Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stresi Post-traumatik.

No description
by

Rovi Grishaj

on 23 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stresi Post-traumatik.

Skaktarët kryesor.
Stadet e zhvillimit të ÇSPT.
Pasojat & Simptomat
1. Emocionale: shok, mosbesim, zemërim, ndjenja faji, zi, ndjeshmëri e lartë, frikë, ankth, trishtim etj.

2. Kognitive: mungesë përqëndrimi, konfuzion, fajësim i vetes, frikë e përsëritjes së traumës, flashbacke, stress kronik etj.

3. Biologjike: insomnia, mankthe, ankesa psiko – somatike, probleme respiratore, tension të lartë gjaku etj.

4. Sjellore: sjellje fobike, shmangie të komunikimit, hipervigjilencë, mbyllje në vetvete, sjellje regressive etj.

5. Kategorike: deformim të personalitetit dhe të marrëdhënieve.
Diferencat gjinore.
Lufta
"Stresi Post-traumatik. Një mankth që përndjek"!
Objektivat
Të japim më shumë detaje rreth evolimit të këtij çrregullimi ndër vite.

Të hulumtojmë më shumë rreth ÇSPT në përgjithësi dhe më specifikisht në raste dhune/lufte.

Të përshkruajmë më në detaje shkaqet kryesore që çojnë në shfaqjen e tij.

Të paraqesim diferencat gjinore që ekzistojnë në lidhje me shaqjen e këtij çrregullimi.

Të bëjmë një analizë të simptomave kryesore në varësi të situatës traumatike dhe të pasojave direkte në jeten e individit.

Të bëjmë një përmbledhje të shkurtër rreth metodave të trajtimit.
Evolimi i ÇSPT.
Për herë të parë përshkrimi rreth këtij çrregullimi u bë nga Samuel Pepys në vitin 1666 .

Viti 1980 shënon vitin kur u botua DSM-III-R dhe emërtimin e ÇSPT

Disa nga emërtimet rreth këtij çrregullimi ishin: "Histeri", "Sëmundja e tunelit", "Nostalgjia", "Zemra e ushtarit", "Trauma neouro – fizike", "Lodhje nervore", "Zemra e irrituar", "Neurozat e luftës", " Sindroma e të mbijetuarëve", "Sindroma e traumës nga përdhunimi", "Sindroma e përpjekjes" etj.

Çrregullimi i stresit ekstrem.U mbështet mbi simptomat dhe problemet që shfaqnin individët pas zjarrrit të madh në Londer.
Nuk u njoh si çrregullim.


Mungesa e një strehe, ujit dhe ushqimit
konfiskimi apo shkatërrimi i pronës private,
situatat konfliktuoze,
evakuimi i detyruar në kushte të rrezikshme,
rrahjet, përdhunimet dhe abuzimet seksuale,
goditjet me thikë,
tortura fizike dhe mendore,
plagë të rënda gjatë një përleshjeje,
burgosja,
rrëmbimet,
ndarje me forcë nga personat e dashur,
gjetja apo varrosja me detyrim e personave të tjerë,
shkatërrimi me dhunë i shtëpive.
lëndimi i pjestarëve të familjes etj.


Eksperiencat personale ku vetë individi është subjekti kryesor.
Dhuna , një ndër shkaktarët kryesor!
Prania në situata si:
Dhunimi i pjesëtarëve të familjes
Pranë kufomave ose varreve masive
Të qënit dëshmitar okular në vrasje, abuzime seksuale, vjedhje, shkatërrim të shtëpive.
ekspozimi ndaj shkëmbimit të zjarreve,
Rrëmbimi i fëmijëve etj.


Ankthi i vazhdueshëm
Depresioni
Çrregullimet e personalitetit

Faktorët parashikues
Mungesa e mbështetjes dhe kujdesit familjar.

Humbja e njërit ose të dy prindërve

Prindërit me ÇSPT
Represioni !!!
Impakti i parë.
Riorganizimi
Largimi i mendimeve irracionale

Pranimi i ngjarjeve

Ripërshtatj
Zmbrapsja.
Individi fillon të përdorë në mënyrë të pavetëdijshme mekanizmat mbrojtës (mohimin, represionin, zhvendosjen etj
Problemet afektive fillojnë dhe bëhen më të dukshme
Individi bëhet paranojak.

Individi pasi është ekspozuar ndaj një nga shkaktarët e ÇSPT fillon dhe shfaq ndryshime
Emocionale
Fizike dhe biologjike
Afektive
Fillimi i shfaqjes së simptomave të ÇSPT mund të ndodhë menjëherë pas ekspozimit ndaj ngjarjes traumatike ose mund të kalojnë periudha të gjata kohore/
Abuzimi me drogra!
Male.
Female
Ankth i theksuar
Studimi me 816 fëmijë shkolla fillore.
Të gjithë shfaqnin simptoma si :
frikë ndaj personave që u afroheshin,
tmerre në gjumë,
të qara me dënesë dhe ulërima,
dhimbje të forta koke dhe barku,
urinim të pavullnetshëm etj .
Mungesë vëmendje/shpërqendrim.
Hiperaktivitet
Rezultate të ulëta akademike
Çrregullime të personalitetit
Rreth 75% e adoleshentëve tentojnë vetëvrasjen.
Çrregullime të të ngrënit etj.
Pavarësisht diferencave gjinore , evident është fakti që individët të cilët kanë kaluar një ngjarje traumatike kanë 80% më shumë mundësi për tu prekur nga ky çrregullim.
Metodat e trajtimit.
Ndjenja e fajit dhe dëshira për tu hakmarrë janë dy nga simptomat kryesore që përjetojnë ushtarët të cilët kanë qenë pjesë e luftës.
Ëndrra dhe makthe.
Vështërsi për të filluar jeten e mëprashme.

Terapi kognitive
Terapia biheiviorale
Teknika të ndryshme relaksimi
Përfshirja në aktivitete që kërkojnë angazhim jo shumë të lartë
Terapi familjare.
1. Të kupturit e sakrificës së individit për të tjerët.
2. Pranimi në shoqëri dhe familje
3. Këndvështrimi pozitiv i eksperiencave

Faleminderit!!
Full transcript