Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PROJEKT

No description
by

Kleida Stafasani

on 22 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PROJEKT

PROJEKT
Lenda:
Matematike

Tema:
"Zbatime te trigonometrise per matjen e distancave dhe te siperfaqeve ne toke me problema"

Trigonometria eshte dege e matematikes qe merret me shqyrtimin e trekendeshave duke perdorur funksionet e caktuara matematikore qe quhen
funksione trigonometrike.


Ka zbatim jashtezakonisht te madh ne inxhinieri, arkitekture, orientim ne hapsire dhe astronomi.

Ndahet ne trigonometri
planare
( qe merret me trekendeshat ne plan) dhe ate
sferike
( qe merret me trekendeshat sferike).

Funksionet trigonometrike gjithashtu luajne rol ne analize dhe persoren per te paraqitur valet dhe fenomenet e tjera periodike.
Funksionet trigonometrike jane funksionet e nje kendi. Ato jane te rendesishme per studimin ose per zgjidhjen e trekendeshit dhe modelimin e dukurive periodike. Funksionet trigonometrike perkufizohen si heresi i dy brinjve te trekendeshit kenddrejte. Ato gjithashtu perkufizohen edhe si gjatesia e segmenteve te caktuara ne rrethin trigonometrik ( rrethi njesi).
C'eshte rrethi trigonometrik??


Rrethi me qender ne origjinen e
kordinatave dhe me rreze 1 (nje) njesi, quhet
rreth trigonometik.
Sinx, Cosx, Tgx, Cotgx... Te nje trekendeshi trigonometrik ( trekendeshin kenddrejt me nje kend a te dhene)

1) Sinx jepet si raporti i katetit perballe me hipotenuzen.
2) Cosx jepet si raporti i katetit te aneshkruar me hipitenuzen.
3) Tgx jepet si raport i katetit perballe me katetin e aneshkruar.
4) Cotgx jepet si rapor i katetit te aneshkruar me katetin perballe.
Formula themelore dhe formulat baze te trigonometrise:

Teorema e Kosinusit:
Ne nje trekendes 2 (dy) brinje dhe kendi mes tyre formojne "Teoremen e Kosinusit".

Teorema e Sinusit:

Vlerat e funksioneve trigonometrike:

Punuan:
Kleida Stafasani
Pranoi:
Mesuesja e lendes
Anxhela Hajdari
Arjeta Prendi
Migena Mazhi
Kleant Guri
Igla Poka
Lefterie Daci
Enxhi Ymeri
Probelma

Nje burre po ecen ne nje rruge te drejte, ai vuri re majen e nje kulle e cila formonte me token kendin 60*. Nqs lartesia e kulles eshte 15m, atehere sa eshte largesa e burrit nga kulla??
Full transcript