Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

EVROPA NE PJESEN E DYTE TE SHEKULLIT XIX DHE NE FILLIM TE SH

No description
by

Edlira Doci

on 17 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of EVROPA NE PJESEN E DYTE TE SHEKULLIT XIX DHE NE FILLIM TE SH

EVROPA NE PJESEN E DYTE TE SHEKULLIT XIX DHE NE FILLIM TE SHEKULLIT XX
Punoi:EdliraDoci
Germany
France
Spain
Italy
Austria
Hungary
Bashkimi i GJERMANISE DHE ITALISE
REVOLUCIONI PREJ VITIT 188 DER NE VITIN 1849
Filloi ne shkurt te vitit 1848 ne France dhe u perhap ne Gjermani,Austri,Hungari,Itali dhe ne vendet tjera…Shkaku per te gjitha levizjet revolucionare ishte vendosja e baraspeshe mes zhvillimit te hovshem kapitalist dhe mardhënieve ekzistuese shoqeroro feudale .
BASHKIMI I GJERMANISE DHE ITALISE
Idete perparimtare dhe levizjet demokratike qe kishin perfshire pjesen me te madhe te evropes u shfaqen edhe ne gjermani..Shtetet me te medha gjermane ishin Austria dhe Prusia.Pas revolucionit te vitit 1848 kane qene te krijuara kushte te volitshme per zhvillim te shpejt te kapitalizmit gje e cila sjelli deri te nevoja per bashkimin ..Zhvillimi I hovshem ekonomik pengohej nga kjo percarje .
Ne luften rivale ndermjet Prusise dhe Austrise , Austria pesoi disfate .
Ne krye te Prusise ka qendruar kancelari Otto von Bismarck, I cili kishte krijuar lidhjen veriore gjermane,dhe ka kryer bashkimin e lidhjes se shteteve jugoro-gjermane.
Bashkimit iu kundershtua Franca ecila i shalli lufte Prusise dhe peson disfat me qka eshte undesuar bashkimi Gjermanis..
Gjermania u shpall perandori ne vitin 1871 ne Versaje

Vilhelmi I (mbreti prusise u shpall perandor i Gjermanise ne salen me pasqyra te medha ne oborrn e VERSAJES ) 1871
Ne pjesen e dyte te shekullit 19 Italia ekonimikisht dhe ppolitikisht e ndare. Rolin udheheqe ne bashkimin e Italise ka pasur MBRETERIA E SADINES e ndihmuar nga FRANCA.. Ne vitin 1861 u shpall per mbreteri italiane.. Bashkimi i italise perfundoi me marrjen e shtetit te Papes dhe Romes ne vitin 1970..

ROLI FUQIVE TE MEDHA NE KRIZEN LINDORE.. (1875-1878)
Kriza Lindore prej vitit 1875 deri ne vitin 1878 ka filluar me kryengritjet ne Bosnje e Hercegovine .. Kriza u rrit me kryengritjen e Prillit ne Bullgari,me kryengritjen e razllovcit ne Maqedoni dhe me luften Serbo-Malazeze kunder Perandorise Osmane .
Lufta Ruso-Turke mbaroi me fitoren e Rusise ku P.O. ishte e detyruar te nenshkruan paqen ne SHen Stefan..Sipas marveshjes se Shen Stefanit parashihej krijimi i bullgarise se Shen Stefanit...


Perfaqesuesit e fuqive te medha evropiane Austro-Hungarise, Gjermanise dhe Anglise e kane detyruar Rusine te beje revizionin e marreveshjes, NE KONGRESIN E BERLINIT fuqite e medha e kane vizatuar harten e re te BALLKANIT. Me vendimet e Kongresit te Berinit , Serbia,Bullgaria,Mali i Zi dhe Romania e kane fituar pavasine , Bosnja e Hercegovina i eshte dhene Austro-Hungarise, ndersa Maqedonia dhe e tutje ka ngelur nen sundimin osman
ZHVILLIMI EKONOMIK
Per shkak te interesave te ndryshme ne epoken e imerializmit u bene grupimet e vendet me interesa te perbashket si dhe formimi i aleancave politike dhe ushtarake.
GJERMANIA,ITALIA DHE AUSTRO-HUNGARIA NE VITIN 1882 KANE KRIJUAR ALEANCE USHTARAKE E NJOHUR SI ALEANCA (LIDHJA) TREPALESHE OSE FUQITE QENDRORE.
-ANGLIA,FRANCA DHE RUSIA PERDERISA TENTONN TI RUAJNE KOLONITE DHE NDARJEN EKZISTUESE TE BOTES EKANE KRIJUAR ALEANCEN E DYTE USHTARAKE E NJOHUR SI MARVESHJA TREPALESHE OSE ANTANTA
Full transcript