtura elektroda (anoda dhe katoda). Keto i lidhi me nje burim rryme me tension te larte. Kruksi e projektoi tubin ne menyre qe ajri te terhiqej nepermjet nje pompe dhe Brenda tubit te futej here pas here nje substance e gazte.Gjate eksperimentit ai zbuloi se nga katoda formohej nje tufe rrezesh, ecila shkonte ne vije te drejt drejt katodes.Keto rreze u quajten rreze katodike.
Francis William Aston
Francis William Aston lindi më 1 shtator 1877 në Harborne, Angli dhe prej 1891 jetoi në Birmingham, ndërroi jetë më 20 nëntor 1945 në Cambridge) ishte kimist dhe fizikan anglez, ku në vitin 1922 mori çmimin Nobel në lëmin e kimisë.
Nje nga instrumentet me te nevojshme per nje laborator kimik eshte spektrometri I mases , I shpikur ne fillim te shek xx nga fizikanti anglez Aston. Astonit I lindni nevoja per nje aparat te tille qe te ishte ne gjendje te ndante atomet me masa te ndryshme .
Kampioni I cili do te ekzaminohet do te vendoset ne nje dhome ne boshllek .Ky kampion kalon brenda aparatit nepermjet nje pllake te vogel ku bombardohet nga elektrone me energji te larte te ardhura nga nje burim ngrohjeje. Grimcat e kampionit , te ngarkuara me elektrone kalojne ne nje pozicion te dyte , ne menyre qe te krijohet nje fashe me e ngushte. Me pas , ato , pershpejtohen .
Per shkak te ngarkeses nga nje fushe elektrike , grimcat mund te devijojne nga fushat magnetike dhe elektrike. Ne kete menyre nga deviacioni I grimcave mund te percaktohet masa e tyre
Spektometri i masave
Pierre Curie
Pierre Curie lindi më 15 maj 1859 në Paris dhe vdiq më 19 prill 1906 në Paris. Ishte fizikan dhe kimist françez. Në vitin 1903 së bashku më bashkëshorten e tij Marie Curie mori çmimin Nobel në sferën e fizikës. Ai eshte edukuar nga babai I tij , nje praktikant general I mjekesise. Ai tregoi nje karakter te forte ne matematike dhe gjeometri qe ne moshen e hershme te tij . Ne vitin 1880 Pierre dhe vellai I tij me I madh Jacque demostruan qe potenciali elektrik ndahej kur kristalet bashkoheshin.
Me vone Pierre studio magnetizmin , duke treguar qe pjeset magnetike ten je substance ndryshojne ne nje temperature specifike . Kjo temperature njihet edhe si pika e Curies . Studimet e Pierre per substancat radioactive ishin bere se bashku me gruan e tij Marie , gjithashtu nje profesoreshene Sorbonne , me te cilin u martua ne vitin 1895 . Ata shpallen zbulimin e radiumit dhe poliumit . Curie vdiq ne 19 prill 1906 rezultat I nje aksidenti nga rrufete teksa po kalonte ne rrugen Dauphine ne Paris . Vajza e tyre Irene curie dhe djali Frederico Curie ishin gjithashtu fizikante .
Full transcript