Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Aplicaţii ale sistemelor de automatizare

Aplicaţii ale sistemelor de automatizare
by

Irina Aura Manolache

on 20 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Aplicaţii ale sistemelor de automatizare

Aplicaţii ale sistemelor de automatizare 1. Funcţionarea unui stabilizator de tensiune cu un tranzistor Cel mai simplu stabilizator de tensiune, cu un tranzistor bipolar ca element de reglare serie, conţine toate elementele generice ale SRA, deşi unele blocuri au o formă mai puţin evidentă.
Tensiunea de ieşire UO de pe rezistenţa de sarcină RS are valoarea VZ-UBE. Ea este stabilizată împotriva variaţiilor tensiunii de intrare uI, ale curentului i sau ale RS prin următoarea reacţie negativăTensiunea de ieşire UO de pe rezistenţa de sarcină RS are valoarea VZ-UBE. Ea este stabilizată împotriva variaţiilor tensiunii de intrare uI, ale curentului i sau ale RS prin următoarea reacţie negativă În acest exemplu componentele stabilizatorului îndeplinesc următoarele roluri:
DZ - valoare impusă;
joncţiunea EB a tranzistorului bipolar – bloc de comparaţie şi regulator, prin caracteristica sa tensiune-curent;
T - element de execuţie;
R – proces condus şi traductor de reacţie 2. Sincronizarea turaţiei motoarelor electrice dintr-o linie continuă de prelucrare a materialelor textile Materialele textile se prelucrează sub formă de cupoane de lungime foarte mare, în linii continue, alcătuite din mai multe maşini care execută operaţii succesive. Fiecare maşină impune o viteză de avans, care variază în anumite limite în funcţie de factorii tehnologici.
Pentru ca linia să funcţioneze continuu este necesară sincronizarea avansurilor fiecărei maşini. Una dintre maşini are rol conducător, celelalte trebuind să se sincronizeze după ea.
Elementele sistemului sunt:
cele două maşini de prelucrare a ţesăturii M1 (antrenată de motorul electric ME1) şi M2;
balerinul B, o roată a cărei ax este mobil pe direcţia verticală;
traductorul de poziţie TP, care transformă poziţia balerinului de-a lungul axei verticale într-un semnal electric;
variatorul de turaţie VT pentru motorul electric.
În acest ansamblu regulatorul este înglobat în VT iar traductorul de reacţie conţine ca element senzitiv balerinul, la care se adaugă un sistem traductor de poziţie. Elementul de execuţie al sistemului poate fi considerat ME1, dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că reglarea turaţiei motoarelor electrice necesită la rândul său un SRA complex, inclus în VT. 3. Reglarea mecanică a nivelului de carburant într-o cameră de nivel constant dintr - un carburator clasic. Flotorul F îndeplineşte rolul de traductor de reacţie iar cuiul poantou CP pe cel de regulator şi de element de execuţie în acelaşi timp.
4. Menţinerea la o valoare prestabilita a valorii temperaturii unui produs care se încalzeste într-un cuptor tubular În structura sistemului cu reglare, alături de proces, pe lânga traductorul de temperatura TT intra dispozitivul de comanda TC si robinetul de reglare RR. Dispozitivul de comanda numit regulator automat genereaza marimea de comanda u care se aplica robinetului de reglare RR. Robinetul de reglare reprezinta un robinet obisnuit care poate fi comandat de la distanta.
5.Reglarea automată a debitului F – debitul de fluid;
L – lungimea conductei;
D – diametrul conductei;
P – căderea de presiune pe conducta;
F0 – valoarea presupusă a debitului O astfel de structură este folosită de sine stătător pentru menţinerea unui debit la o valoare prescrisa, sau ca bucla secundara intr-o structura de reglare evoluata de cascada a debitului cu nivelul, temperatura, concentraţiei etc.
Full transcript