Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Slöjd eller konst?

No description
by

Laura Häkkinen

on 10 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Slöjd eller konst?

Slöjd eller konst?
Hemslöjd, slöjdkonst, konst eller konstslöjd, konsthantverk, folkkonst?

- vad skulle vi kalla det?
Vad är det egentligen vi gör när vi arbetar kreativt med våra händer? Kanske utgår vi från ett behov eller en nyttoaspekt? Kanske har föremålet den unika, inte ens en praktisk funktion? Enbart en skönhetsupplevelse? Är slöjd någonting traditionell, nostalgisk eller välgjort och vackert föremålet?

I dag är det inte något som måste göras i hemmet på grund av att det inte går att köpa eller det att det är för dyrt. Vad är egentligen ett ämne som kallas hemslöjd? Engelsmännen har ett ord, “crafts”, som täcker in allt från konsthantverk till hemslöjd. Men det är inte så i finska eller svenska språket.


När övergår skålen från att vara en vanlig yllesocka till att bli ett verk med unikt konstnärligt värde? Det är naturligtvis en glidande skala och gränsen sätts i många fall av konstnären/slöjdaren själv.

Kan en vanlig yllestrumpa vara konst? Vad tycker ni?
I flera decennier har slöjd levt ett ganska stilla liv. Under de senaste åren har vi sett en väldig kunskapstörst efter gamla tekniker hos både studenter och unga konsthantverkare. Det är igen dags för handens kreativitet! Handarbete är en viktig motsats till det monotona sittandet vid datorn.


Dagens hantverkare är respektlös och kreativ: använder olika material (t.ex. från naturen: ull, trä, lera och järn) och har ingen ängslan för att “göra rätt”.
- nyskapande slöjd med traditionell grund
Broderiet

Broderi är en textilteknik där man med tråd eller garn syr på tyg eller annat mjuk material. Syftet med broderi är dekorativ, när resultaten kan vara vackert och stilig. Traditionellt har det varit att handsyftat för att dekorera vardagliga föremålar till exempel kläder, möbler och andra saker.
Den lilla tråden kan användas till mycket. Broderi är fritt. Det kan vara vad som helst - ett litet stycke eller ett jättebroderi. Det kan forma sig till barnets första korsstygn och ett fint konstverk. Med nål och tråd kan man också bearbeta sorg och glädje.
Broderier är något som har varit både dyrt och värdefullt. I dag broderar vi väl enbart av lust. Konstnärligt har broderiet alltid haft högt anseende.

Broderi har varit en konstform bland andra. Den här konstformen har ett rytmiskt rutin och den utgår från ett abstarkt förhållningsätt till motivet och fokus.

Det tar mycket tid att göra broderi och man måste bli motiverad att göra saken färdigt.
Svensk textilkonstnär Frida Berntsson

Har studerat till exempel i konstskolan, de senaste undersökningarna är från Umeå universitet där hon har studerat pedagogik.

Hon arbetar som en assistant föreläsare i hantverk och design i Linköpings universitet.

Hennes utställningar har varit över hela världen, hennes första utsällingar var i National Institute of Design, i India 2004, i Finland har hennes konst varit möjligt att beundra den sista gången 2009.

Broderi i offentlig miljö
(Frida Bertsson 2007-2008)

Broderiet förknippas en historik tradition som håller det bara aktivitetet för kvinnor, tekniska frågor i sin tur upplevs som män handling
-> den här broderi i offentlig miljö möts två traditionellt köns verksamheter

Det har varit mycket givande att göra någonting så vackert och man kan vara stolt över sina egna begåvningar med broderi och konst. (bilderna: http://www.fridaberntsson.com/)
Frida Bertsson och pedagogy

Hon ser hantverket som ett grundläggande verktyg för att utveckla den egna kreativiteten och att hitta sitt eget individuella uttryck

I dessa projekt arbetar eleven (9-13 år gammal) med bildväv, bildväv baserad på en självmålade självporträtt
-> eleven tolka självporträtt med hjälp av tekniken och det textila
Diskussion i smågrupper:

1. Var har du sett textilkonst?

2. Hurdant är ditt förhållande till slöjd?

En levande slöjd måste förändras och följa med i sin tid för att kännas viktig för unga människor. Det är sättet att hantera kunskapen som är nytt: att blanda, överraska och gå över gränserna.

- slöjd som konstnärligt uttrycksmedel -> töjer på gränserna mellan slöjd och konst!
Källor

Snidare, U. 2005. Svensk slöjdkonst. Stockholm: Forum.

Frida Berntsson. Saatavissa: http://www.fridaberntsson.com/ (luettu 1.3.2014).

Bild: http://www.fridaberntsson.com/
Full transcript