Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Centre Aurillange France

No description
by

Yvette Roelofs

on 7 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Centre Aurillange France

Woonwerkproject, Ervarend Leren Centre Aurillange France Het begin Woonwerkproject
Ervarend leren Het is zover! Na een korte periode van voorbereiding in Nederland heb je besloten om voor vijf maanden naar de Corrèze in Frankrijk te vertrekken! Samen met je begeleider(s) maak je de reis en uiteindelijk word je afgezet bij het Franse gezin.
In de volgende minuten zullen we kort de periode in Frankrijk voor je beschrijven. Dit doen we met behulpvan verschillende jongeren die het project hier gevolgd hebben. De eerste weken De volgende maanden De laatste maand Dit was een korte uitleg over het woonwerkproject volgens de methode Ervarend leren. Alle informatie in deze presentatie is vertrouwelijk gebruikt. Namen zijn fictief binnen de presentatie en foto's hoeven geen betrekking te hebben op het vertelde verhaal en zijn slechts ter illustratie.

Bij vragen kunt u contact opnemen met;
Berend Doornenbal
Telefoon: 0033 680643070
Email: berend.doornenbal@gmail.com De eerste dagen; Ja, en toen stond je ineens in het Franse landschap. Een nieuw gezin waar je voor vijf maanden gaat meedraaien. Je krijgt een eigen kamertje, goede maaltijden, meedraaien in de familiesfeer en dus ook het familiebedrijf. De meeste jongeren komen op een boerenbedrijf terecht, sommige in de horeca maar vooraf is hier weinig over te zeggen. Zullen we eens gaan kijken wat je in het begin allemaal meemaakt? De start! Kyle (17) vertelt: 'De eerste dagen zijn het zwaarst. Wat wilde ik graag weer terug naar huis. Ik had zo goed nagedacht over deze keuze maar toch het was echt moeilijk. Hoe kon ik nu vanuit Frankrijk aan de relaties in Nederland werken? Ik had echt heimwee! In Nederland deed ik nooit iets voor iemand maar nu merkte ik hoe belangrijk deze mensen voor me waren. Waarom had ik ze laten vallen? Hoe kon ik het weer goedmaken? Misschien moest ik toch deze eerste dagen maar doorzetten. Me over alles heen zetten en laten zien aan Nederland dat ik echt wilde veranderen, dat ik het wel kon!' Wat gaat er door je heen? Door je Franse begeleider wordt je afgezet op het familiebedrijf. Nog even een korte overdracht en wat laatste vragen die beantwoord moeten worden en dan sta je er alleen voor. Dit is vaak wel lastig; nieuwe mensen, een nieuwe omgeving en een nieuwe taal. Het missen van alles uit Nederland begint dan wel te komen.
De volgende ochtend begint het vaak pas echt. De wekker gaat vroeg af en de dag is begonnen. Wat zal het gezin vandaag gaan doen vraag je je waarschijnlijk af? De werkzaamheden De eerste (werk)dag De eerste dag in het Franse gezin. Je zult wel ontdekken dat er wat dingen anders zijn dan in Nederland. Bijvoorbeeld het eten!
De werkzaamheden kunnen heel verschillend zijn. Je zult beginnen met de minst leuke en gemakkelijkste klusjes. Op een boerderij helaas bijvoorbeeld stront scheppen, stal schoonmaken en de beesten eten geven. In de horeca is het begin vaak de afwas doen en het schoonmaken.
De eerste dagen is dit erg moeilijk. Je zal je spieren wel gaan voelen. Zullen we eens wat foto's gaan kijken van enkele jongere aan het werk? Na verloop van tijd zul je merken dat alle klusjes wat sneller en beter gaan. Dan zul je misschien ook wat meer en leukere klusjes krijgen!
Naast de werkzaamheden komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Je zult van alles gaan denken. Wat zal er allemaal door je hoofd gaan spoken? Mijn gedachten: Levi (16): Toen ik de eerste dagen bij de boer zat dacht ik echt ben ik nou zo slecht dat ik bij boeren stront moet gaan scheppen. Alle zware, niet leuke klusjes moest ik doen. Ik was gewoon hun slaaf, knecht! In gesprek met de begeleider vertelde ik dat ik terug naar huis wilde, ik was het zat. Maar ja, hier was ik niet voor gekomen. Uiteindelijk zette ik toch door en na 2 weken werd het makkelijker en leuker! Wat ging er allemaal door me heen? Sylvie (17); Ik was blij met deze kans en zou er wat van gaan maken. Ja natuurlijk waren de eerste dagen zwaar, ik heb thuis echt gemist. Echt moeilijk had ik het toen ik mijn armbandje in moest leveren van de begeleider. Ik wist echter waar ik het voor deed. Ik wilde mezelf tegen komen en dat gebeurde hier ook!

Samen met je begeleider wordt er gepraat over onder andere deze gedachten. Waar zal het de eerste begeleidende gesprekken over gaan? De begeleiding Twee keer per week komt de begeleider langs. In eerste instantie zullen de gesprekken vooral gaan over de dingen die je op dat moment bezig houden. Dit zal dus zijn over de werkzaamheden, het gezin en je gedachten. Verder kan hij je helpen met wat dingen vertalen, wat dingen vragen en wat verdere uitleg. De eerste weken kun je wel een beetje van hem gebruik maken als 'tolk'.
Over de andere punten op de volgende pagina's wat meer uitleg gegeven worden? De eerste weken Nou, dat zijn eigenlijk kort de eerste weken. Het zullen waarschijnlijk niet de gemakkelijkste weken worden. Gemis, heimwee, spierpijn, de taalbarrière.
Maar uiteindelijk zie je in waarvoor je het doet en zal het gemakkelijker worden! Het gezin zal je proberen te ondersteunen en te helpen waar ze kunnen. En dan is de eerste maand alweer voorbij.
Zullen we eens kijken naar de volgende weken, maanden? Wat staar er allemaal te gebeuren? Het gezin Je komt natuurlijk terecht in een vreemd gezin. Nieuwe regels, nieuwe afspraken, een ander leven eigenlijk. Dit kan heel anders zijn dan in Nederland en zal wel even moeilijk zijn. Gelukkig kun je hier met je begeleider over praten. Hij kan met je gaan kijken hoe het gaat binnen de familie. Kun je je al aanpassen aan hun ritme? Begrijp je ze al een beetje? Krijg je al contact met ze?

Het werk is natuurlijk wennen. Je kent de werkzaamheden niet en het werk is vaak ook wel wat zwaarder dan hetgeen je de laatste weken in Nederland uitvoerde. Met je begeleider wordt er gekeken naar het ritme en regelmaat om het werk. Lukt het je om je werk goed uit te voeren?
Kun je je frustraties goed kwijt? Kun je omgaan
met het gezag van je baas? De gedachten En dan je gedachten? De eerste gesprekken wordt vaak gesproken over het gemis en het terug naar huis willen. Wat is er in Nederland allemaal gebeurd? Wat was er allemaal gaande waarom je nu hier zit? Je verleden wordt flink uitgespit! Maar dat is natuurlijk ook de reden dat je nu hier bent. En van daaruit kan gewerkt gaan worden aan de toekomst! De werkzaamheden Werk De daarop volgende maanden gaat het proces verder. De werkzaamheden op het familiebedrijf gaan zich verder uitbreiden. Steeds, beetje bij beetje ga je je meer inburgeren in het gezin en het bedrijf. De werkzaamheden gaan je steeds gemakkelijker af. Wat eerst twee uur duurde, kost nu nog een half uur. Daarnaast begrijp je het gezin steeds beter en kun je steeds gemakkelijker communiceren.
Nog maar eens wat fotootjes van jongeren aan het werk? Gedachten Tijdens deze periode wordt er vaak ook weer over andere dingen nagedacht. Je zit lekker op je plek, bent ingeburgerd in zowel het bedrijf als het gezin en de werkzaamheden gaan steeds gemakkelijker. Tijdens deze periode is er daardoor meer tijd om na te gaan denken over het verleden en de toekomst? Wat is er gebeurd en wat wil je als je terugkomt? We laten twee jongeren aan het woord om te vertellen wat hen bezig hield. Wat hield me bezig? Mark (18); Na een maand kwam ik in het ritme op het bedrijf. Ik wist de werkzaamheden en had hierdoor meer tijd om echt na te gaan denken. Waar was het nu fout gegaan vroeger? Hoe kwam het dat ik mijn familie zoveel pijn gedaan had? Dit wilde ik voor de toekomst niet meer, dat wist ik zeker. Ik wilde een goede band met mijn ouders, mijn school oppakken en een echte toekomst! Terug bij mijn ouders wonen zag ik daarom ook niet zitten, mijn plan was om zelfstandig te gaan wonen via een kamertraining. De relatie met mijn
ouders kon ik zo gaan verbeteren. Wat ging er door me heen? Roy (15); Na een tijdje ging ik verder kijken dan het werk op het bedrijf. Ik had veel op te biechten aan thuis, veel gelogen. Ik wilde graag dat alles weer goed kwam, graag weer thuis komen wonen. Mijn ouders moesten echter wel het vertrouwen in mij terugkrijgen. Zou dit nog gaan lukken? Tijdens de eerste brieven en gesprekken aan thuis ben ik heel eerlijk geweest! Mijn ouders hadden echter het vertrouwen niet meteen terug. We moesten samen nieuwe afspraken gaan maken en ik moest me hier gaan bewijzen. Het zou me echter gaan lukken!

Bij deze gedachten word je ook weer ondersteund door je begeleiders. Benieuwd hoe dit gaat? Begeleiding Ook gedurende deze periode komt de begeleider twee keer per week langs voor een gesprek. In vergelijking met de gesprekken in het begin hebben de gesprekken nu meer diepgang. Het gaat niet alleen meer of je goed op je plek zit, hoe het gaat met de activiteiten en de taalbarrière. Er wordt verder gekeken. Naar onder andere je verleden, je handelen van nu en wat je wilt voor de toekomst. Wat is nu het verschil met de gesprekken in het begin? Gespreksonderwerpen De gesprekken gaan meer over wonen, werk, school, je relatie met ouders, vrienden en je vrije tijd. Samen met je begeleider ga je kijken naar je verleden en de toekomst. De gesprekken worden persoonlijker maar er is ook meer ruimte voor complimenten en humor. Waarom worden de gesprekken persoonlijker? Dit komt omdat je naar Frankrijk gekomen bent om te gaan werken aan je toekomst. Je wilt plannen maken voor de terugkeer in Nederland. De punten waar dit plan over
gaat zijn al kort benoemd. Het toekomstplan is dus een plan op verschillende punten. Wat wil je anders gaan doen bij terugkeer in Nederland? Wil je naar school? Wil je gaan werken? Hoe ga je de relatie met je ouders verbeteren? Als je naar deze vragen kijkt zul je begrijpen dat het van belang is om ook te kijken naar het verleden, wat er fout gegaan is! Hiervan kan namelijk geleerd worden. Daarnaast kan in Frankrijk al een heleboel vertrouwen opgebouwd en geregeld worden. We zullen eens kijken hoe je aan je toekomstplan gaat werken. Toekomstplan Er gaat dus een toekomstplan gemaakt worden. Een plan over wat je bij terugkeer naar Nederland wilt gaan doen en wat juist niet. Je begint hier al aan vanuit Frankrijk. Waar wil je namelijk bij terugkeer gaan wonen? Bij je ouders, op jezelf, een kamertraining misschien? Het is wel gemakkelijk als je begeleiders weten waar ze je af moeten zetten bij terugkeer. En liever niet onder de brug! Vanuit Frankrijk kan hiervoor een boel geregeld worden. Veel jongeren gaan ook naar Frankrijk om de relatie met ouders te verbeteren. Dit kan ook al vanuit Frankrijk. Er kunnen dingen uitgepraat worden, nieuwe regels kunnen gemaakt worden en vertrouwen kan gecreëerd worden.
Vervolgens wordt ook gekeken naar school en werk. Wat wil je voor de toekomst. Vanuit Frankrijk kan gekeken worden naar een geschikte opleiding en kun je ingeschreven worden. Daarnaast kun je gewoon sollicitatiebrieven versturen. Je begeleider uit Nederland kan je in contact brengen met
bedrijven en opleidingen. Tot slot wordt gekeken naar je vrijetijdsbesteding en je vrienden. Hoe ga je dit bij terugkeer in Nederland aanpakken? Hoe ga je ervoor zorgen dat je het ritme en regelmaat gaat handhaven?
Bij een woonwerkproject wordt naar al deze punten gekeken! Aan de hand van deze punten wordt een concreet en totaalbeeld gemaakt voor de toekomst zodat de kans van slagen het grootste is! Jij bent echter degene die al deze gesprekken leidt en hebt grotendeels zelf de touwtjes in handen! Contact met Nederland Op verschillende manieren
kun je het contact met
Nederland behouden. Dit is
nodig om je toekomstplannen
goed te kunnen regelen.
Als eerste kun je brieven gaan schrijven. Bijvoorbeeld aan je ouders, je familie en vrienden. Eigenlijk aan wie je maar wilt! Via deze brieven kun je veel uitleggen. Hoe het met je gaat? Waar je terecht bent gekomen? Maar ook zaken uit het verleden recht zetten! Bijvoorbeeld je spijt betuigen en uitleg
geven over bepaalde gebeurtenissen. Telefonische contact Als je na een maand goed op je plek zit en alles begint te lopen gaat het telefonisch contact op gang komen. Dit betekent dat je ouders één keer in de week mogen bellen op een aangegeven tijdstip binnen het gezin. Dit gaat dan om een telefoongesprek van 15 minuten. Dit is echt een gesprek tussen jou en je ouders zodat je dingen uit kunt spreken en samen plannen kunt gaan maken voor de toekomst.
Lastig kan het soms zijn als ouders gescheiden zijn, omdat het echt gaat om één gesprek per week. Samen met je begeleider ga je kijken naar een goede invulling van het gesprek en goede afspraken. Faxen Met je Nederlandse begeleider ga je faxen. Dit houdt in dat jij één keer in de twee weken een brief schrijft en je Nederlandse begeleider hier één keer in de twee weken op terug schrijft.
Je begeleider uit Nederland kan je helpen met het regelen van bepaalde zaken voor als je terug naar Nederland gaat. Denk hierbij aan het vinden van een geschikte woonruimte als je niet thuis gaat wonen, het inschrijven en informatie geven over opleidingen en het vinden van een bijbaantje. School De laatste tijd wordt het steeds vanzelfsprekender dat sommige jongeren ook school moeten gaan doen tijdens hun verblijf in Frankrijk. Gelukkig is dit met de moderne techniek mogelijk. Via een laptop en de methode 'leren op afstand' is het mogelijk om school te blijven volgen. Dit kan gaan om het bijspijkeren
van enkele vakken of het op niveau houden van je kennis.
Wat kun je nu precies verwachten als je school gaat
volgen terwijl je in
Frankrijk zit? School Als je school gaat volgen in Frankrijk is het eerst de bedoeling dat binnen het gezin alles goed loopt. Vervolgens krijg je meestal enkele Skype contacten per week met een docent vanuit Nederland. Dit gaat vaak om 3 contacten van een half uur per week. Gedurende deze contacten ga je met een docent aan de slag en kun je vragen stellen. De andere dagen wordt binnen het gezin gekeken naar de mogelijkheid voor het te maken huiswerk. Afhankelijk van het bedrijf, het gezin en wat je aan school zult moeten verrichten worden tijden gepland. De Skype contacten staan vast en zijn gepland. De overige schooluren kunnen variëren. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk hierin een vast ritme in te krijgen.
Het bij de hand hebben van een laptop kan erg verleidelijk zijn maar denk er wel aan dat veel afgeschermd en beveiligd is en deze laptop gecontroleerd kan worden. Het gaat hier dus daadwerkelijk om school en niet om vermaak. Toekomst De laatste maanden worden je plannen voor je toekomst steeds duidelijker. Er wordt geregeld waar je gaat wonen, waar en of wilt werken of naar school wilt, wat je in je vrije tijd wilt gaan doen en wie je in je toekomst ziet als je vrienden en hoe je daar mee om wilt gaan. Je toekomst krijgt beeld en vorm! Toekomst Het regelen van je toekomst gaat zoals al eerder verteld via verschillende mensen. Je kunt hierover met je begeleider uit Frankrijk praten, faxen met je begeleider in Nederland en schrijven en bellen met je ouders. Al deze mensen zullen bereid zijn jou te helpen met je toekomst als jij hebt laten zien je goed in te kunnen zetten binnen het project! Als jij dus met een goed plan komt en goed je best gedaan hebt is het de laatste maand een kwestie van de puntjes op de i zetten en alles afronden. Toekomstplan Je toekomstplan is dan feitelijk af voor je terug gaat naar Nederland. Je hebt plannen gemaakt en gaat vol vertrouwen terug naar Nederland om deze te gaan uitvoeren.
Voor je vertrek naar Nederland krijg je van je Franse begeleider nog een verslag. Hierin staat beschreven hoe de afgelopen maanden verlopen zijn en wat je leerpunten voor de toekomst zijn! En dan kan er afscheid genomen gaan worden! Afscheid En dan komt toch nog een moeilijk deel. Hoewel je graag weer terug naar Nederland wilt is het afscheid nemen vaak lastig. Je hebt een band met deze mensen opgebouwd en na vijf maanden ga je ze verlaten! Hoe ga je hiermee om? Iedereen heeft hiervoor zijn eigen manier. De ene barst in tranen uit, de ander is blij. Sommigen gaan later nog een keer op bezoek of bellen af en toe om te laten horen hoe het gaat! Ieder doet dit op zijn eigen manier om de weg naar de nieuwe toekomst te
vervolgen in Nederland. Gezinstraining De meeste jongeren gaan na het afscheid nemen van hun gezin meteen met hun begeleiding terug naar huis. Voor enkele jongeren is er echter een tussenstap; gezinstraining. Wat houdt deze training in?

Als jongeren terug gaan naar hun ouders en/of de band met ouders nog niet optimaal is, kan er besloten worden om nog een korte periode gezinstraining te volgen. Ouders, broertjes en zusjes kunnen dan ook meekomen naar Frankrijk voor de afronding van jou project! Gezinstraining Met het hele gezin, of soms een gedeelte van het gezin, wordt vervolgens gekeken naar hoe jullie in de toekomst samen kunnen gaan leven, zonder spanningen. Gedurende deze dagen leven jullie samen maar zijn jullie weg uit de dagelijkse routine van vroeger. Samen gaan jullie activiteiten ondernemen, leuke en minder leuke. Denkend aan kanoën, wandelen, bezichtigingen. Samen met de begeleiding wordt gekeken naar jullie reacties en interacties. Er wordt geoefend met het herstellen van goede verhoudingen en respect binnen het
gezin. Op naar een gezonde toekomst samen! Terugreis En dan is het zo ver! Je gaat terug naar Nederland! Voor je vertrekt, wordt je verslag nog met je besproken en krijg je een certificaat voor de gevolgde periode! Vervolgens vertrek je samen met je begeleiders terug naar Nederland!
In het geval van een gezinstraining reis je gezellig samen met je ouders terug!

Zullen we je nog wat laatste foto's geven! Made by: Yvette Roelofs Gezinnen
Full transcript