Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kopierne

No description
by

Frederik Jaquet

on 10 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kopierne

Side 7-47
Side 48-83
Mellem side 48-83 er kapitlernes overskrift indelt i datoer, tidspunkt og sted. F.eks. s. 56: 30. August, kl. 05:13 i skoven
Side 84-96
Mellem side 84-96 er kapitlerne kaldt Efterår og Vinter, tidspunkt på dagen er også oplyst
Side 97-128
Mellem side 97-128 er kapitlerne kaldt noget så simpelt som Vinter.
Mellem side 7-47 er kapitlerne nummereret med simple tal.
2. Komposition
3. Fortæller og person- og miljøkarakteristik
5. Motiver og Tema
KOPIERNE
Side 129-165
I resten af bogen er der ingen kapitler og siderne er skrevet som små digte
Opgave 2 A)
Opgave 2. B) Overskrifter til de fem afsnit

Side 7-47: Forfærdelige opdagelser.

Jeg har valgt at kalde Kapitel 1 for "Forfærdelige opdagelser"
da det mest handler om Jonas der finder ud af han er en kopi, og må flygte fra sit eget hjem, gemme sig i skoven og være på vagt for vildsvin.


Side 48-83: Et helt nyt liv

Kapitel 2 er kaldt sådan da Jonas ny skal leve et liv i frygt og være i konstant udkig efter KB'ere og vildsvin.Side 84-96: Alting har en pris

Kapitel 3's overskrift er "Alting har en pris"
Det refererer til hvordan Jonas, Ian og Ronnie betaler med et lille stykke af dem selv hver gang de går ind i byen efter mad.


Side 97-129: Betyder det overhovedet noget længere?

Det er her Jonas begynder at opgive det hele, da Ronnie dør er hans humør for alvor nede, og fremover er alt sort.


Side 129-165: Ingenting

Alt er ligemeget og han prøver ikke engang at overleve hverdagen længere. Han har givet op.
En dag da Jonas kommer hjem fra fodbold vil hans forældre pludselig ikke lukke ham ind i huset. Han forstår overhovedet ikke hvad der foregår, hans forældre opfører sig helt anderledes end de plejer, og beder Jonas om at gå ud. Mens han sidder på gyngen udenfor kommer der en lastbil med to underlige mænd. De vil arrestere ham så han flygter ind i skoven. Det lykkedes ham at undslippe, men mareridtet er langt fra overstået.

Inde i skoven møder han Ian og de to bliver hurtigt venner. Ian forklarer Jonas hvem de to mænd var og hvorfor de ville arrestere ham. De bliver hurtigt meget tætte, og finder ud af at de er et godt makkerpar.

Ian forklarer at både Jonas og ham, er kopier, men Jonas vil ikke tro det. ”hvordan kunne jeg være en kopi af mig selv” spurgte han sig selv mange gange. Ian forklarede også at de to mænd der jagtede Jonas, er kb’er, og kb’erne prøver at udslette alle kopierne. Men Jonas vil stadigvæk ikke tro det. Men det er ikke de eneste de skal passe på, i skoven er der nemlig kæmpe store vildsvin, med så spidse stødtænder som knive, der nemt kunne dræbe en dreng eller to som dem, hvis det var det den ville.

Jonas og Ian lever livet i skoven, for går de ind i byen bliver de dræbt af kb'erne. Men selvom de risikere at blive slået ihjel, tager de stadig chancen, og går ind i byen. Men de bliver nød til at forklæde sig.

I skoven møder Jonas og Ian Ronnie. Han er også en kopi. De bliver hurtigt til en god trekløver, og klare sagerne inde i skoven. Deres plan er at komme hen til et helt vidunderligt skib, så de kan slippe af med kopierne, og leve resten af deres liv færdigt, uden at blive slået ihjel af kb’erne.

Men det går ikke helt som forventet.

De tre kopier lever i skoven ca. et år men til sidst bliver det for hårdt til Ronnie, og de bliver nød til at fortsætte uden ham. Efter et stykke, med mange smerter og forhindringer, bliver presset også for hårdt for Ian. Så han vælger at trække stikket ud, mens Jonas er ude for at hente brænde.

Jonas fortsætter den lange rejse i lang tid alene, med hovedet så højt som muligt, og en masse viljestyrke.

Efter en lang kamp når Jonas endelig til skibet, men den er overhovedet ikke som fortalt.

Og det er så her, at rejsen ender for Jonas.


En grund til Jesper Wung-Sung har valgt den her måde at skrive kapitlernes overskrift på kan være at overskrifterne følger Jonas hoved gennem historien. I starten da Jonas tror han er en helt normal dreng, og alt er som det skal være er overskrifterne simpelt nummereret kronologisk i tal. Da Jonas så møder Ian og får at vide han er en kopi, er det overvældende så meget af hans verden der bliver vendt på hovedet og for at få en fornemmelse af at han stadig har styr på noget i hans liv holder han nøje orden i alt. Han går mere op i detaljer end ellers, og derfor bliver kapitlerne skrevet næsten som om en rapport med dato, klokkeslet og sted. Senere begynder alt at blive mere og mere ligegyldigt for Jonas, samtidig med kapitlerne bliver beskrevet mindre detaljeret, de bliver beskrevet som enten en af de fire årstider, sommer, efterår, vinter og forår, og dagen er enten morgen, formiddag, eftermiddag eller aften. Da alt syntes håbløst for Jonas og Ronnie dør, begynder kapitlerne at blive nævnt som vinter. Til sidst når Jonas går rundt i en tåge, og kun kan huske brudstykker af sin dag har kapitlerne ingen overskrift.
Denne direkte læserhenvendelse giver mig som læser en glad følelse. Bogen starter med en af de dejligste følelser man kan have; Følelsen af at være i et med sig selv. Det giver mig et overskud, til at fortsætte med at læse, at se personen er så glad. Hans glæde gør mig glad, og jeg har nemmere ved at få et forhold til ham.
Opgave 2 B)
Opgave 2 C)
Vi får på intet tidspunkt i historien at vide hvilket årstal det er, hvilket land det er, hvad byernes navn er eller hvilket hav skibet ligger ved. Jeg tror Jesper Wung-Sung har valgt dette med vilje, det forhindre læseren i at stoppe op og tænke ”Man kan da slet ikke lave kopier af folk i det årstal!” eller ”Der er ikke vildsvin i det land?” eller ”Sådan er klimaet da ikke der?”, ved at skrive sådan får vores fantasi selv lidt at lave og vi stopper ikke op for at splitte historien ad.
Resume af historien fra Marias synsvinkel:

Maria så Jonas spille sit livs kamp. Hun havde stået op heppet på ham gennem hele kampen, sammen med nogle veninder og havde råbt op da Jonas blev fældet og fik et trælår. Da dommeren havde fløjtet kampen af, var hun gået ud til Jonas i omklædningsrummet. Han havde stået og smilt over hele ansigtet, han var på trods af trælåret stadig glad, hun havde rost ham for hans kamp og ønsket ham tillykke med sejren.

Jesper Wung-Sung har valgt at skrive i 1. person datid. Denne fortællertype gør det nemmere for læseren at leve sig ind i historien, da forfatteren har nemmere ved at beskrive ting. Samtidig gør den ens forhold til jeg-fortælleren mere ægte, det giver noget ekstra når det er en person der fortæller i stedet for 3. personen som er en der ser det hele oppefra, og heller ikke har nogle meninger. Til gengæld er den mindre pålidelig da det er personens synspunkt man følger gennem hele historien. I Kopierne går Jonas langsomt fra forstanden, eller i en anden roman kunne det være at jeg-fortælleren var så overbevist om noget, at han/hun blev blinde overfor sandheden, så bliver man som læser nød til at følge jeg-fortællerens mening. Det skaber et kunstigt forhold til jeg-fortælleren, da man ikke får mulighed for at have sin egen mening om personen. Det får en til at sætte spørgsmålstegn ved hvor meget af det der passer. Personen skal også være til stede hele tiden, ellers kommer der huller i handlingen, og de andre personer kan ikke lave noget relevant for historien uden forfatteren skal komme på en måde hovedpersonen finder ud af det på. Ved 3. person datid kan fortælleren se det hele, holde øje med dem alle, han svæver over dem og ser det hele, dette ville gøre historien lidt mere pålidelig og troværdig.
Opgave 3 A)
Opgave 3 B)
Opgave 3 C)
4. Symboler

Skibet
Syndsforladelse
Skibet er for kopierne et sted hvor det er okay at være kopi. Hvor ingen har fordomme om dig og hvor du ikke har gjort noget galt.
Paradis
Kopierne tror der vil være sol og frisk luft på skibet. Masser af sjov, mad og luksus. Det er som paradis.
Frelse
Skibet er for kopierne det sted hvor man bliver lukket ind og taget imod med åbne arme. Et frelse fra et liv på flugt og konstant fare for KB'ere.
Opgave 3 D)
Eksempler på Jonas mentale forfald: s. 133-134 Jonas opdager ikke han går i ring og tror han bliver forfulgt. S. 148 glemmer han kort hvor han er på vej hen.

Jeg tror at Jonas, eller generalt bare kopierne, er meget ens dem i Bladerunner, de har en udløbsdato. Deres krop begynder at fungere dårligere. Ronnie var den ældste kopi, han var mentalt påvirket lige da han dukkede op i historien. Ian og Jonas var ca. lige gamle kopier, Ian var sandsynligvis lidt ældre end Jonas, til sidst blev Ian blind og mistede evnen til at gå, mens Jonas først til sidst begyndte at miste kontrollen over sine hænder. Jeg tror at alle kopierne nedbryder sig selv og har en udløbsdato, eller at deres nedbrydning først begynder når de bliver hivet væk fra deres normale hverdag.

Plasticskildpadden
Håb
Samtidig med den husker ham på hvad han havde, så giver den ham også et svagt håb på at det er muligt at få det hele tilbage.
Fortiden
Skildpadden, som Jonas fik af Maria, husker ham på hvad han havde og hvem han var.
Bevis
Skildpadden, er Jonas eneste bevis på, at det liv han havde før rent faktisk fandt sted.
Opgave 5 A)
Motiver
Kærlighed
Jonas' kærlighed til Maria. Han skal give op på sin kærlighed og leve i frygt for vildsvin og KB'ere. Han skal gå og tænke på hvordan den rigtige Jonas og Maria går og hygger sammen.
Svigt
Jonas bliver svigtet af alle. Det øjeblik han finder ud af han er en kopi er der ingen for ham, han bliver udstødt.
Løgn
Han bliver løjet for hele sit liv. Han tror han er normal, og pludselig bliver sandheden afsløret og hans liv bliver et helvede.
Selvstændighed
Jonas, Ian og Ronnie må klare sig selv i barske levevilkår. Selv finde mad, selv skaffe varme og ly for vinden, samtidig med de skal holde sig i konstant bevægelse.
Mod
Jonas skal være modig masser af gange. Han skal tage sig sammen til at forsvare sig mod vildsvinet, overkomme KB'ere og kaste sig ud i noget ukendt.
Jeg mener temaet i teksten er identitetskrise. Hvis Jonas ikke er Jonas hvem er han så? Han kan jo ikke bare være ingen, men hvis han ikke er den han var sikker på han var, hvem er han så? Masser af teenagere går gennem en identiteskrise, de ved ikke hvad de vil, hvem de er og hvad deres meninger er. Det kan være hårdt at gå rundt med tanker om at man ikke ved hvem man er, men Jonas oplevede det på den værste måde mulig. Hans person blev taget fra ham, han er ikke den han troede han var. Det må være forfærdeligt at gå rundt med.
9. Mød forfatteren
7. Genre
6. Set up - pay off
8. Drømmedum og tanketom
10. Vurdering
Opgave 6
Det første set up er det pludselige skiftende adfærdsmønster for Jonas’ forældre, da de ikke dukkede op til hans kamp fordi de begge skulle noget.
Det andet set up er det korte glimt Jonas får af Ian ude i skoven.

Jeg lagde ikke så meget i at Jonas’ forældre ikke dukkede op til kampen, fordi det kunne jo sagtens være de begge havde travlt med et eller andet den dag. Men lagde en del i at Jonas kort så Ian, og blev ikke overrasket da Ian reddede Jonas fra de to KB’ere i skoven.

Opgave 7
Kopierne kan nemt sættes ind under genren science fiction. Den kan endnu mere præcist sættes ind under en undergenre til science fiction, da det er en kontrafaktisk historie, en historie der foregår i et univers der er meget lig vores bortset fra få ting som er lavet om. I Kopierne er det en helt normal verden med normale butikker og mennesker, bortset fra at det er muligt at sætte folks kroppe på stand-by og lave en kopi af dem som så skal fortsætte personens liv.
Opgave 8
Jonas syntes hans tanker er for meget for ham, han har mareridt hver eneste nat og hans tanker er aldrig gode. Derfor ønsker han at de skal gå væk, give ham lov til at være fri for dem.
2. Spørgsmål: Hvordan starter du på en ny bog? Er dit system til nogen hjælp der?

JW-S ville sikkert svare noget i stil med at han altid selv havde en ide im hvad han ville skrive om, og at systemet kun kan bruges til at holde på tillæg til den ide han selv havde.
3. Bliver du aldrig træt af at skrive så meget om teenagelivet? Bliver det ikke for ensformigt?

Jeg tror at JW-S ville svare at han jo havde som levebrød at skrive og at det talte til ham. Men at det alligevel godt kunne blive for meget, men at det er derfor han skriver nogle anderledes historier engang imellem.
4. Spørgsmål: Hvorfor har du valgt at bo i Svendborg?

JW-S’ jeg forventer han svarer at det er fordi han ville væk fra larm og have et sted hvor han kunne sidde i ro og skrive.
5. Spøgsmål: Læser dine børn selv dine bøger?

JW-S børn læser nok deres fars bøger så hans svar ville sikkert være at de læste dem som de første.
1. spørgsmål: Hvad er fordelende og ulemperne ved dit ringbindssystem?

JW-S svar ville nok handle om hvor nemt ideer kunne blive i bunden af systemet og den triste følelse af at smide noget ud man sådan håbede kunne blive til en god bog. Samtidig er det simpelt og overskueligt.
Fem spørgsmål til Jesper Wung-Sung
Forskellen på den her bog og dem jeg læser, er at jeg er mere til krimi’er eller gysere. Hvis jeg endelig læser sci-fi er det cyberpunk eller space opera.
Opgave 10 B)
Opgave 10 A)
Min mening om de bøger man skal læse i 8. klasse er at vi gerne skal kunne relatere til personerne i bogen. Kopiernes tema var identitetskrise, noget mange teenagere kan relatere til.
Opgave 5 B)

1. Referat af Kopierne
Full transcript