Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Leer mindmappen

Gebaseerd op het boek: Leer mindmappen... voor kids / Ed van Uden
by

Ivo Maes

on 13 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Leer mindmappen

Mindmappen is leuk !
Mindmappen is fun ! Uitvinder = Tony Buzan Hulpmiddel bij het denken.
Je gebruikt beide hersenhelften! Het zien van het grote plaatje, de mindmap zorgt ervoor dat je de informatie beter onthoudt en ook beter begrijpt. LEER MINDMAPPEN Mindmap-regels zijn belangrijk !
Als je er niet goed mee omgaat,
wordt het geklungel en levert het niets op.
Hoe je precies een mindmap moet maken
leer je verder in deze presentatie. Wat leerden we al? Om iets over mindmappen te begrijpen,
zul je ook wat moeten weten over je hersenen,
ook wel brein genoemd, of ... je Grote Grijze Massa.
Logisch dat je wat over het brein moet weten,
want mindmap betekent letterlijk
'kaart van je brein'. Waar zijn onze hersenhelften goed in? Onze rechterhelft kan heel veel, maar gek genoeg wordt die vaak voor het omgaan, het verwerken van informatie niet of nauwelijks gebruikt. Daarom noemen we hem ook wel de slapende reus. Maar het wordt hoog tijd om hem wakker te maken! De slapende reus wakker maken doe je als je gaat mindmappen. En vindt hij dat erg? Welnee! Die reus, de rechterhersenhelft, is maar wat blij dat hij mee mag doen. En zijn kracht kun jij maar al te goed gebruiken! Neuronen zijn de hersencellen die in je brein wonen.
We hebben er superveel,
wel 100 miljard.
Ze zien er uit als een soort bolletje met lange sprieten.
Het bolletje is de neuron zelf en de sprieten heten dendrieten. Kijk maar even naar de volgende afbeelding. De dendrieten maken contact met andere dendrieten van andere neuronen.
Dit noemen we LEREN. Eén neuron kan miljoenen verbindingen maken, dus je kan héél veel informatie in je hoofd stoppen. Is het je ook opgevallen dat de vorm van een mindmap heel veel lijkt op die van een neuron? Met een mindmap doe je eigenlijk de neuronen na. Slim hè!

In de volgende video vertelt een leerkracht wat hij in de klas doet met mindmappen... DENKSTIJLEN MINDMAPREGELS TEKENTALENT ORDENEN ONTHOUDEN BEDENKEN BESLISSER TIPS Merlijn tovert van alles uit zijn hoge hoed. En hij hoeft er niet eens moeite voor te doen; het gaat vanzelf.

Merlijn zit ook in jouw hoofd. Met de volgende oefeningen zal ik je dat aantonen. Heb je ook gemerkt dat de gedachten (associaties) allemaal door elkaar opkomen? Grappig effect hè? Als je wat langer bezig bent, wordt het steeds gemakkelijker. Het lijkt een beetje op toveren, vandaar de naam Merlijn-denken. Je ziet dat je zelf ook een Merlijn de Tovenaar kan zijn. Charles Darwin was een bioloog. Hij leefde van 1802 tot 1882. Hij bedacht een manier om het dierenrijk helemaal in te delen, te ordenen. Door de logische ordening bekwam hij een duidelijke structuur. Misschien heb je gemerkt dat het ordenen van je gedachten en het een naam geven best moeilijk is. Dat klopt. Het vraagt veel oefening om het ordenen, het Darwin-denken onder de knie te krijgen.
Voor het mindmappen is het wel heel belangrijk dat je dit (ordenen) goed kunt. http://www.onderwijsmaakjesamen.nl/wp-content/uploads/2011/09/OMJS_Mindmappen_single_page_v1-2-5.pdf Pablo Picasso was een schilder uit Spanje. Een schilder werkt met een palet en verf. Zijn penseel schiet kriskras over het hele doek. Hij overziet zijn hele doek en schildert daar waar hij het nodig vindt. Picasso-denken is eigenlijk net zo gemakkelijk als Merlijn-denken. Bij Picasso-denken kijk je waar nog iets bij kan of waar iets kan aangepast worden. Net als Picasso dus, die voor zijn schilderwerk staat. Leonardo Da Vinci leefde van 1453 tot 1519. Dit Italiaanse genie was architect, uitvinder, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder, componist, pff...! Hij was duidelijk bijzonder knap en erg succesvol! Zijn creatieve geest heeft hem successen gebracht. Bij creatief denken moet je heel open-minded zijn. Alles is mogelijk, zou je kunnen zeggen. Fantaseer er maar op los. Laat je ideeën maar stromen. Creatief denken helpt je ontzettend bij het bedenken van nieuwe dingen, maar bijvoorbeeld ook bij het vinden van oplossingen. Bij Da Vinci-denken ga je anders naar de dingen kijken, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Je vindt iets nieuw uit. De Denker is een beeld van de kunstenaar Rodin. Het is te vinden in Parijs, in museum Het Louvre.

Als je de tijd neemt
om na te denken,
zul je merken dat er steeds meer ideeën en gedachten bij je opkomen. Gun jezelf voldoende denktijd. Daardoor wordt je denken krachtiger.

Ineens kan er zomaar een goede gedachte, een ingeving voorbijkomen. Een mindmap is als een soort vlindernetje.
Als je de tijd neemt om na te denken,
heb je grote kans dat de allermooiste vlinder
zomaar voorbij fladdert.
Vang hem met je vlindernetje... je mindmap! Onze vijf vrienden: Merlijn, Picasso, Darwin, Da Vinci en De Denker hebben elkaar wel nodig bij het mindmappen. Laat Merlijn maar strooien met gedachten. Laat Darwin de zaak maar goed indelen, voor een goed overzicht. Laat Picasso het geheel maar overzien en schilderen. Laat Da Vinci maar op zoek gaan naar nieuwe verbindingen en geef De Denker de tijd om de mooiste vlinders te vangen. Samen vormen ze een superteam, een dreamteam om goed te kunnen mindmappen! Hoe teken je,
hoe schrijf je,
hoe noteer je nu
in een goede mindmap?

Het heeft
alles te maken
met mindmap-regels.

Hoe beter je
je aan de regels houdt,
hoe beter je mindmap wordt. Neem een groot stuk blanco papier, bijvoorbeeld A3 papier. Je hebt ruimte nodig.
Het papier moet in de breedte voor je liggen. In het midden komt het centrale onderwerp. Maak er een echte tekening van: het moet opvallen.
Gebruik kleuren voor je centrale onderwerp. Maak de tekening niet te groot want dan houd je te weinig ruimte over voor de rest van je mindmap. Vanuit je centrale onderwerp teken je de hoofdtakken. Dit zijn de belangrijkste takken die over je onderwerp gaan. Maak de takken van dik naar dun. Begin rechtsboven. Van daaruit kun je vervolgens met de richting van de klok mee werken. Aan het eind van elke hoofdtak kun je subtakken maken. Daarmee maak je dus meer verdelingen. Ook aan het einde van deze takken kun je weer subtakken maken. Maak nooit zijtakken, maar altijd vertakkingen op het einde van een tak. Takken zijn altijd gebogen lijnen. Rechte lijnen zijn echt verboden! Alleen de hoofdtakken hebben een vorm die van dik naar dun gaat, de subtakken zijn in feite gewoon kromme lijnen. Maak de tak nooit langer dan nodig is. OP een tak (dus niet eronder of erachter) schrijf je één woord. Niet meer. Dit is erg belangrijk. Het is krachtiger als je de letters los schrijft. De informatie wordt dan beter verwerkt. Elke hoofdtak heeft een eigen kleur en de subtakken die daarbij horen hebben dezelfde kleur. (De tekst van een tak hoeft niet per se in de kleur van de tak te zijn.) Hoe meer plaatjes (symbolen) je kunt gebruiken, hoe beter. Zet ze altijd boven de tak waar het bij hoort. Soms kan het handig zijn om extra aan te geven dat twee takken met elkaar te maken hebben. Je kunt een relatiepijl tekenen. Dat is een kromme stippellijn met een pijlpunt. De pijlpunt kan ook aan allebei de uiteinden zitten.
Als je te veel relatiepijlen in je mindmap hebt staan, kan het goed zijn dat je je mindmap niet goed hebt opgebouwd. Mogelijk heb je je hoofdtakken niet goed gekozen. Raffel je mindmap niet af, maar neem er de tijd voor. Je zult zien dat je mindmap dan steeds beter en completer wordt.
Soms moet je ook wel iets veranderen in je mindmap. Houd daar rekening mee. http://www.leraar24.nl/video/496 Volg de 3 A's

1. Accepteer de regels zoals ze zijn.

2. Aanwenden = veel oefenen

3. Aanpassen kan als je alles goed kent. http://www.mindmap.nl/downloads/hoetemindmappen.pdf http://www.brainpartner.info/BP/Download/Handleiding_iMindMap_versie_5_inkijkexemplaar.pdf Voor een goede mindmap heb je een goede tekening nodig. Niet alleen de takken moeten goed zijn.
Ook de tekeningen van je ideeën zijn belangrijk.
Beginnende mindmappers vergeten dit wel eens. De tekeningen zijn net haken van een kapstok:
de informatie die je kwijt wil in je mindmap
hangt als een jas aan een stevige haak, het plaatje,
en valt niet meer op de grond.
Je vergeet het niet meer. De hoofdtak begint dik en eindigt in een punt. Gebruik geen liniaal.
Teken uit de losse hand. De subtakken teken je als een lijn. Teken de takken zo, dat je nog kunt uitbreiden.
Je moet dus altijd op zoek naar de vrije ruimte voor je takken.
Zorg er ook voor dat de woorden op de takken goed leesbaar zijn. De tekeningen in een mindmap zijn het sterkst
als ze een beetje grappig zijn.

Weet je waarom?

Zo'n plaatje onthoud je beter.
Zie volgend voorbeeld: glas melk en wielrenner Tekeningen op zich vertellen al een sterk verhaal.
Geniet even van volgende tekenfilm uit 1928.
Als het tekenverhaal begint, is Felix de kat nog niet helemaal af.
Hij krijgt hulp van een animator. http://www.flimpie.nl/index.php?categorie=Felix%20the%20cat&play=3022&titel=Felix%20the%20Cat,%20%20Comicalamities http://www.bioplek.org/1klas/1klas_indeling/dierenrijk_overz.html http://www.tonybuzan.nl/ http://www.ruudrensink.nl/ http://www.tonybuzan.nl/ http://www.imindmap.nl/ Je kunt heel veel dingen ordenen: je speelgoed, je kleren,
je schoolspullen, je activiteiten,...

Ordenen kan je op vele manieren. Maak kaartjes zoals het voorbeeld hiernaast.
Knip ze uit en leg ze in een logische ordening. In het midden komt het kaartje "boerderij".
De hoofdzaken bij dit onderwerp zijn: mensen, dieren en ruimtes.
Alle andere woorden vallen onder één van deze hoofdzaken
en noem je bijzaken. Maak van je huis een mindmap. Het huis is het onderwerp en dus ook de centrale afbeelding van je mindmap.
Vervolgens wordt iedere ruimte of kamer van je huis een hoofdtak.
Probeer de ordening steeds te verfijnen. Een goede ordening bepaalt hoe goed je mindmap is! Soms is je onderwerp moeilijker in te delen.
De hoofdtakken liggen niet altijd voor het oprapen. Maar daar is wat op gevonden: de checkmap! De hoofdtakken hebben al een naam:
wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe...
Je maakt dan haast vanzelf al een goede ordening.
Deze namen zijn bijna altijd wel te gebruiken.
Het is niet zo dat je ze altijd allemaal kunt gebruiken.

Als oefening kan je een checkmap maken van je favoriete leesboek. Als je meer mindmaps hebt gemaakt,
zul je merken dat je het steeds beter kunt zonder checkmap.
Je vervangt wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe
door andere woorden zoals:
personen, plaats, tijd En weer later zul je dit nog meer aanvullen met:
doel, aanleiding, oorzaak, gevolg, reden, besluit, voordelen, nadelen

Deze woorden zijn altijd heel goed te gebuiken als naam voor een hoofdtak.
Ze ordenen in één klap de informatie die je in je mindmap wilt plaatsen. Mindmappen maakt je slimmer.
Alle mindmappers worden knappe koppen! Doordat je zo bezig bent met het ordenen,
ga je steeds beter nadenken.
Je ontrafelt de informatie op een goede manier
om je mindmap te kunnen maken. Een goede mindmap met goed gekozen hoofdtakken
kan de meest ingewikkelde dingen in één klap
heel overzichtelijk en helder weergeven.
Het is eenvoudiger en duidelijk in beeld. Door een goed overzicht
begrijp je veel beter wat er staat.
Je krijgt inzicht, je snapt het!
En dat is superhandig!
Mindmappen kan niet zonder goed
Darwin-denken. Een mindmap is een stuk gereedschap.
Een hulpmiddel bij het denken.
Een soort mind-app voor je brein.
Het is dus ook een hulpmiddel
bij het onthouden van informatie. Een mindmap-in is een mindmap van informatie die al vaststaat.
Bijvoorbeeld de leerstof van een lesboek of de inhoud van een tekst
of ook de mindmap die je van je huis hebt gemaakt.
Je verzint er zelf niets bij!
Dus geen prachtige zwembaden of skateboardbanen als die er niet zijn... Je creativiteit kan je wel kwijt in je tekeningen!
De plaatjes helpen je de informatie te onthouden.
Net als een kapstokhaak waaraan je je jas ophangt,
zo kun je je informatie ophangen aan een tekening.

Ook het Picasso-denken kun je heel goed gebruiken bij de mindmap-in.
Tijdens het maken kijk je rondom naar al je takken
en je voegt informatie toe, daar waar nodig is.
Je kijkt altijd rondom, net als de schilder bij zijn kunstwerk. De Romeinen kenden
een slimme techniek
om informatie
te onthouden:

de Romeinse kamer. Vooraleer de techniek uit te leggen testen we de kracht van de Romeinse kamer op één of meer testpersonen (TP's). Doe het zo:

Maak een lijst van 15 dingen, maakt niet uit wat: parkiet, telefoon, auto, enz.
Laat jouw TP's op papier een nummering maken van 1 tot en met 15.
Lees jouw lijstje van 15 woorden voor.
De TP's luisteren aandachtig en proberen de woorden in de juiste volgorde te onthouden.
De TP's noteren wat ze nog weten. De TP's merken dat dit heel moeilijk is.
Het blijft niet hangen. Het wordt niet onthouden. Om alles beter te onthouden
koppelden de Romeinen
de informatie aan voorwerpen in een kamer.
Een verbinding dus.
Of nog beter: een verbinding in een plaatje. Twee voorwerpen of dingen worden aan elkaar gekoppeld tot een gek plaatje. Bijvoorbeeld een stoel en een fles ketchup.
Je merkt de gouden stoel van de ketchupkoning op de bodem van de fles. Dit is wel een heel apart beeld, maar dat onthoud je wel goed! We keren terug naar onze TP's.
Zij krijgen de volgende opdracht:
Teken jouw kamer in bovenaanzicht,
als een soort plattegrond dus.
In de kamer teken je vijftien voorwerpen
die zich ook echt in de kamer bevinden:
tv, bank, schilderij, tafel, klok enz.
Kies dan een logische route waarbij je
al die voorwerpen tegenkomt (niet kriskras). De TP's krijgen zo meteen terug 15 woorden om te onthouden.
Opdracht: koppel elk woord aan een voorwerp in jouw kamer.
Woord 1 aan voorwerp 1 enz.
Bedenk hierbij telkens een grappige tekening. (bv. ketchup-stoel)

Dan kan de test opnieuw beginnen
met 15 andere dingen dan in de eerste test! De TP's scoren nu beter dan de eerste keer.
Misschien kennen ze de volgorde van de woorden nog wel
na een uurtje, de volgende dag, na een week, een jaar ? De Romeinse kamer bewijst dat onthouden met hulp van beelden veel beter gaat. Alleen maar tekst leren is veel moeilijker. De mindmap-in zal je helpen met het beter onthouden van informatie... omdat die nu eenmaal werkt met beelden, plaatjes. Losse delen blijven niet hangen in je brein.
Vergelijk het maar met een kar vol appels.
Als je gaat rijden, verlies je appels.
Als je ze verbindt (een net overspannen)
wordt alles bij elkaar gehouden. Alle takken van je mindmap
werken als het net over de appels.
De takken verbinden de informatie met elkaar.
De tekeningen versterken de verbindingen.

Weet je nog dat de rechterhersenhelft daar
goed in is? Het zien van de verbindingen?
Het zien dat alle losse delen samen één geheel vormen? Een goede mindmap met passende afbeeldingen neemt veel tijd in beslag en al die tijd draait je brein op volle toeren. Het bezig zijn met een mindmap is heel indringend en heeft veel effect op je denken.
Zonder dat je het in de gaten hebt... leer je. Denk dus niet dat een mindmap maken zonde van de tijd is. Naarmate je langer met je mindmap bezig bent,
zie je vaak dat je je mindmap nog wat beter kan maken.
Een wat betere indeling bijvoorbeeld.
Laat deze kracht van De Denker gewoon toe.
Je mindmap wordt er alleen maar beter van... en jij dus ook! Als je je mindmap hebt gemaakt,
bekijk hem dan na een paar uur weer.
En even later nog eens.
De volgende dag ook weer.
En de dag erop.
Herhalen is heel belangrijk!
Je zult merken
dat je steeds minder tijd
nodig hebt om je mindmap te lezen.
Hij zit dan als een spiekbrief in je hoofd. Hoe heb je het mindmappen ontdekt?
Wat vind je zo fijn aan mindmappen?
Wat vind je nog lastig aan het mindmappen?
Hoe mindmap je?
Waar gebruik je het voor?
Heb je tips voor nieuwe mindmappers? Deze vragen werden gesteld aan drie jonge mindmappers:
Pascal, Lisanne en Jimmy-Dick.
Hun antwoorden staan in een mindmap.
Kijk maar eens goed wat je van deze drie experts kunt opsteken. Op papier of digitaal?
Allebei de vormen, hebben zo hun eigen voor- en nadelen. + je beleeft het mindmappen heel intensief
doordat je alles zelf moet bedenken
+ het is echt van jou
+ je kan het altijd en overal
- je kunt niet zo gemakkelijk veranderingen
aanbrengen + gemakkelijk aanpassen
+ afbeeldingen kun je importeren
+ teksten staan er duidelijk op
+ gemakkelijk te delen, kopiëren,
versturen, uploaden
- minder intensief en dus ook
minder krachtig, minder effectief
- zonder computer lukt het niet Er zijn veel programmaatjes voor je computer om te mindmappen. Het beste programma waarin je de mindmapregels in terugvindt is iMindmap. Interessante links http://www.edvanuden.nl Zou jij de voor- en nadelen
van papier of digi mindmap
in een mindmap kunnen plaatsen?

In het midden komt
PAPIER OF DIGI MINDMAP
Welke hoofdtakken kies je? Soms weet je niet wat je moet kiezen.
Je twijfelt: doe ik het wel of doe ik het niet?
Hou ik wel of geen verjaardagsfeestje?
Zal ik wel of niet gaan logeren?
Zal ik dit nieuwste game kopen of niet?
... De beslisser is een mindmap die bestaat uit 4 hoofdtakken Voor deze twijfel kun je
een speciale mindmap gebruiken:
De beslisser! Bij de eerste tak: PLUS kun je als afbeelding een leuke smiley tekenen, of een plusteken, of een wat gekker plaatje.
Hier noteer je alle voordelen die je zult hebben
als je beslist datgene wel te doen waarover je twijfelt.
Je noteert alles natuurlijk volgens de mindmapregels.
Gebruik ook het Darwin-denken. Ordenen dus. Je doet hetzelfde voor alle nadelen die bij je twijfelonderwerp horen. Je maakt daarvoor een tweede hoofdtak: MIN. Ook die krijgt een afbeelding die er goed bij past. De derde tak die je maakt heet INTERESSANT. Je geeft hem ook een mooie afbeelding.
Deze tak is voor de dingen die niet echt bij 'plus' of bij 'min' horen. Het zijn geen voor- of nadelen, maar wel dingen die interessant kunnen zijn om aan te denken voor een juiste beslissing. Door goed te ordenen en je takken goed te benoemen,
zijn er misschien nog wel meer plus, min en interessante dingen
bijgekomen waar je eerst niet aan hebt gedacht.
Door het aanvullen ben je vaak al bezig met het beslissen.
Het is een soort weegschaal.
De gewichtjes zijn de dingen die je hebt ingevuld bij de takken. De vierde en laatste tak heet CONCLUSIE.
Je mag hem ook BESLISSING noemen.
Daar noteer je wat je uiteindelijk hebt beslist.
Je keuze is gemaakt. Op je telefoon, computer of tablet kun je allerlei leuke apps downloaden die ergens goed in zijn. Bijvoorbeeld een app voor het bewerken van je foto's, of een app om met iemand anders te praten.
De mindmap is eigenlijk ook een app, maar dan voor je brein, een mind-app dus.
Je kan hem heel goed gebruiken voor alles wat te maken heeft met ordenen, onthouden en bedenken. Een kok, een timmerman, een kapper gebruiken
gereedschap. Dit moet juist gehanteerd worden.
Een mindmap is gereedschap voor ons brein.
Ook de mindmap moeten we JUIST gebruiken! Net bedacht je misschien bij het woord ROOD
tomaat - vuur - liefde - stoplicht - ...

Nu ga je nog verder met bedenken. Bijvoorbeeld:
rood - stoplicht - kruispunt - auto - remmen -
botsing - ambulance - ziekenhuis

We kiezen wel een ander onderwerp voor
volgende oefening anders ben je al beïnvloed
door het voorbeeld. Uw aangekocht boek kunt u kosteloos registreren op volgend adres:
www.vanduurenmedia.nl
De digitale versie kunt u tegen betaling permanent of tijdelijk aanschaffen:
www.vanduurenmedia.nl/yindo Verrijk jezelf met mindmapping.
Om deze prezi ten volle te begrijpen
lees je eerst dit superleuke boek! Als je een mindmap maakt over iets wat er nog niet is,
iets wat je nog gaat maken heb je alle denkstijlen nodig.
Vooral Da Vinci en De Denker zorgen ervoor dat de mindmap
jou tot een superbedenker maakt. Je wordt een echte uitvinder! Een mindmap-out is een mindmap van iets dat er nog niet is.
Het moet nog gemaakt (gecreëerd) worden.
Je gebruikt deze voor bv. een werkstuk dat je wil maken of wanneer je een verhaal gaat schrijven. Of misschien wil je wel een nieuwe sport bedenken met nieuwe spelregels... Bij een mindmap-out moet je jezelf openstellen voor alle ideeën en gedachten die bij je binnenkomen.
In het begin ga je anders te werk dan bij een mindmap-in.
Je begint dus niet met het kiezen van de juiste hoofdtakken. Voordat je een mindmap-out maakt, begin je met een brainstorm of braindump. Dat betekent dat je alles opschrijft wat er in je opkomt. Alles mag door elkaar staan. Laat Merlijn zijn werk maar doen. Als je grote vel papier vol met ideeën en gedachten staat,
maak je groepjes van de woorden en ideeën die bij elkaar horen.
Dat heet clusteren. Een groepje woorden is dus een cluster.
Op deze manier maak je een eerste ordening van de gedachten. Na het clusteren begin je pas echt met je mindmap.
Neem een nieuw, groot vel papier.
De centrale afbeelding laat je mooi opvallen in het midden.
Nu ga je op zoek naar een goede naam voor een cluster.
Dit wordt een hoofdtak.
Daarna maak je weer subtakken.
Geef alle woorden van de cluster een plaatsje.
Bedenk ook goede namen voor de subtakken.
Dan wordt de ordening duidelijk en mooi! Vaak wordt een hoofdtak gemaakt waar vervolgens alle woorden van de clusters aan hangen, als een trosje druiven.
Dan krijg je een soort opsomming van woorden. Voorkom dat.

Ook hangt men vaak de subtakken als een treintje achter elkaar. Tracht dit te vermijden en zoek steeds naar een indeling, een ordening, met meerdere niveaus. Dan is het tijd voor Da Vinci-denken. Ga de grenzen over met je gedachten. Doe alsof er geen grenzen zijn.
Denk niet steeds aan wat er al is.
Om dit creatief denken beter te leren vertel ik iets over omdenken. Omdenken is het tegenovergestelde van vastdenken.
Vastdenken betekent: altijd maar zo denken zoals we gewend zijn. Vastdenken
het regent, ik ga naar binnen
of ik gebruik een paraplu
ik wil niet nat worden
niets mag nat worden Omdenken
het gaat regenen, ik maak een tekening
ik gebruik aquarelpotloden
ik leg mijn tekening buiten
dan krijg ik een mooi kunstwerk
ik noem dat regen-tekenen
doet er iemand mee ?
we organiseren een expositie
iedereen kan kijken naar regen-tekeningen Door al dat ge-denk en ge-mindmap wordt je hoofd best moe.
Daarom is het goed om even pauze te nemen.
Maar nu komt het grappige. Je denkt dat je alle gedachten even aan de kant zet, maar in werkelijkheid draait je brein
nog op volle toeren.. Juist nadat je ergens goed hebt over nagedacht, verwerken je hersenen alle informatie. Ze gaan ermee aan de gang. De Denker (langzaam denken) wordt actief. Als je een goede mindmap wilt maken, maak je die niet in één keer. Nee, je legt hem ook al eens weg. Je geeft jezelf rust waardoor je brein alles nog eens goed kan verwerken.
Je krijgt dan vaak nieuwe ideeën en je kijkt soms na een paar dagen ook anders tegen de dingen aan. Wat eerst een goed idee was, is misschien helemaal niet zo'n goed idee.
De Denker heeft zijn werk gedaan. Meester Ivo
maakte
deze PREZI
Full transcript