Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TEMA 13: LA PROSA MORAL I RELIGIOSA

No description
by

Irene Perales Gimeno

on 4 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TEMA 13: LA PROSA MORAL I RELIGIOSA

TEMA 13: LA PROSA MORAL I RELIGIOSA
LA PREDICACIÓ
ORAL I ESCRITA
Í
N
D
E
X
:
1. La predicació oral i escrita
2. La crisi del segle XVI
3. Autors destacats:
3.1.Sant Vicent Ferrer
3.2.Francesc Eiximenis
3.3.Anselm Turmeda

En les ciutats començaren a aparèixer monestirs i universitats, aquests canvis van anar acompanyats d’un moviment de renovació espiritual.
Els laics volien poder seguir personalment el missatge de l’Evangeli com el que va fer Francesco Bernadone que va emprendre una vida de penitencia mes tard els penitents agrupats Bernardone es transforma en un orde religiós, els franciscans.


Francesco Bernadone
franciscans
universitat
Es van instal•lar els convents a les ciutats i es van dedicar a la predicació per a educar amb la fe la societat mitjançant els sermons que tenien una gran capacitat d'influir en la mentalitat de l'home medieval.

Podríem comparar els sermons amb els mitjans de comunicació actuals.
Van ser el cas de sant Vicent Ferrer i Francesc Eiximenis.
CRISI DEL SEGLE XIV

Es planteja una angoixa religiosa per culpa de una divisió entre els fidels i una necessitat de trobar la salvació personal, mitjançant el cristianisme
La pesta: malaltia que va crear una situació de terror general.
Quantitat de guerres com la dels Cent Anys entre França i Anglaterra o Castella i la Corona d’ Aragó
Forta crisi, tant demogràfica, política i ideològica en comparació amb el període de prosperitat i desenvolupament que hi havia al segle XIII.
Sant Vicent Ferrer
Anselm Turmeda
Francesc Eiximenis
VIDA: Va nàixer a València l`any 1350. Destaca per el seu treball en multitud d’aspectes de la societat de l’ època, per exemple les seves predicacions,o el seu intent de desfer el Cisma d’Occident mitjançant negociacions. També va afavorir a Ferrán d’Antequera com a rei de la Corona d’Aragó.
Va morir a Bretanya l’any 1419.Va ser canonitzat l’ any 1455.

POSICIÓ/IDEOLOGIA/CARACTERÍSTIQUES La característica més destacable és la predicació, ja que utilitzava un estil senzill amb multitud de recursos per a conmoure del públic,tenien un gran pes a la societat. Utilitzava una gran quantitat de recursos teatrals, gestuals i orals per a expressar-se, mitjançant exclamacions,crits u onomatopeies per a atraure l’atenció de l’auditori. També dramatitzava les històries mitjançant diàlegs i canviava el to de veu depenent del moment de la narració.

OBRA: la més reconeguda de Sant Vicent Ferrer va ser el llibre anomenat Sermons on va recollir totes les seues predicacions que havia fet al llarg de la seva vida.


LLENGUATGE/ESTIL DE L'OBRA: redactada en vulgar i els continguts estaven simplificats. Utilitza un llenguatje próxim als lectors amb temes col.loquials, frases fetes exemples i observacions de la vida, intercal·la acudits i contes per tal de contar anècdotes.Francesc Eiximenis es diferéncia de Vicent Ferrer en que manté una distància.


OBRA: La més coneguda és
Lo Crestià,
es divideix en tretze llibres dels quals coneixem 4:
-
El Primer:
es una introducció general a la religió cristiana.
-
El Segón:
anatitza les temptacions.
-
El Terç:
estudia el bé i el mal i detalla els 7 pecats capitals.
-
El Dotzè:
és un tractat polític que inclou el llibre:
regiment de la cosa pública.


POSICIÓ/IDEOLOGIA:
crisis en les creences tradicionals que Eiximenis i sant Vicent intentaven combatre per contra Turmeda sense arribar a adoptar una plasmació d’uns valor alternatius, adopta una posició de dubte, una condició doble (duplicitat) i una ambivalència. Representa, segurament, el cas únic d'un escriptor que escriu en una llengua europea i en llengua àrab, i que ha reeixit en ambdues literatures.

OBRA:
El mateix Turmeda diu en una obra seua que ell es mestre en totes tres llengües, català, àrab y hebreu. Saber hebreu no era una cosa normal en el seu temps. Obres més importants:

-Autobiografia i atac als partidaris de la creu
-Llibre de bons amonestaments
-Cobles sobre la divisió del regne de Mallorques
-Disputa de l’ase
VIDA:

Nasqué a la Ciutat de Mallorca el 1350 ,prompte va ingressar en l’orde dels franciscans.Completa els estudis a les universitats de París i Bolonya, on sembla que es va interessar per la religió musulmana,mesos després de tornar a Mallorca manifestà públicament el seu desig d’abjurar del cristianisme i de fer-se musulmà. El governador de Mallorca, el papa Benet XIII i Alfons V intentaren que tornarà al cristianisme.
VIDA: va naixer en 1327 en Girona, estudià en Oxford Paris i Tolosa, frare que es va dedicar a la predicació i a l'ensenyament. També va ser escriptor de llatí i català. En 1383 vivia a valència on era conseller. En 1408 benet XIII el declarà bisbe d'Elna.Finalment va morir en 1409.

POSICIÓ/IDEOLOGIA/CARACTERÍSTIQUES: Francesc Eiximenis te com a objectiu que el crsitià sàpia desenvolupar-se en els diferents problemes i situacions de la vida quotidiana.Tracta tot el que pot ser d'interés a un cristià.
El seu sentit comú i pràctic el va portar a redactar uns tractats polítics com el Regiment de la cosa pública inclós en el llebre Dotzè.
BIBLIOGRAFÍA:
-viquipèdia: www.viquipèdia.com
-llibre de valencià 1r batxiller
-http://es.scribd.com/doc/11563585/41-Tema-41-La-prosa-religiosa-i-moralitzant-dels-segles-XIV-i-XV
TREBALL DE: ROSA, IRENE I MARINA
Full transcript