Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Text narratiu

No description
by

Nelia albala valles

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Text narratiu

El text narratiu Definició de text narratiu Parts d'un text narratiu El plantejament: El text narratiu és un tipus de text que serveix per explicar uns fets o accions, que poden ser reals o imaginaris, i que es desenvolupen en un temps i un espai determinats. Aquests fets estàn relacionats i el seu conjunt forma una història. Un text narratiu té una estructura concreta, que és:
L'introducció
El nus
El desenllaç Ens diu a quin lloc i a quina època se situen els personatges que surten a la història. Ens introdueix, també, la qüestió o problema que desencadenarà la història. Fet per:
Marga Frau
Alex Muñoz
Nelia Albalà El nus: Ens explica com es desenvolupen els fets que constitueixen la història. És la part més llarga del relat. El desenllaç: Ens dóna la solució de la història, és a dir, ens explica de quina manera s'acaba. Tipus de relats o textos narratius: Relat realista:

Els fets que ens explica un text narratiu poden ser reals o versemblants, és a dir, que poden semblar reals. Exemple: la crònica i la notícia.

Relat fantàstic:

Els fets poden ser fabulosos o inversemblants, és a dir, de cap manera podrien ser reals. Exemple: La rondalla i la faula. Els personatges: Els personatges són un dels elements bàsics del text narratiu. En un relat en poden sortir molts o pocs.

Normalment hi ha:
Un personatge principal, o més d'un.
Uns personatges secundaris.

El personatge principal.
És a dir, el protagonista, condueix l'acció i surt, pràcticament, al llarg de tot el relat. És el personatge del qual se'ns dóna més informació.

Els personatges secundaris.
Són la resta de personatges que apareixen a la narració. Solen participar només en una part del relat. D'aquest personatges no se'ns dóna tanta informació. El temps: L'acció es desenvolupa en un temps determinat. Per això no poden aparèixer ni situacions ni objectes ni personatges que no siguin propis del temps en què transcorren els fets.
Moltes vegades, l'autor/a canvien l'ordre cronològic dels fets per tal de crear intriga i donar la informació important en el moment oportú. L'espai: Els fets explicats sempre tenen lloc en un entorn físic. Aquest espai pot ser anomenat, simplement, o bé pot ser descrit de manera acurada.La descripció d'un lloc sol començar explicant com és o on està situat, i tot seguit ens informa de com són les parts més importants i també com són alguns elements pròxims. Tipus de narració: Narració en 1ª persona.
El narrador n'és un dels personatges, utilitza verbs, determinants possessius i pronoms personals en primera persona.
Ex: El dia que vaig anar al col·legi amb la caçadora del meu germà ...

Narració en 3ª persona.
És la que explica un narrador des de fora, utilitzant verbs, determinants possessius i pronoms personals en tercera persona.
Ex: El dia que va anar al col·legi amb la caçadora del seu germà ... Exemples de textos narratius: Contes com:"Els tres porquets" , "Na Blancaneus", "Na Caputxeta Vermella", etc. Còmics com: "Els Barrufets", "Asterix i Obelix", etc. Els contes es diferencien dels còmics per la seva forma escrita, els còmics solen estar representats amb vinyetes i diàlegs, mentre que els contes s'escriuen tots seguits i solen presentar pocs diàlegs i cap vinyeta. 1.1 Desembalatge (1.1.1, 1.1.2 i 1.1.3). Retira els cargols i elements d'ancoratge i bloqueig usats per al transport.
1.2 Connexió a la xarxa d'aigua (1.2.1, 1.2.2i 1.2.3). Si la rentadora admet presa d'aigua calenta, connecta la mànega vermella a
l'aixeta d'aigua calenta (1.2.4). Fes servir sempre la mànega nova que se subministra. Elimina els tubs d'alimentació anteriorment
utilitzats.
1.3 Desguàs. Instal·la el colze subministrat i respecta les cotes del dibuix.
1.4 Anivellació. Anivella correctament la rentadora per a evitar sorolls i desplaçaments Hi havia una vegada un avet petitó, enmig d'un bosc, que estava molt i molt trist. I plorava. Sabeu per què? Perquè no li agradaven les seves fulles.
- Snif, snif - plorava - no m'agraden aquestes fulles tant punxegudes. Tots els àrbres tenen les fulles més boniques que les meves.

I va estar plorant tot el dia. Fins que es va fer de nit. I abans d'adormir-se, desitjava:

- M'agradaria, m'agradaria tenir les fulles d'or!

L'endemà al matí es va despertar el petit avet i les seves fulles eren grans fulles d'or. Sabries dir quin text és el narratiu? Argumenta-ho. Grans muntanyes amb una fina capa de neu que pareix un pessic de cotó de sucre. Les muntanyes tenen un color verd amarronat com un polo de llima llimó. Ple d'arbres d'un color exquisit i molt bonic. A la llunyania hi ha un poble que li dóna un toc rural al paisatge, hi ha un riu blau com les llàgrimes d'un xiquet xicotet i quan li dóna el sol pareix un riu d'or. Hi ha un embassament fet de pedra que li dóna un toc modern. Darrere hi ha un pantà que es la cirereta del pastís com la flama d'un ciri. En poques paraules el més bonic és la herba al voltant de l'aigua que li dóna un color molt especial, un blau amb un toc verd com un colorant però natural, i el millor de tot és que no contamina. Tot està rodejat de camps d'un color verd fosc. Més enllà, a l'oest, hi ha una granja amb unes ovelles pasturant. Aquest paisatge em produeix molta alegria per que encara hi ha boscos així. FI
Full transcript