Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LES 21:

No description
by

Sabine Buseyne

on 3 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LES 21:

Klei is een belangrijk bouwmateriaal in Mesopotamië
Mesopotamië is arm aan steen, maar klei is er in overvloed. Dat materiaal vormt dan ook de voornaamste grondstof voor hun huizen, tempels en paleizen. Gewoonlijk worden de binnenmuren opgetrokken uit de in de zon gedroogde kleistenen. De buitenmuur bestaat uit in de ovens gebakken steen. Bij gewone regenval biedt dat voldoende bescherming, maar bij een overstroming of een hevige onweer kunnen prachtige gebouwen veranderen in gigantsiche modderhopen.
HET WIEL
De Sumeriërs vinden ca 3500 v.C. het wiel uit.
Kunst en wetenschap
In Mesopotamië vinden we drie volkeren.
Mesopotamië kan in drie delen worden ingedeeld: Sumerië, Babylonië en Assyrië. Deze drie volkeren hebben achtereenvolgens een belangrijke rol gespeeld in Mesopotamië. In deze les bespreken we heel kort deze volkeren en vooral om deze te vergelijken met het Oude Egypte.

Het vereren van de goden in Mesopotamië.
In elke stad staat een tempel waar priesters offers kunnen brengen aan de goden. De goden zijn onberekenbaar, kunnen plots boos worden en moeten daarom dagelijks offers krijgen. Kwade goden kunnen immers de mensen straffen met misoogsten, oorlogen en ziektes. De Sumeriërs geloven in een triest leven na de dood in tegenstelling tot de Egyptenaren denken ze da het hiernamaals een donkere en koude wereld is.
Mesopotamië is vuchtbaar.
De Tigris en de Eufraat ontspringen in de bergen van het huidige Turkije. Beide rivieren monden uit in de Perzische Golf. Het vruchtbare gedeelte ligt voornamelijk tussen de twee stromen in. In het noorden valt er voldoende neerslag en is normale landbouw mogelijk, maar naar het zuiden toe begint gaandeweg de woestijn. Daar regent het weinig of niet. Landbouw is enkel mogelijk na
irrigatie.
LES 21:
"Mesopotamië en Egypte:
een vergelijking

Oorspronkelijk beschouwt men in de Sumerische beschaving de stadsgod als de heerser. De koning oefent als plaatsvervanger van de godheid en de macht uit...wat gebeurt er? De koning wordt langzaam GOD genoemd en vanaf dan wordt zijn macht 'goddelijk' en 'onbeperkt'. De koning laat zich hierbij helpen door voorname helpers zoals bijvoorbeeld de priesters en de edelen.
De doden worden in de grond begraven en de bodem wordt achteraf met de grond gelijkgemaakt zodat niets erop wijst dat er ooit een graf is geweest.

Koningen, jacht-en oorlogstaferelen, gevleugelde stieren en goden voorgesteld als mensen worden in prachtige reliëfs en halfverheven beeldhouwwerken voorgesteld. In Mesopotamië worden ook beelden gemaakt. In vergelijking met de Egyptische beelden zijn ze kleiner in aantal en meestal niet zo groot. Steen moet immers worden ingevoerd.
Centraal in de stad staat meestal de tempel, die bestaat uit een reeks gebouwen waarvan de tempeltoren of ZIGGURAT het belangrijkste deel is. Ziggurats zijn vierkante trapsgewijze piramides met een heiligdom of tempel op het bovenste terras. De buitenmuren van tempels, poorten en paleizen worden meestal versierd met geglazuurde tegels, waarop mooie versieringen staan.
Wat moet je nu kennen?

1. Het verschil tussen Mesopotamië en Egypte op het gebied van:

- aardrijkskunde: aanduiden op kaart
- politiek: wie zijn de bestuurders?
- godsdienst: welke goden aanbidden ze?
- bouwkunst: welke bouwmaterialen?
- beeldende kunst: welke beelden?

Wat moet je kunnen?

1. Op een kaart aanduiden waar Sumerië en Egypte liggen.
2. Schema van de teksten.
3. De titels kennen met bijbehorende info.
Full transcript