Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Carbunele

No description
by

Tamaduianu Andreea

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Carbunele

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli Carbune Carbune Material solid, de obicei negru sau maro, bogat in carbon, care apare in depozite sedimentare stratificate. El este unul dintre cei mai importanti combustibili fosili, se gaseste in multe parti ale lumii.
Carbunele se formeaza prin incalzirea si tasarea depozitelor de vegetatie in mlastini putin adanci timp de milioane de ani. Variaza in densitate, porozitate, duritate si reflectivitate. Tipurile cele mai importante sunt: lignit(carbune sub-bituminos), carbune bituminos si antracit. Carbune bituminos Reprezinta cea mai raspandita forma a carbunelui. Are nuante de la brun-inchis pana la negru si o valoare calorifica relativ crescuta. Se gaseste in abundenta si are un mare grad de utilizare comerciala, fiind folosit la obtinerea aburului in centralele electrice si in alte uzine care folosesc cazane cu abur. Acesat are un continut de sulf de la mediu spre ridicat. Antracit Varietate de carbune care contine cea mai mare cantitate de carbon stabil si cea mai scazuta cantitate de material volatil, avand si cel mai ridicat potential energetic. Este cea mai valoroasa varietate de carbune, insa se gaseste in cantitati mici. Antracitul are culoare neagra si un luciu aproape metalic. Fiind dur si casant, poate fi prelucrat pentru scopuri decorative. Se aprinde greu, arde cu flacara de culoare albastru-deschis si are o combustie constanta. Lignit Carbune cu colorit de la maro-galbui la maroniu inchis, rareori negru; reprezinta unul dintre primele produse ale procesului de formare a carbunelui, gasindu-se la adancimi mai mici sub pamant. Lignitul uscat contine aprox. 60-70% carbon. In jur de 45% din rezervele de carbune ale lumii sunt constituite din lignit si carbune sub-bituminos, insa aceste rezerve au fost putin exploatate, din cauza ca lignitul este inferior fata de celelalte categorii de carbune, mai ales in ceea ce priveste potentialul termic. Utilizari Carbunele a fost folosit mult timp drept combustibil oentru obtinerea energiei termice, mecanice si electrice, pentru producerea cocsului si drept component in sintetizarea vopselelor, a solventilor si a medicamentelor. Cercetarile axate pe descoperirea de noi surse de energie au facut sa renasca interesul pentru tansformarea carbunelui in combustibil lichid.
S-au incercat mai multe tehnici de lichefiere a carbunelui, mai ales in tarile dependente de petrol, care detin mari rezerve de carbune. Avantaje si dezavantaje Avantajele utilizarii sunt determinate de raspandirea si cantitatea mare de carbune fosil pe glob, ceea ce a condus la folosirea acestei resurse naturale in majoritatea tarilor industrializate.

O problema majora este aceea ca arderea unor mari cantitati de carbune polueaza mediul(aerul si solul) prin fumul si cenusa rezultata, conducand chiar la producerea ploii acide.
Full transcript