Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pázmány Péter

No description
by

Gergely Szalkai

on 8 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pázmány Péter

Pázmány, a prédikátor Szenvedélyes hitvitázó Pázmány, az ifjú Élt: 1570—1637 Ki is volt Pázmány Péter? Habsburg ügynök? Pázmány, a pap Jezsuita szerzetesként tanított és dolgozott Pázmány, az államférfi Esztergomi érsekként főkancellár, a királyi tanács tagja Pázmány: tanító-tudós-író A hittudományok és a teológia doktora Élete és Munkássága Pázmány Péter Tanító? Tudós pap? Író? Ellenreformátor jezsuita? Szülei protestánsok Nagyváradon született Édesanyja 12 éves korában meghalt Nevelőanyja ismertette meg vele a katolikus tanításokat A Jezsuitáknál tanult Kolozsváron Kassán, Bécsben és Rómában tanult Elhagyta Erdélyt, amikor kiutasították a jezsuita rendet Kiváló szónok Magyarországon és Európaszerte
is nevett szerzett magának vitairataival 1608: a pozsonyi országgyűlésben emlékezetes beszédben szólalt föl a jezsuitákat sújtó tilalmak ellen Több nemesi család is rekatolizált beszédei, vitái által 1615: esztergomi érseki jelöltsége miatt a pápa feloldja szerzetesi fogadalma alól 1616: a pápa érsekké nevezi ki Imádságos könyve több kiadásban jelent meg Bethlen hadjáratai alatt Bécsben tartózkodott, a béketárgyalások részese volt. II. Ferdinánd magyar királlyá 1618. július 1-jén ő koronázta meg. 1632: Rómában II. Ferdinánd követe. 1636: erdélyi fejedelmi harcban közvetített I. Rákóczi György és Bethlen István között. 1629: VIII. Orbán pápa bíborossá nevezte ki. A magyar katolikus egyház megújítója! Írásai a hit szolgálatába állította 1623: Pazmaneum, Bécs 1635: Egyetem, Nagyszombat 1598: Tanszékvezető, Graz Írói stílusa:
feszes nyelvezet,
világos gondolatok,
árnyalt, sokszínű fogalmazás 4 jezsuita nevelőintézet alapítója Pázmányról mondták Pázmány mondta „Nekünk nem hímes szók, hanem erős valóságok kellenek.” „A protestáns Erdély biztosítéka a magyar szabadságnak, a katolikus Magyarország pedig biztosítéka annak, hogy Magyarország szíve katolikus marad.” "Könnyű a borból ecetet csinálni, de nehéz ecetből bort." "Bagolynak nincsenek sólyom fiai." „tollán forró tinta csordogál, kalamárisában pedig tűz van, égi szikra, de a poklok kénköves lángja is”
Kosztolányi "Kétségtelen, hogy századának nagyjai közé tartozik."
literatura.hu
Full transcript