Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

P.Seni Visual Cetakan

No description
by

Calvin Legada

on 22 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of P.Seni Visual Cetakan

Pendidikan Seni Visual: Seni Halus Cetakan Nama Kumpulan:Pelukis Succes Ahli Kumpulan: Calvin J. Legada-990126-12-5673 Banester Moslam-990722-12-6357 Jiratikan Jaudee-991019-12-5293 Nama Guru: Nor Aini bt.Ismail Javebriell Muli-990518-12-6181 Isi Kandungan Pengenalan... Seni Visual: Penghargaan Menurut kamus dewan seni membawa maksud Halus iaitu kecil, elok, tipis dan halus, enak di dengar iaitu mengenai suara, comel bentuk badan manakala .
seni,II: membawa maksud karya termasuklah sajak, lukisan, muzik dan lain lagi yang dicipta dengan bakat atau kecekapan dan hasil daripada sesuatu ciptaan. Visual pula dari segi bahasa bermaksud tampak iaitu yang boleh dilihat melalui deria penglihatan. Terdapat juga istilah seni rupa, seni halus, seni lukis dan seni reka.
Dalam Ensiklopedia Malaysiana (1996 ) ialah satu istilah yang digunakan bagi sesuatu yang indah-indah pada pandangan pacaindera manusia samada melalui penglihatan atau pendengaran.
Menurut buku Fine art in Islamic civilization (1981),pemikir islam iaitu imam Al- Ghazali memperkatakan bahawa seni itu indah melalui pandangan kecantikan dan keindahan.
Oleh itu penjelasan konsep seni visual bolehlah didasarkan kepada beberapa aspek pernyataan diri ( self expression), pengalaman dan sensasi visual dan sentuh samada dalam bentuk 2D dan 3D.Seni secara umum agak luas seperti seni tari, seni muzik, seni bina, seni lakon, seni silat, seni ukir, seni lukis, seni kraf, seni penulisan dan sebagainya. Kesenian ini sebenarnya ada kategorinya sendiri umpamanya Seni Persembahan (meliputi seni lakon, seni suara dan sebagainya), Seni Penulisan Kreatif (penulisan cerpen, puisi, skrip drama dan sebagainya), dan Seni Visual/Tampak (meliputi seni Kraf, seni lukis, seni ukir, seni bina dan sebagainya).
Visual atau Tampak secara terminologinya bermaksud boleh dilihat atau disentuh. Jadi yang tergolong dalam sesuatu yang boleh dilihat dan disentuh ialah catan, lukisan, arca, ukiran, binaan bangunan dan sebagainya. Ia bukan setakat dilihat tetapi ia perlu difahami maksudnya atau sekurang-kurangnya teknik membuatnya, siapa membuatnya, mengapa ia dibuat, apa fungsinya, apa rujukannya, apa ideanya dan sebagainya. Maka ini akan menjurus kepada apresiasi pula di mana proses pemahaman dan kritikan berlaku baik secara lisan mahupun bertulis.
Proses apresiasi ini pula melibatkan penggunaan laras bahasa tampak tertentu seperti unsur-unsur seni (garisan, rupa, bentuk, ruang, jalinan, dan warna), prinsip rekaan (harmoni, kepelbagaian, kontra, penegasan, imbangan, pergerakan/irama/rentak/pengulangan, kesatuan dan ekonomi), bahan dan alat, teknik dan gayaan, terminologi dan simbol. Komunikasi akan menjadi lebih berkesan jika laras bahasa ini dikuasasi sepenuhnya oleh individu atau masyarakat. Ribuan terima kasih kepada guru P.Seni Visual kami,Cikgu Nor Aini binti Ismail yang telah membukakan peluang untuk kami buat folio ini. Asas Seni Reka Unsur Seni Prinsip Reka Garisan Rupa Bentuk Jalinan Ruang Harmoni Penegasan Imbangan Kontra Irama & Pergerakan Kesatuan Kepelbagaian Cetakan: ialah satu proses kerja seni yang menggunakan dakwat yang dicipta melalui perpindahan dakwat ke atas suatu permukaan
Cetakan juga bererti mengecop corak atau gambar yang sama dengan menggunakan alatan tertentu seperti kertas,kain atau bahan-bahan lain. Sejarah Cetakan Proses penghasilan cetakan terawal dihasilkan daripada cetakan kayu yang dipercayai pada abad ke-7 Masihi di China.
Abad ke-14 Masihi,industri cetakan mono berkembang di negara barat.
Digunakan untuk tujuan bahan pendidikan,propaganda dan bahan keagamaan.
Abad ke-15 penggunaan warna dalam seni cetakan pun bermula. Seni cetakan Malaysia dibawa oleh China ke Singapura pada tahun 1940-an melalui Nanyang Akedemik.
Awal tahun 1960-an,teknik cetakan dimasukkan ke dalam sukatan matapelajaran seni visual secara rasmi.
Diperluaskan ke sekolah dan individu yang bergiat aktif dalam seni. Jenis-Jenis Cetakan Cetakan Rata
(Planografi) Dakwat berada mendatar di atas blok.
Menggunakan blok batu kapur. Cetakan Timbul
(Relief) Dakwat berada di atas blok
Bahan kayu,kepingan lino,sayur-sayuran dan kolaj.
Jenis-jenis:
Cetakan lino
Cetakan blok kayu
Cetakan Timbul/
kolograf/kolaj Cetakan Benam(intaglio) Dakwat di dalam lumrah blok
Menggunakan kepingan logam
Imej dihasilkan melalui turisan dan gigitan asid Cetakan Stensil Menggunakan sekuji untuk menyapu warna
Menggunakan skrin,kertas pendua,stensil,filem lekar dan foto emulsi sebagai pembentuk imej. Alat dan Bahan-bahan Rice paper Alat pengukir Thinner Senduk Tempurung Sekuji Roler Lino ink Photo Emulsion Bingkai Cetakan Cetakan Timbul Cetakan blok kayu: kepingan kayu digunakan sebagai blok. Imej diukir pada blok kayu dan dicetak ke permukaan kertas menggunakan dakwat cetak. Proses mencetak amat mudah tetapi memerlukan ketelitian bagi menjamin kualiti hasil cetakan. Cetakan Lino: Lakaran dibuat di atas kepingan lino. (Harganya agak mahal.)
Melakukan kerja mengukir mengikut lakaran tu.
Sediakan kepingan kaca, lebih kurang 1 kaki persegi.
Letak sedikit dakwat lino atas kaca. Campur sikit minyak linsid untuk mencairkan dakwat.
Ratakan dakwat di atas kaca dengan roda pengelek.
Gelekkan roda penggelek yang terlekat pada kepingan lino yang telah siap diukir.
Tekap kertas pada permukaan lino. (gunakan kertas nipis macam kertas bawang. Kalau guna kertas yang mahal lagi cantik hasilnya)
Gosokkan kertas dengan alat yang licin untuk pastikan semua bahagian kertas terkena dakwat.
Tarikkan kertas tercetak dengan perlahan2 dan lihat hasilnya. Cetakan Timbul/Kolograf/Kolaj: Merupakan proses membuat cetakan dengan meletakkan dakwat atau warna pada permukaan tapak cetakan yang biasanya terdiri daripada blok kayu atau lino. Hasil permukaan acuan merupakan permukaan yang terhasil di permukaan kertas Cetakan Benam/Intaglio Memerlukan plat logam yang diguris menggunakan jarum tajam atau asid untuk menghakis imej yang hendak dicetak untuk mendapatkan kesan benaman pada permukaan.
Warna atau dakwat cetakan memerlukan bahagian benaman untuk dakwat melekat dan seterusnya dicetak atas permukaan.
Antara kaedah mencetak jenis benam ialah :

Turisan (engraving)
Gurisan asid (etching)
Akuantin (aquatint)
Mesotin (mezzotint) Cetakan Planografi atau Litografi Cetakan datar menggunakan blok batu kapur sebagai blok untuk menghasilkan imej cetakan.
Proses cetakan ini menggunakan kaedah yang dinamakan litografi.
Teknik penolakan minyak dengan air.Permukaan imej yang telah dilukis menggunakan krayon minyak dan disapu dengan gam arab yang dicampur dengan asid nitrit.
Kekalisan antara air dengan minyak dapat menghasilkan cetakan seakan-akan lukisan pensel.
Cetakan dihasilkan menggunakan mesin penggelek untuk cetakan. Cetakan stensil/serigraphy Menggunakan pemidang kain sutera saring untuk mencetak imej.Imej yang dihasilkan adalah lebih tepat dan penghasilan cetakannya mempunyai rupa atau bentuk yang lebih kemas berdasarkan imej asal yang didedahkan atau expose.
Cetakan stensil boleh menggunakan potongan kertas/plastik yang ditebuk dan disapukan/diletakkan dakwat pada bahagian ditebuk.Imej yang terhasil pada permukaan yang dicetak adalah berdasarkan rupa yang ditebuk.
Cetakan stensil juga boleh menggunakan potongan kertas/plastik yang ditebuk dan dijadikan panduan atau contoh dasar (template).Imej yang terhasil dari permukaan yang dicetak adalah berdasarkan rupa yang ditebuk pada permukaan panduan atau contoh dasar (template). Tokoh-Tokoh Luar Negara Andy Warhol Victor Vasarely Edvard Munch Maurits Corn elis Escher Sekian,Terima Kasih! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 Penghargaan 1 Pengenalan 2 Asas Seni Reka 3 Cetakan 4-6 Jenis-Jenis 7 Alat dan Bahan-bahan 9 Proses Cetakan 9-12 Tokoh Luar Negara 13
Full transcript