Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ndotja e Ujit

No description
by

Lirigzon Redenica

on 30 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ndotja e Ujit

Ndotja e Ujit Rëndësia e Ujit Uji është një pjesë përbërëse e sipërfaqes së Tokës. Sasia e madhe eujit është ajo që na bën ta quajmë Tokën “Planeti i kaltër”. Gjithsesi,pjesa kolosale e rezervave të ujit u përket oqeaneve dhe deteve dhe vetëm 0,6% e sasisë së përgjithshme të ujërave është e përshtatshmepër t’u pirë.
Ujërat sipërfaqësore dhe ata nëntokësore janë elemente të rëndësishme në ciklin e ujit në tokë. Ujërat sipërfaqësore përfshijnë lumenjtë,liqenet dhe akullnajat. Ujërat nëntokësore, janë më pak të studiuar dhe
burime shumë më të vështira për t’u përcaktuar.
Uji përdoret për qëllime bujqësore (ujitje), për qëllime industriale (prodhimi i të mirave
materiale dhe si faktor për ngrohje, ftohje), për qëllime shtëpiake (pirje, higjiena personale, larje dhe për çlodhje). Në ditët e sotme probleme serioze paraqet përdorimi pa kriter i ujit, si dhe rritja e ndotjes së burimeve të ujit, gjë që mund të çojë mbarë njerëzimin në një katastrofë.Meqenëse të gjithë jemi përdorues të ujit, ne jemi në të njëjtën kohë, edhe përgjegjës përmbrojtjen e tij. Dy parimet bazë për mirëmbajtjen e burimeve ujore janë ruajtja dhe mbrojtja. • Më shumë se 1 miliard njerëz nuk kanë ujë të pastër për të pirë.
• Më shumë se 2,4 miliard njerëz jetojnë në kushte sanitare të papranueshme – nuk kanë rrjet kanalizimesh për ujërat e zeza dhe nuk kanë trajtim bashkëkohor të ujërave të zeza.• Parashikimet tregojnë se rreth vitit 2025, 2/3 e popullsisë në tokë, do të vuajë nga pakësimi i ujit. Kimikatet ndotëse të ujit Uji natyror ndotet si rezultat i aktiviteteve industriale dhe bujqësore (kryesisht përmes plehrave kimike, pesticideve dhe insekticideve) dhe nga mirëmbajtja e mjediseve të shtëpisë(larja, pastrimi dhe jashtëqitjet njerëzore).Tre problemet që krijohen nga ndotja e ujit kanë të bëjnë me:
• Uljen e sasisë së oksigjenit në ujë përtej niveleve optimale (nga temperaturat e larta, plehrat kimike, pluhurat larës që përmbajnë fosfate etj.). Si rezultat, me pak gjallesa mund të mbijetojnë në ujë;
• Uji mund të bëhet shkak për sëmundje,nëse në të gjenden bakteret, viruset,pjesë metalesh, nitratet, pesticidet;
• Vlerat çlodhëse të ujit ulen si pasojë
e ngjyrës, aromës dhe toksinave që përmban uji.
Ujërat sipërfaqësore mund të klasifikohen në bazë të sasisë së oksigjenit (përmban oksigjen ose ka nevojë për oksigjen), të përmbajtjes së sasisë së elementeve ushqyese (azot dhe fosfor),karakteristikave mikrobiologjike, karakteristikat kimike (metalet, elementet e pastrimit, fenolet)
dhe karakteristika të tjera . Kështu, uji mund tëklasifikohet në kategoritë e mëposhtme: ujë me cilësi shumë të mirë, ujë me cilësi të mirë,ujë me cilësi të tolerueshme, i ndotur ose shumë i ndotur. ` Trajtimi dhe Ndotja E Ujrave Ujrat natyror permbajn shume substanca te tretura, te cilat marrin pjese ne perberjen biologjike te sistemeve ujore,llojeve te shtazeve,bimeve dhe jane faktore ne shume procese te cilat kryhen ne organizmat e gjalle Ne histori cilesia e ujit ishte nje faktor me rendesi ne vlersimin e mireqenies se njeriut.Ndotja fekalike e ujit te pijes shpeshhere ka shkaktuar semundje qe pergjysmonin popullaten e qyteteve te tera. Sot ende perhapen epidemi dhe semundje bakteriale dhe virale,qe I shkaktojne agjente infektuese ne ujrat te pijes.Uji gjate perdorimit ne amviseri ose industri ndotet me materje te ndryshme inorganike,organike e ndotes te tjere dhe si uje I ndotur I kthehet mjedisit tone. Sfrutzimi I ujit te keteille para se te pastrohet eshtr rrezik per arsyje se mund te permbaje materie te helmueshme dhe mikroorganizma qe zhvilliohen ne ujrat e ndotur e qe shkaktojne shume semundje te renda sic jane:ETHETE TIFOS,KOLERA,VIRUSI I HEPATIT etj.Pervec ujrave te ndotur urbane dhe nga industria,ujrat endoten edhe nga perdorimi I preparative bujqesore me tokat bujqesore.Keto ujra te ndotura nese para s ete shkarkohen ne ekosistem netyror nuk pastrohen,paraqesin rrezik per boten bimore dhe shtazore qe jetojne ne ato ujra .Jonet e shumta te metaleve si dhe te disa jometaleve qe jane shpesh te pranishem ne ujrat e ndotur natyrore. Disa nga keto elemente edhe pse jane te rendesishem per ushqimin e njerzve ,nese gjenden ne ujrat ne perqendrime te rritura kane veprim helmues.Pervec kesaj veprimi toksik te rrjedh edhe per shkak te egjate te ujrave qe permbajne perqndrime minimale te substancave qe veshtire eliminohen nga organiszmi,pra veprojne si helme cumulative,p.sh ARSENI,PLUMBI,MERKURI etj. MERKURI elementar kriprta patretshme te Cu uje nuk paraqesin rrezik te madh.Por keto nen ndikimin e mikroorganizmave ne ujrat te ndotura shendrrohen ne komponime toksike te merkurit qe eshte toksik. ARSENI shkaktar kimik I shume vdekjeve.Arseni paraqitet ne koren tokesore ne nje nivel mesatar prej 2-5 ppm.Djegja e kraburantave fosile ,posacerisht e qymirit ,perhapin sasi te medha arsenic ne mjedis.keshtu qe shumica e tyre arrijen ne ujera natyrore. PLUMBI shfaqet ne uje ne gjendje oksiduese dhe atje arrin nga nje numer burimesh industriale dhe te miierave.pra ,uji paraqet mjedisin me te rendomte net e cilin munde te verehet dhe t ekontollohet ndotja me metale tretura, te cilat marrin pjese ne perberjen biologjike te sistemeve ujore,llojeve te shtazeve,bimeve dhe jane faktore ne hsume procese te cilat kryhen ne organizmat e gjalle Ne historii cilesia e ujit ishte nje factor me rendesii ne vlersimin e mireqenies se njeriut.Ndotja fekalike e ujit te pijes shpeshhere ka shkaktuar semundje qe pergjysmonin popullaten e qyteteve te tera. Sot ende perhapen epidemic te kopaskohshem semundjesh bakteriale dhe virale,qe I shkaktojne agjentet infektuese ne ujrat te pijes.
Uji gjate perdorimit ne amviseri ose industri ndotet me materje te ndryshme inorganike,organike e ndotes te tjere dhe si uje I ndotur I kthhet mjedisit tone. Sfrutzimi I ujit te ketille para se te pastrohet edhet rrezik per arsyje se mune te permbaje materie te helmueshme dhe mikroorganizma qe zhvilliohen ne ujrat e ndotur e qe shkaktojne shume semundje te renda sic jane:ETHETE TIFOS,KOLERA,VIRUSI I HEPATIT etj.Pervec ujrave te ndotur urbane dhe nga industria,ujrat endoten edhe nga perdorimi I preparative bujqesore me tokat bujqesore.Keto ujra te ndotura nese para s ete shkarkohen ne ekosistem netyror nuk pastrohen,paraqesin rrezik per boten bimore dhe shtazore qe jetojne ne ato ujra .Jonet e shumta te metaleve si dhe te disa jometaleve qe jane shpesh te pranishem ne ujrat e ndotur natyrore. Disa nga keto elemente edhe pse jane te rendesishem per ushqimin e njerzve ,nese gjenden ne ujrat ne perqendrime te rritura kane veprim helmues.Pervec kesaj veprimi toksik te rrjedh edhe per shkak te egjate te ujrave qe permbajne perqndrime minimale te substancave qe veshtire eliminohen nga organiszmi,pra veprojne si helme cumulative,p.sh ARSENI,PLUMBI,MERKURI etj. MERKURI elementar kriprta patretshme te Cu uje nuk paraqesin rrezik te madh.Por keto nen ndikimin e mikroorganizmave ne ujrat te ndotura shendrrohen ne komponime toksike te merkurit qe eshte toksik. ARSENI shkaktar kimik I shume vdekjeve.Arseni paraqitet ne koren tokesore ne nje nivel mesatar prej 2-5 ppm.Djegja e kraburantave fosile ,posacerisht e qymirit ,perhapin sasi te medha arsenic ne mjedis.keshtu qe shumica e tyre arrijen ne ujera natyrore. PLUMBI shfaqet ne uje ne gjendje oksiduese dhe atje arrin nga nje numer burimesh industriale dhe te miierave.pra ,uji paraqet mjedisin me te rendomte net e cilin munde te verehet dhe t ekontollohet ndotja me metale. Fabrika e pastrimit te ujit Pët t'i mbrojtur ujërat tanë nga ndotja e mëtejmë duhet ndërtuar shum fabrika për pastrimin e ujit.Ato e ndimojnë vetëpastrimin e ujërave.Në shkallë të ndryshme uji i papastër lirohet nga pjeset e ndryshme. Ngordhja e peshqve Shkaktar i ngordhjes se peshqve është papastërtia e ujërave që në një ose mënyrë tjetër vjen në lumë.Lloje të ndryshme të vajrave edhe qoftë në sasinë më të vogël,janëtërrezikshme për ujin.Me siguri ke parë shenja të ndotjes nga vajrat në ujëra.Vajrat e krijojnë një shtresë të hollë mbi sipërfaqe dhe kjo shtresë e pengon depërtimin e oksigjenit prej ajrit në ujë.Përveç kësaj i mbyll edhe organet e frymëmarrjes të banorëve ujorë.Shumë të rrezikshme janë helmet të cilat depërtojnë në ujëra nga komplekset industriale.Mbeturinate pesticideve,materiet e ndryshme kimike që na shërbejnë për pastrim si dhe mbeturinat të tjera nuk duhet t'i hedhim në ujë.Disa helme edhe në sasinë më të vogël mund ti shkatërrojnnë gjallesat në ujë. Punoi:Lirigzon Redenica
Full transcript