Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vizible learning Cristi

No description
by

Relu Cebuc

on 24 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vizible learning Cristi

CERC
PEDAGOGIC

PRINCIPII SI TEHNICI promovate
de noul concept

VISIBLE LEARNINGPRINCIPII
VISIBLE LEARNING
04 decembrie 2014
GRADINITA ”PANSELUTA”

EDUCATIE PRACTICA:
”Decoraţiuni de Mos Nicolae si Crǎciun”

Educatoare,
CRISTIANA CEBUC

SCOALA GIMNAZIALA
”AVRAM IANCU”
Profesorul=
Evaluator al propriei prestații didactice
Viziunea și mentalitatea profesorului sunt fundamentale
Profesorul = Agent de schimbare
Profesorul câștigă feed-back pe care îl valorifică în activitatea sa
Rezultatele învățării copiilor =
feed-back pentru profesor
Provocarea copiilor spre cunoaștere

Încercare/ eroare/ relații interumane = dezvoltare


Autoraportarea copiilor/ studenților la rezultatele așteptate
Evaluarea formativă
Claritatea profesorului
Învățarea reciprocă
Feed –back-ul
Relația profesor – elev
Strategiile meta-cognitive
Dezvoltarea profesională a profesorului
Învățarea prin rezolvarea de probleme

A doua sarcina

GÂNDIȚI, LUCRAȚI ÎN PERECHI, COMUNICAȚI: Sfântul Nicolae, cunoscut ca “Moş Nicolae”, vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie cu daruri pentru copii. În seara zilei de 5 decembrie, ghetele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă, în casa fiecărui român. Copiii neascultători sunt avertizaţi de părinţi că vor primi doar nuiele dacă nu sunt cuminţi.
Moș Crăciun este un om bătrân prietenos care împarte  cadouri  tuturor copiilor în noaptea de Crăciun Este îmbrăcat într-un costum roșu, are o barbă lungă și albă și locuieste într-o țară nordică

Prima sarcină

Antrenarea şi implicarea copiilor, conectarea lor cu textul.
Crăciunul este o sărbătoare laică, celebrată de către creștini și de către necreștini, celebrarea deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri.

Materiale pentru copii:
hartie glace, decupaje cu forme specifice pentru podoabele bradutului de Craciun, decupaje cadouri cizma Mos Nicolae, decupaje traditii si obiceiuri, felicitari in forma de brad si glob, snur diverse culori, pensule, panglica carton de diferite culori, forme şi dimensiuni, aracet, palete, beţişoare, fire din lânǎ, bucǎţi de pânzǎ, resturi din material de piele, dopuri, cutii de chibrituri, şabloane, foarfece, hârtie de impachetat, reviste, ziare, materiale din naturǎ, sârmǎ. Foaie volanta cu informaţii ilustrate privind sarbatoarea Sf. Nicolae si Craciunului.
A treia sarcina

Copilul vizualizează materiale(tiparite, online, confecţionate) si alege să lucreze sau să creeze un model. El dobândeşte cunoştinţe, achiziţionează deprinderi, dezvoltă comportamente adecvate.


A patra sarcina

Profesorul construiește relații pozitive cu elevii, comunică așteptări înalte față de toți, alocă sarcini provocatoare, îi sprijină prin modelare, instruire directă și eșafodaj


CE ESTE
VISIBLE LEARNING?
Aspectele care influențează în mod pozitiv rezultatele învățării:

GRADINITA
”PANSELUTA”
Este un concept introdus in anul 2009 de profesorul cercetător John Hattie
Reprezintă sinteza a peste 800 de studii realizate în 15 ani fiind implicați mai mult de 200 milioane de elevi, in urma carora s-au identificat 138 de factori care influenţează performanţele elevilor.
Reprezintă cel mai mare studiu din domeniul educației si este văzut astăzi ca un reper în cercetarea educaţională empirică internaţională.
Meta-analiza lui Hattie arată faptul că factorii decisivi în dezvoltarea educaţiei în şcoală sunt calitatea profesorului şi calitatea predării. Când predarea și învățarea sunt vizibile, când este clar ce are de predat profesorul și ce are de învățat elevul, realizările acestora din urmă sporesc. În viitor, descoperirile lui Hattie vor contribui la schimbarea instruirii, a formării continue şi a modului de predare a profesorilor din Europa.
PROFESORUL PRIVEȘTE ACTUL DE ÎNVĂȚARE/ DEZVOLTARE PRIN OCHII COPIILOR/ ELEVILOR

COPIII/ELEVII DEVIN PROPRII PROFESORI

VISIBLE LEARNING

VA MULTUMESC
PENTRU ATENTIE!
Achizițiile anterioare ale copiilor/ elevilor pot fi îmbunătățite.
Fiecare copil poate fi provocat.
Stategii, nu stiluri.
Dezvoltarea așteptărilor copiilor.
Încurajarea căutării, a dorinței de cunoaștere a copiilor/ elevilor.
Dezvoltarea capacității de evaluare a copiilor/ elevilor.
Valorificarea puterii de dezvoltare individuală a copiilor/ elevilor prin interacțiunea cu membrii grupului.
Gândirea critică/ încercare-eroare/ feed-back = dezvoltarea copiilor/elevilor.
Capacitatea profesorilor de autoreglare și de a considera copiii proprii lor profesori.

Centrul de activitate -
BIBLIOTECA

Putem deprinde copiii sǎ aleaga cu grijǎ materialele puse la dispoziţie; Citim şi răsfoim împreunǎ cărţi.


Sprijinim dezvoltarea folosind o voce caldǎ, expresivǎ, un ritm adecvat; folosind ilustraţii pe care copiii le vor comenta, stimuland copiii să asculte activ, încurajându-i sǎ continue, sǎ gândească în mod critic, sǎ vinǎ cu soluţii noi.

Conversaţiile ajută profesorii să facă transparentă, vizibilă activitatea lor cognitivă şi oferă elevilor posibilitatea să analizeze reflectiv şi să determine impactul procesului lor de gândire

Alegem un text provocator (prin structură, conţinut şi vocabular) şi îl facem accesibil lor.

Contactul cu mesajul scris în diversele sale forme (imagini, simboluri, cuvinte) exersează îndeosebi limbajul, dar şi deprinderi de exprimare în scris.
Copiii pot scrie etichete, completează diferite cuvinte dupa contur, pot ilustra paginile pe care le pot capsa pentru a realiza cărticele.
INTERACŢIUNE
IMPLICARE
METACOGNIŢIE
TEXTUL
VOCABULAR
STRATEGII DE LECTURĂ

Centrul de activitate -
BIBLIOTECA

Putem deprinde copiii sǎ aleaga cu grijǎ materialele puse la dispoziţie; Citim şi răsfoim împreunǎ cărţi.


Sprijinim dezvoltarea folosind o voce caldǎ, expresivǎ, un ritm adecvat; folosind ilustraţii pe care copiii le vor comenta, stimuland copiii să asculte activ, încurajându-i sǎ continue, sǎ gândească în mod critic, sǎ vinǎ cu soluţii noi.

Conversaţiile ajută profesorii să facă transparentă, vizibilă activitatea lor cognitivă şi oferă elevilor posibilitatea să analizeze reflectiv şi să determine impactul procesului lor de gândire

Alegem un text provocator (prin structură, conţinut şi vocabular) şi îl facem accesibil lor.

Contactul cu mesajul scris în diversele sale forme (imagini, simboluri, cuvinte) exersează îndeosebi limbajul, dar şi deprinderi de exprimare în scris.
Copiii pot scrie etichete, completează fişe de lecturǎ, pot scrie poezii scurte, pot ilustra paginile pe care le pot capsa pentru a realiza cărticele.
INTERACŢIUNE
IMPLICARE
METACOGNIŢIE
TEXTUL
VOCABULAR
STRATEGII DE LECTURĂ

SCRIS
DISCUŢII
VIZUALIZARE
ORGANIZARE

Încurajarăm copilul în alegerea mijloacelor de învăţare , în organizarea condiţiilor de învăţare în funcţie de opţiunile personale; Prezentăm curriculumul într-un mod adecvat resurselor copiilor; Proiectăm activităţi educaţionale capabile să sprijine diversitatea.
IMPLICARE
INTERACTIUNE
METACOGNITIE
TEXT
VOCABULAR
STRATEGII DE LECTURA
Copiii trebuie să lucreze împreună pentru a atinge scopul propus, au nevoie unul de celălalt, pentru sprijin, explicaţii, coordonare. Conversaţiile oferă elevilor posibilitatea să analizeze reflectiv şi să determine impactul procesului lor de gândire.

Putem utiliza filozofia poveştii pentru a înţelege mai bine faptele şi consecinţele lor-conexiuni cu viaţa personală, evocări, momente similare cu ale personajelor. Reactualizăm cunoştinţele despre animalele pădurii, imităm sunetele produse de ele, si mişcările lor; Creăm un decor-secvenţă, utilizând figurine, plante de cameră.

Textul si materialele sunt interesante si relevante pentru viata sociala. Respectul față de ceea ce elevul aduce cu el (cultura de acasă) și crearea mediului în care experiențele elevului să fie recunoscute în clasă.
Putem utiliza dialogul pentru ca un număr cât mai mare de copii să înţeleagă povestirea. Copiii vor pune şi vor răspunde la întrebări, fac predicţii, sunt coautori. Vor crea subiecte noi, introducând şi alte personaje, alte acţiuni
Putem utiliza grafica, imaginea, jucăria pentru a vizualiza ideile din poveste. Prin întrebări ce vizează înţelegerea unor fenomene dezbătute anterior, ei pot fi conduşi să emită idei noi
POVESTIREA - ”Ursul pacalit de vulpe” de Ion Creanga

Cadrul proiectării - CERCUL ADORE
„Dacă lentila profesorului se poate schimba ca să vadă învățarea prin ochii elevului, acesta ar fi un excelent început.”
John Hattie
Predarea si învățarea vizibilă are loc atunci când cadrele didactice pot vedea învățarea prin ochii elevilor și ii ajută să devină proprii lor profesori. Învățarea vizibila ajută școlile să afle impactul pe care il au asupra rezultatelor elevilor.
CINCI ATITUDINI
ALE PROFESORULUI EXPERIMENTAT (de excelență)
Identifică cele mai importante căi de a reprezenta subiectele pe care el urmează să le predea.
Creează un climat optim(de incredere) pentru învățare (clase în care erorile sunt binevenite și învățarea este ceva nemaipomenit (cool!).
Monitorizează învățarea și dau feed-back elevilor.
Cred că toți elevii pot atinge succesul în învățare.Ei cred că inteligența este mai degrabă schimbătoare decât stabilă.
Influențează o mulțime de rezultate ale elevilor lor, care nu se limitează la rezultatele obtinute la teste. Ei influențează copiii în mai multe domenii/zone : îi încurajează să stea în școală, îi ajută să își dezvolte înțelegerea profundă a conceptelor aduse în discuție, îi învață să să își dezvolte strategii multiple de învățare, îi încurajează să își asume riscuri în învățare, îi ajută să dezvolte respect pentru ei și pentru ceilalți și îi ajută să devină cetățeni activi.
Diferența între cogniție
și metacogniție
COGNITIE:
Câte picioare are elefantul? predarea-învățarea „cognitivă” (orientată înspre conţinut)
METACOGNITIE:
De ce este atât de dificil să numărăm aceste picioare? predarea-învățarea „metacognitivă” (orientată înspre competenţe). Metacogniţia se concentrează pe „gândirea despre gândire”: „în conversaţia metacognitivă, participanţii trebuie să devină conştienţi de activitatea lor mentală şi trebuie să fie capabili să o discute şi cu ceilalţi.
Voi incheia cu o scurta reflectie metacognitiva:
Ati avut parte de prezentari interesante?
Considerati ca cele doua aspecte: experienta proprie si informatiile noi- au fost echilibrate?
Ce se poate imbunatati?
Full transcript